IMF McGettigan/Kelmanson: Türkiye’deki toparlanma dikkat çekici

Yayınlama: 21.06.2021 11:16:00 Güncelleme: 21.06.2021 12:26:43

IMF Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan ve Ankara’da yerleşik Daimi Temsilcisi Ben Kelmanson, Türkiye'nin 2020'de pozitif büyüme kaydeden birkaç ülke arasında yer aldığını, ancak büyümeyi destekleyen aynı politikaların önceden var olan kırılganlıkları da şiddetlendirdiğini belirtiyor

IMF McGettigan/Kelmanson: Türkiye’deki toparlanma dikkat çekici
IMF Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan ve Ankara’da yerleşik Daimi Temsilcisi Ben Kelmanson Türkiye'nin ekonomik aktivitede pandemi kaynaklı ilk çöküşten toparlanmasının dikkat çekici olduğunu söyledi. McGettigan ve Kelmanson, Türkiye'nin 2020'de pozitif büyüme kaydeden birkaç ülke arasında yer aldığını, ancak büyümeyi destekleyen aynı politikaların önceden var olan kırılganlıkları da şiddetlendirdiğini belirttiler. 
IMF yetkililerine göre, sıkı parasal duruş, pandemi ile ilgili ihtiyaçlar için hedefli ve geçici mali destek, kamu bankası kredilerinin kontrol altına alınması, bankaların FX yükümlülüklerinin yakından izlenmesi, işgücü piyasasında ve finans dışı kurumsal alanda uzun süreli hasarı en aza indirme amaçlı reformlar önemli. 
McGettigan ve Kelmanson, "Ancak büyümeyi destekleyen aynı politikalar, önceden var olan kırılganlıkları da şiddetlendirdi. Yüksek dış finansman ihtiyaçları, büyük miktarda yerel döviz mevduatı ve düşük rezerv tamponları ile yurtiçinde ve yurtdışında şoklara ve güvenle ilgili değişikliklere karşı kırılganlıklar devam ediyor. Kırılganlıklar artsa da Türkiye'nin zorlukları aşılmaz değil. Pandemiye ilişkin belirsizlikler, gelişmiş ekonomilerde yükselen enflasyon ve faiz oranlarına dair gelişmeler nedeniyle küresel belirsizlikler yüksek. Yukarıda özetlenen politikalar izlenirse, büyüme ve enflasyon beklentileri daha olumlu olmakla kalmayacak, aynı zamanda aşağı yönlü küresel risklerin TL ve para/sermaye piyasaları üzerindeki etkileri de muhtemelen daha sınırlı olacaktır" şetlinde konuştu.
Rezerv tamponlarının, altın ve petrol ithalatı, turizm gelirleri ve dış finansman görünümüne ilişkin önemli belirsizliklerle birlikte daha da azalmasının beklendiğini belirten McGettigan ve Kelmanson, kamu borcunun artmaya devam etmesinin tahmin edildiğini, ancak çoğu emsal ülke ile karşılaştırıldığında düşük kalabileceğini ifade ettiler.