İngiltere'de Binance'a Sterlin ile işlem yasağı!

Yayınlama: 28.06.2021 00:31:00 Güncelleme: 28.06.2021 00:50:26

Binance UK'i hizmete vermeyi beklerken dünyanın en büyük kripto para borsası İngiltere'nin yasağıyla karşı karşıya kaldı. ABD'den sonra İngiltere'de kripto para borsasını kara para radarına aldı

İngiltere'de Binance'a Sterlin ile işlem yasağı!
Kara paraya yönelik uygulamalar, ülkelerin kripto para borsalarına yönelik yasaklarının en önemli gerekçesi haline gelmeye başladı. Çin'den başlayan kripto para faaliyetlerine yasak dalgası, önce ABD'den Binance'a başlatılan soruşturma, ardından da İngiltere'den aynı borsaya yönelik yasaklama kararıyla yayılıyor. Binance, geçtiğimiz ay Binance UK'i faaliyete açmak için FCA'ya başvuruda bulunmuş, hemen ardından da 17 Mayıs'ta bu başvurusunu geri çekmişti. . İngiliz Mali Tutum Otoritesi FCA, cumartesi günü yatırımcılara, Binance'ın yerel biriminin düzenlenmiş finansal faaliyetlerle ilgili operasyonlar yürütmesine izin verilmediğini açıkladı.
Binance'a bir uyarıda bulunan FCA, ülkedeki promosyon faaliyetlerine bir an önce son vermesini ve yatırımcılarına Binance UK'in faaliyete geçmeyeceğini duyurmasını istedi.
Bir FCA sözcüsü, kara para düzenlemelerini işaret ederek "Çok sayıda kripto varlık işletmesi bu düzenlemelerin gerektirdiği standartları karşılamıyor. Şu ana kadar değerlendirdiğimiz kripto varlık işletmelerinin yüzde 90'ından fazlası müdahelelerimizi takiben başvurularını geri çekti" açıklamasında bulundu.

İNGİLTERE BINANCE'I YASAKLADI MI?
Fakat karar Binance'ın uluslararası borsasını bağlayan bir karar değil. Binance UK'in kuruluşu ile alakalı. Yani Binance, UK çatısı altında İngiliz para birimi ile alım-satıma izin veremeyecek. Buna karşılık İngiliz yatırımcıların Binance'in ana borsası üzerinden işlemlerini yapmaya devam edebilecek. Yani sosyal medyada sıklıkla gördüğünüz "İngiltere, Binance'ı yasakladı" lafları hiç de doğru değil. Karar tamamen Binance UK ile alakalı. 

Aslında Binance'in FCA başvurusunu 17 Mayıs'ta geri çekmesi sonrasında bu açıklama beklenen bir açıklamaydı denebilir. Borsanın kendi para birimi olan Binance Coin de açıklamanın ardından önemli bir geri çekilme yaşamasa da kararsız yatırımcıların satışları nedeniyle Bitcoin'in ve diğer alt coinlerin tepki yükselişine pek de eşlik edemedi.

Ülkelerin kripto paralar ve kripto para borsalarına karşı özellikle kara para düzenlemeleri gerekçesiyle yaptırımlarının devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Fakat merkeziyetsiz borsa tanımının gereği, bu yaptırımların orta ve uzun vadede bir düzenleme aşamasına geçmeden kripto para yatırımcıları nezdinde kalıcı bir etki doğurması beklenmiyor. Gözler, ABD'de kripto para borsaları ile düzenleyici kurumlar arasında yaşanan lobi savaşlarına çevrilmiş durumda. Burada yaşanacak gelişmeler aslında kripto para piyasalarının kabullenilişi açısında en önemli gösterge olacak.