İran-İsrail gerilimi 4 fon temasını öne çıkarıyor

Yayınlama: 20.04.2024 12:12:00 Güncelleme: 20.04.2024 12:15:53

İsrail ile İran arasında yaşanan karşılıklı misilleme saldırıları, piyasalarda güvenli limanlara yönelim eğilimini öne çıkarıyor. Yatırımcıların odaklandığı dört ana tema belirginleşiyor: Altın, gümüş, tarım ve petrol temalı fonlar. Emtialar, piyasalardaki belirsizlik ve risk algısının artmasıyla yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmelerine yönelik bir seçenek olarak öne çıkıyor. Peki, hangi fonlar gözde?

İran-İsrail gerilimi 4 fon temasını öne çıkarıyor

ZEYNEP AKTAŞ

Son günlerde küresel çapta jeopolitik risklerin yükselmesi, özellikle Ortadoğu’da yaşanan gerilimin artması, yatırımcıların bir kez daha rotayı güvenli limanlara çevirmesine neden oldu. ABD tahvilleri, dolar, Japon yeni ve İsviçre frangı talep gördü.

İsrail’in, İran’a misilleme saldırısını başlatmasıyla petrol fiyatlarının gün içerisinde yüzde 3,5’in üzerinde yükseldiği görüldü. Brent ham petrolü varil başına 90 doların üzerine çıkarken, ABD ham petrolü varil başına 86 doların üzerine tırmandı. Ancak, saldırının sembolik bir nitelik taşıdığı ve İran’ın boyutu büyütmemeye yönelik açıklamalar yapmasıyla birlikte petrol fiyatları kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Yine de bölgedeki gerilimin yüksek seyrettiği ve yatırım tercihlerini etkilemeye devam ettiği bir dönemdeyiz.

ÖNE ÇIKAN DÖRT TEMA FON

Petrol ve diğer emtialar, tarım, altın, gümüş fonları Ortadoğu gerilimi ile öne çıkan fon temaları. Faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağı endişeleri ile zaten gündemde olan bu fonlar şimdi de gerilimin getirdiği alım dalgası ile ön planda yer alıyor. Küresel ekonomide ticarette yaşanacak sıkıntılar petrolden atlına, demirden bakıra ve tüm tarım emtialarına kadar fiyatlar üzerinde etkili oluyor.

PETROL VE EMTİA FON SEPETİ FONLARI

Kuveyt Türk Portföy Kıymetli Madenler Katılım Fonu, Ak Portföy Petrol Yab. BYF Fon Sepeti Fonu, Azimut Portföy Emtia Fon Sepeti Fonu yıllık bazda yüzde 89, 82 ve 76 oranında getiriler sağladı.

ALTIN FONLARINDA %100 GETİRİLER

Altın fonları yatırımcılarına son bir yılda yüzde 100 kazandırdı. Bu nedenle yatırımcılar tercihlerinde altın fonu bulundurmaya devam ediyor. En fazla kazandıran 10 altın fonundaki yatırımcı sayısı 205 bin oldu. 10 altın fonunun portföy değeri ise 79,4 milyar TL oldu.

GÜMÜŞ FONLARINDA GETİRİLER %77’NİN ÜZERİNDE

Gümüş fonlarında yıllık getiriler yüzde 77 ile 90 arasında gerçekleşti. Gümüş fonlarındaki yatırımcı sayısı sadece 116 bin. Bu fonların toplam portföy değeri ise 14,2 milyar TL.

TARIM FONLARI %80 KAZANDIRDI

Tarım fonları son bir yılda yüzde 45 ile 80 arasında kazandırdı. Deniz Port. Tarım ve Gıda Değ. Fonu yıllık bazda yüzde 80,90 oranında yükseldi.

HİSSELERDE SEKTÖREL BAZDA ÖNE ÇIKANLAR

Petrol, Maden, Gıda Ve İçecek Sektörü Hisseleri Ortadoğudaki gerilimle birlikte yatırımcıların radarına girdi. Sektör hisselerinde yıllık bazda yüzde 500’lere varan getiriler oluştu. Piyasa değeri 354 milyar TL olan Tüpraş’ın yıllık getirisi yüzde 171 oldu.