İkinci el otomobil piyasasında kartel iddiası: Durmadan fiyat yükseltiyor

Yayınlama: 06.08.2021 10:33:00 Güncelleme: 06.08.2021 10:43:08

Sıfır araç alamayanlar ilgisini ikinci el araca yönlendirdiler ancak ikinci el otomobil piyasası da cepleri yakıyor. 50 bin TL’nin altında ikinci el araç kalmazken sektör temsilcileri ağustos ayında fiyatların yüzde 6 ile 8 aralığında artacağına işaret etti

İkinci el otomobil piyasasında kartel iddiası: Durmadan fiyat yükseltiyor

BERFİN NİLGÜN ÇİPA/PARAMEVZU.COM ÖZEL HABER

Peki fiyatlar neden durmadan artıyor? Galericilerin fiyat artışında payı var mı? İşte bu soruların cevabını Bursa Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık’tan aldık…

“PİYASADAKİ KARTEL DURMADAN FİYAT YÜKSELTİYOR”

Hakan Yanık, pandemiden önce piyasadaki kartellerin sıfır araç fiyatlarına zam yapmaya başladığını iddia etti. Yanık, bu kartellerin Kovid-19’u bahane ettiklerini, üretimin olmadığını söyleyerek sıfır araç girişini geciktirdiklerini belirtti. Bursa Galericiler Odası Başkanı, fabrikaların distribütörlerle yıllık anlaşma yaparak rakamı önceden kesinleştirdiklerini ifade etti. Bu anlaşma sayesinde de sıfır araç girişinin olmaması halinde belli bir ceza ödenmesi gerektiğini açıklayan Yanık, otoparkların dolu olduğunun altını çizerek şu soru işaretlerini yöneltti, “Biz de soruyoruz üretilmeyen ve Türkiye’ye gönderilmeyen bu arabalardan sizin mağduriyetiniz nedir, ne kadar araba yurt dışından girmediği için araç satamadınız, bunun karşılığında fabrika size nasıl bir ceza ödedi, veya siz fabrikaya arabaları satamadığınız için ne kadar ceza ödediniz? Piyasaya baktığınız zaman bu tür bir konuşma yok. Sadece araba sıkıntısı var deniyor ve durmadan fiyatların üzerine zam yapıyorlar. Biz piyasanın içerisindeyiz ve görüyoruz ki otoparklar dolu. Piyasayı neden geriyorsunuz?”

“GALERİCİLER DE MAĞDUR”

Bursa Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, ikinci el otomobil piyasasında sanıldığının aksine galericilerin fiyat yükseltmediğini ve mağdur olduklarını söyledi. Yanık, “Araba gerçek değerinden alınır şeklinde ilan veren ikinci el oto sanayi büyük firmalar var. Bir vatandaş olarak 100 bin liraya satabileceğiniz bir aracı, aynı fiyatta götürüp de bu tür firmalara satarsanız sizden aldığı 100 bin liralık arabayı piyasaya kaça sürecekler? Sizden aldı 100 bin liraya, bakımı yapılacak KDV’sini, yüzde beş kar marjını da içine koyduğunuz zaman piyasada 100 bin lira eden siz de 100 bin lira sattım dediğiniz araç iki gün sonra 115-120 bin lira edecek. Bunu aracınızı değerinde alacağım diyen firmalar yapıyor. Burada kim zarar görüyor vatandaş… Siz arabayı değerinden sattım diye keyiflenirken karşılığında alan adamın 15 bin lira daha fazla cebinden çıkıyor. Galerici bunu yapamaz, galerici 100 bin liraya satılacak arabayı en fazla 92-93e alır çünkü biz KDV ödüyoruz, muhtasar ödüyoruz, kira ödüyoruz”

“EN BÜYÜK SIKINTI DENETİM EKSİKLİĞİ”

Hakan Yanık, en büyük problemin denetim eksikliği olduğunu belirtti, “Buradaki en büyük sıkıntı denetim eksikliği biz bunu devlete defalarca söyledik. Israrla da söylüyoruz. ÖTV ve KDV indirimi sıfırlarda. Vatandaşa yük olmakta, bayilerin ise karına kar katmakta. Yüz bin kişi sıfır araba alıyor. Devletin kasasına yüz bin kişinin ÖTV’si KDV’si gidiyor ve bunu seksen beş milyon kişi ödüyor. Realite ortada, piyasa ortada. Kimin nerden ne kaçırdığını, kimin piyasada fiyat arttırdığını görüyoruz”

“FİYAT DÜŞÜŞÜ OLMAZ”

İkinci el otomobil piyasasında fiyat düşüşü beklemediğini ifade eden Yanık, fiyatlarının sabitlenmesinin en olası seçenek olduğunu açıkladı. Piyasada düşüş olabilmesi için de yerli otomobilin üretilmesinin şart olduğunu belirtti. Hakan Yanık, “Piyasada düşüş diye bir şey yok altını kırmızıyla çiziyorum. Piyasada düşüş olmaz çünkü piyasada fiyatların düşmesi adına yapılan hiçbir mücadele yok. Rantçıların, kartellerin önüne geçmek lazım. Stokları düzgün bir şekilde halka arz etmeleri lazım. Fiyat düşüşü olabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti bir an önce yerli otomobili üretmek zorunda” dedi.

Fiyatlardaki yükselişin nedenini galericilere sorduğumuzda ise dolar ve euro’nun TL karşısındaki yukarı yönlü hareketinin önemli bir sebep olduğunu belirttiler. SM Motors’dan Sinan Kalyon, “Bence fiyat euro ve dolar yükseldiği için artıyor. Sonuçta dolar euro çıktığı zaman ilk etkilediği şey araba oluyor. Bir dönem alım gücü vardı ama insanlar alıyordu, doların yükselmesi işleri düşürmüyordu. Şuanda insanlarda alım gücü durdu. Kredilere bağlı bir durum da var. Krediler düşerse yine fiyatlar çıkacak. Şuan durgun bir piyasa var geçen seneye göre konuşursak, pandemi başladığında ciddi bir zam olayı vardı arabalar hem iki katından fazla oldu satış ve talep de vardı. Ama şuan bir durgunluk var. Ben bu durgunluğu da tamamen kredilere bağlıyorum. Krediler faizler düşsün yine satışlar hızlanacak. Satışlar hızlandığı anda da fiyatlar yükseliyor” şeklinde konuştu.

Erol Motors’dan İbrahim Seçilmiş ise araç piyasasında fiyatların sabitleneceğini düşünüyor. Seçilmiş, “ÖTV indirimi söylentileri var ama ben böyle bir indirimin geleceğini düşünmüyorum. Bundan sonraki dönemde de araba fiyatları ne yükselecek ne düşecek bu standartta devam edeceğini düşünüyorum. Biz bayram öncesi yine hareketlilik yaşadık. İşlerimiz iyiydi. Ama piyasanın güven vermemesinden dolayı nakit araç satışı eskisi gibi değil. Pandemi bizim işlerimizi herkesi etkilediği gibi illa etkiledi” ifadelerini kullandı

“ÖTV İNDİRİMİ ŞART"

Kalyon, galericilerin alım gücünün önemli ölçüde düştüğünü en çok zararı kendilerinin gördüğünü belirtti. Kalyon, piyasada fiyat düşüşünün sağlanması için çare olarak ÖTV indirimini işaret etti. “Burada en çok zarar eden aslında galericiler. Çünkü bizim işimiz parayla, paramızın değeri düşüyor. Biz geçen sene üç milyona tezgâhımıza mal çekiyorduk. Bugün üç milyona 10 araba koyamıyoruz. Bizim de alım gücümüz düşüyor. Çünkü rakamlar… Sattığımız arabayı yerine koyamıyoruz. 200 bin liraya sattığımız arabayı bir ay sonra 220 bin liraya tekrar satın alıyoruz. Bu normal bir şey değil şuan. 220’ye alıyoruz 225’e satıyoruz. Ben ÖTV ile oynarlarsa biraz fiyatların sadece ve sadece geri geleceğine inanırım. ÖTV indirimi yapılmadığı sürece fiyatların geri gelmesi imkansız.