İşte Bitcoin'deki çöküşün asıl sebebi: 700 binden fazla iflas!

Yayınlama: 20.05.2021 12:19:00 Güncelleme: 20.05.2021 12:41:43

Elon Musk, ardından Çin'in yasak kararı... Bunlar Bitcoin'deki kara çarşambayı açıklamaya yeterli mi? Verilerin derinine inildiğinde çok daha düşük olması gereken bir geri çekilmenin neden büyüdüğü de ortaya çıkıyor

İşte Bitcoin'deki çöküşün asıl sebebi: 700 binden fazla iflas!
Kripto paralarda son 5 yıl içerisinde en büyük ikinci düşüşün yaşandığına dünkü analiz haberimizde dikkat çekmiştik. Bundan önceki en büyük çöküş, 2020 yılının mart ayında gerçekleşmişti. Fakat o günden bugüne köprünün altından çok sular aktı. Üstelik akan sular Bitcoin ve düper kripto paraları da alıp beraberinde zirvelere taşıdı. Çünkü özellikle son 1 yıl kripto paraların giderek kurumsallaşmaya başladığı dönem olarak tanımlanabilir. Birçoğu Wall Street'den dev şirketler kripto paralarla ilgili kritik hamleler yapıp oyuna dahil oldular. Bu da Bitcoin dolar, altın gibi yeni bir rezerv aracı mı oluyor sorularının tartışılmasını sağladı. Peki 1 yıl önceki sert çöküşten bu yana yaşanan bu olumlu gelişmelere rağmen ne oldu da kripto paralar tarihinin en sert düşüşlerinden birini yaşadı. Öyle ya, koşullar 1 yıl önceye göre çok daha iyiyise Elon Musk'un lafzaları veya Çin'in aldığı kararla gerçekleştiği dalgalanma bu kadar da yüksek olmamalıydı.

Aslında son dönemde kripto paralarda yaşanan sert dalgalanmaların hepsinde volatiliteyi artıran hep aynı oyun? Evet evet, bu sert çöküşün ardında çok basit bir oyun var. Balinaların kaldıraçlı pozisyon açan spekülatörleri silkeleme oyunu.

Bir önceki çöküş döneminde de yaşanan oyun, dün de aslında karbon kopya olarak sergilendi. Bybt.com'un verilerine göre son 24 saatte 700 binden fazla kripto para al-satçısının pozisyonları tasfiye edildi. Bu hesapların parasal karşılığı ise 8.1 milyar dolarlık kripto paraya eşit. Kaldıraçlı işlem yapanlara yönelik özellikle balina olarak tanımlanan ve soğuk cüzdanlarında yüklü pozisyon taşıyan tacirlerin periyodik olarak gerçekleştirdiği bu oyun dün de sahnedeydi. Bunu destekleyen bir diğer veri de borsalarda son yılların en yüklü kripto para portföylerinin satışa konmuş olmasıydı.

Kripto para ansiklopedisinde likidasyon adı verilen ve borsaların hem tüccarları daha yüksek zararlardan korumak hem de pazar yerindeki işlemlerin daha sağlıklı yürümesini sağlamak için, belli bir zarar noktasına gelen kaldıraçlı pozisyonları al-satçıların kontrolü dışında kapatması anlamına gelen bu işlem, balinaların en büyük kozu.
Kripto paralardaki sert düşüşler sırasında harekete geçen balinalar, yüklü satışlarla düşüşü daha da hızlandırarak kaldıraçlı işlem yapan tüccarların pozisyonlarının likidasyona maruz kalmasını sağlayarak, eski borsa jargonuyla piyasalardan silkelenmesine neden oluyor. Böylece yüzbinlerce kaldıraçlı pozisyon tasfiye edilirken diğer yandan kripto paralardaki düşüşler de olması gerekenden çok daha sert oluyor.

İşte tam da bu noktada belki de yatırımcılar için bir noktanın altını çizmek gerekiyor. Hisse senedi piyasaları gibi düzenlenmiş piyasalarda bile konulmuş günlük düşüş sınırına rağmen tehlikeli olan kaldıraçlı işlemler, kripto paralar gibi yükseliş ve düşüşün hiçbir sınırının olmadığı piyasalarda ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle kripto paralarda kaldıraçlı yani borç parayla işlem asla ama asla önerilmiyor. En azından bu piyasalara bir kural, düzenleme veya denetim getirilmediği sürece.

Peki bundan sonra ne olacak? Beklentiler aslında artık pozitife dönmüş durumda. Önümüzdeki hafta başta BTC olmak üzere kripto paralarda sert bir yukarı hareketin başlaması, yeni pozisyonların açılması beklentisi hakim. Üstelik kripto paralardaki hareket marjının bu hafta yukarı yönde geniş bir marjda olmas olasılığı da yüksek görülüyor.

Elbette burada bir de teknik bir olmazsa olmaz dile getiriliyor. Bitcoin'in bu haftayı 40 bin doların üzerinde kapatması. Aksi bir durum, ABD'de beklenen yasal düzenlemenin negatif olabilecek bir etkisinin BTC'yi yeniden 30 bin dolara kadar son bir düşüşe taşıyabileceği belirtiliyor.