İşte Meclis'e gönderileceği iddia edilen kripto para yasa tasarısı

Yayınlama: 27.12.2021 14:16:00 Güncelleme: 27.12.2021 14:18:31

Sosyal medyada dolaşan kripto para düzenleme taslağı gerçekse Binance, Huobi gibi dev kripto para platformları ve burada yatırım yapanlar için oldukça zor günler başlıyor

İşte Meclis'e gönderileceği iddia edilen kripto para yasa tasarısı
Aylardır FİKO, yani Finansal İstikrar Komitesi'nden çıkacak ve Meclis'e gönderilecek olan kripto para düzenlemesi bekleniyor. Öngörülen tarihler birer birer geçti. Tam umut kesilmişken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kripto paralarla ilgili yasa tasarısı hazır, En kısa zamanda Meclis'e gönderilecek" açıklamasında bulundu. Bu açıklamayla birlikte hem kripto para borsaları hem de bu borsalarda yatırım yapan kripto para yatırımcıları için spru işaretleriyle dolu bir süreç başladı.
Gelen son bilgiye göre bazı kripto para sektörü temsilcileri de tasarıyla ilgili görüşlerini belirtmek üzere TBMM'ye davet edildi.
Sosyal medyada taslakla ilgili bazı bilgiler de dolaşıyor. Eğer iddialar doğruysa kripto para düzenlemesinin şu şekilde olması bekleniyor:

1- Kripto Para Platformları ve Hizmet Sağlayıcıları izin verme yetkisi SPK'ya verildi ve bu kuruluşların SPK'dan izin alma şartı getirildi. 

2-Hangi kripto paraların listeleneceği veya delist olacağı SPK belirleyecek. 

3-Bankalar kripto para saklama hizmeti verecek. 

4-İzinsiz faaliyette hapis ve para cezası. 

5-Yabancı Borsaların faaliyetleri için de izin alması gerektiği

6-Kripto Para Hizmet Sağlayıcı yönetim kurulu üyeleri ve kurucuların şahsi sorumluluğu 

7-Siber saldırı zararlarında yönetim kurulu üyelerinin kusur esasına dayalı şahsi sorumluluğu olacak

8-Kripto Para işlemlerinde teminat ve limit belirleme yetkisi

9-Alınan Komisyon gelirine ek olarak yıllık geliden pay verme. 

10-Sorumlulara özel soruşturma usulleri getirilecek.

11- Reklam yönetmeliğine uyumluluk şartı gibi genel düzenlemeler. 

12- Türkiye'de yerleşik kişilerin kripto varlıklara ilişkin alım satım işlemlerini yalnızca SPK tarafından yapılacak düzenleme uyarınca yetkilendirilmiş kuruluşlar nezdinde yapmaları esas olacak. 

13- Müşterilerin yetkilendirilmiş kuruluşlar nezdinde aldıkları ya da bulundurdukları kripto varlıklar ancak bu kuruluşlar arasında SPK'ca belirlenecek esaslar dahilinde transfer edilebilecek ve bu kripto varlıklar mevzuatta öngörülen cüzdanlar dışına çıkarılamayacak.

14- Müşterilerin yurtdışında yerleşik kuruluşlarda gerçekleştirecekleri alım satım işlemleri ve bu işlemlere bağlı kripto varlık transferleri yalnızca yetkilendirilmiş kuruluşlar vasıtasıyla yapılabilecek.

15- Eğer izinsiz reklam yapılırsa veyahut izinsiz olarak faaliyet yaparsa sitenin erişime kapatılması ve ilgili diğer yaptırımlar söz konusu olabilecek. 

16-SPK tarafından yetkilendirilmemiş kuruluşlarda yapıldığına dair bilgi edinilmesi halinde, işlem yapanlara, Kurul tarafından yirmi bin Türk Lirasından az olmamak üzere işlem tutarı kadar idari para cezası uygulanacak. İşlem yapıldığına yönelik tespite ulaşılmamakla birlikte yetkilendirilmiş kuruluşlar dışında hesap açanlara da yirmi bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.

SPK tarafından İkincil düzenleme yürürlüğe girene kadar faaliyetlerine SPK'dan izin şartı aranmaksızın devam eder.

İkincil düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar yeni platform kurulamaz ve kurulmuş platformlar faaliyetlerine başlayamaz. Yani yasa tasarısından önce kurulmuş ve faaliyet başlamış olan kripto varlık platformları SPK'dan ikincil düzenlemeyi beklemeden faaliyetlerine devam edecek ancak bu yasadan sonra kurulacaklar beklemek zorunda kalacaktır.

Not: Bu bilgiler tamamen iddialara dayanmaktadır

Kaynak: Sima Baktaş/Hukukçu