İran Çin'in boşalttığı kripto para madenciliği ülkesi olabilir

Yayınlama: 05.07.2021 13:23:00 Güncelleme: 05.07.2021 13:45:21

CAATSA yaptırımlarının yarattığı boşluğu doldurmayı planlayan İran, kripto para madencilerinin ülkeye gelişini bir dizi kurala bağlayarak dünyanın yeni kripto para üssü olabilir

İran Çin'in boşalttığı kripto para madenciliği ülkesi olabilir
Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, kripto para birimlerinden sorumlu yeni teknolojiye farklı bir bakış açısı getiriyor. Bu yeni finansal ekosistem, bazı ülkelerde enflasyonu sona erdirebilecek bir büyüme vaat ediyor.

Kripto para destekçileri arasında Bitcoin'i yasal bir para birimi olarak kabul eden El Salvador hükümeti de var. İran ise kripto para madenciliğine odaklanarak ekonomisini iyileştirmek için bazı alışılmadık önlemler almaya karar verdi.

İran hükümetinin kripto para birimlerini kabullenmesi ve çok katı bir düzenleyici plan geliştirmemesi tesadüf değil. Bunun nedeni İran'ın ABD CAATSA yaptırımlarından etkilenmesi. Bu düzenleyici önlem, ABD şirketlerinin ülkede iş yapmasını yasaklıyor ve bu da ekonomisinde büyük bir dengesizliğe neden oluyor.

USD, birçok ekonominin yönetildiği para birimi olduğu için İran kapılarını kripto para birimlerine açtı. Hükümet, kripto para madenciliğini ekonomik bir strateji olarak yasallaştırmaya çalışıyor. Ancak bu önlem İran hükümetinin şartlarına göre uygulanacak.

İlk olarak, İran parlamentosu, Merkez Bankası onaylarsa kripto para madenciliğini onaylamayı düşünüyor. Bu, İran Merkez Bankası'nın kripto para birimi ticareti için düzenleyici otorite olmasına yol açıyor. Ayrıca, ülkede desteklenen kripto para birimleri, ulusal sanal para birimi dışında önceden haber verilmeksizin kısıtlanabilir.

Parlamentonun kripto para madenciliğini onaylamak için gündeme getirdiği ikinci kural, bunu Sanayi Bakanı'nın yönetecek olması. Bu nedenle madencilerin Sanayi Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı tarafından verilen lisansa başvurmaları gerekiyor.

İran, Çin'e eşit olmaya mı çalışıyor?
Bu yeni yılda kripto para madenciliği ile ilgili düzenlemeler ortada. Birçok kripto uzmanı, İran'ın düzenleyici anlamda Çin'e eşit olmaya çalıştığını iddia etse de son gelişmeler pek de öyle görünmüyor.

Çin hükümeti kripto para piyasasını kısmen yasakladı ve sosyal medyada kirpto paralara hakkında konuşmak bile yasak. Ancak İran, tokenlerin ticaretini uzun süredir kabul ediyor ve hatta madenciliğe izin veriyor. Bununla birlikte, ülkenin yetkilileri büyüyen Bitcoin patlamasından yararlanmak istiyor.

Yılın ilk aylarında hükümet, kripto madenciliğinin destekleyicilerinden biri olduğunu açıkladı. Ancak bu, ülke genelinde büyük elektrik kesintilerine neden olan birçok şirketi cezbetti. Bu nedenle, enerji bakanlığı onarımlar için Temmuz ayına kadar kripto madenciliğini yasakladı.

Artık Bitcoin madencileri çalışmaya istekli oldukları için, İran Hükümeti de destekleyici açıklamalar başladı. İran Hükümeti sözünü tutarsa ​​Çinli madencilik şirketlerinin bu teklifi kabul etme olasılığı yüksek. İran, düşük enerji maliyetleri ve az sayıda düzenleme nedeniyle kripto madenciliği için harika bir coğrafya olarak öne çıkıyor.