İşyerinde e-postalarda emoji kullanımı nasıl tepki alıyor?

Yayınlama: 31.10.2021 13:29:00 Güncelleme: 31.10.2021 13:39:43

Profesyonel hayatın içerisinde kullanılan elektronik posta iletilerinde bir emoji ile karşılaşsaydınız nasıl tepki verirdiniz? Bakın 1011 kişiyle yapılan anketten ne sonuçlar çıktı. İşte işyerinde en çok kabul gören emojiler

İşyerinde e-postalarda emoji kullanımı nasıl tepki alıyor?
İşyeri iletişimini keşfetmek için 68 örnek e-posta hazırlandı ve her biri 200 katılımcıdan geri bildirim aldı. Bu taslaklar, farklı emojiler, tonlar ve özellikler içeren çeşitli senaryolar için yazılmıştır. Bu e-postaların farklı iletişim öğeleri açısından nasıl sıralandığına bağlı olarak, profesyonellik ve etkililik algıları hakkında rapor verebildik.

Mevcut  3.500'den fazla emoji  ile, işyeri iletişimindeki rollerini daha ayrıntılı incelemek için 1.011 ABD çalışanıyla da anket yaptık. Uygunlar mı? En çok ve en az kabul edilenler hangileri? Farklı nesiller tarafından evrensel olarak ne kadar iyi anlaşılıyorlar? İş yerinizde etkili bir şekilde nasıl iletişim kuracağınıza dair ipuçları için okumaya devam edin.

UYGUN? YA DA DEĞİL?
Ofis ortamında emoji kullanımı uygun görülüyor mu? Bazı emojiler diğerlerinden daha yaygın olarak kabul edilebilir. Ancak kısa cevap, şirket kültürüne bağlı olarak evet.

Emoji Anahtarı 
😂 Sevinç gözyaşları
❤️ kırmızı kalp
😍 Kalp gözlü gülen yüz
🤣 Gülmekten yerlere yattık
😄 Gülen gözlerle gülen yüz
🙏 Birleşmiş eller
💞 İki kalp
😭 Yüksek sesle ağlayan yüz
😘 Bir öpücük üfleme yüz
👍 Başparmak havaya

Dört katılımcıdan üçü, emoji kullanmanın iş yerindeki iletişimlerini geliştirdiğine inanıyor. Yüzde 71 ile en çok kabul edilen emoji, onay anlamına gelen “beğenme”. İşyerinde en az kabul edilen emoji, muhtemelen romantik imaları olduğu için yüzde 22,1 ile “yüze öpücük üfleme” idi.

Ankete katılanların yarısından biraz azı (%45,7) patronlarıyla iletişim kurarken emojiyi kullanırken bile rahat hissetti. Bununla birlikte, farklı nesiller farklı görüşlere sahip görünüyordu. Her beş Z kuşağı çalışandan biri, "sevinç gözyaşlarıyla dolu yüz" emojisinin işyerinde kullanım için en kabul edilebilir olduğunu düşündü. Bu arada, X Kuşağı ve baby boomer kuşağı, genç emsallerine göre belirli emojileri (yani, "katlanmış eller" ve "gülen gözlerle gülen yüz") onaylamama yüzdelerine sahipti.

Eski nesillerin emoji kullanımını yanlış anlama olasılığı daha yüksekti ve  45 yaş üstü çalışanların yüzde 22'si  anlamadıkları bir emoji aldı. İşyerinde emoji kullanmanın uygunluğu, okuyucunun amaçlanan anlamı anlayabilmesine bağlı. 

68 örnekten rastgele seçilen bir e-postayı inceledikten sonra, katılımcılardan aldıkları belirli e-postayı en iyi tanımlayan en fazla üç sıfat seçmeleri istendi. 

Genel olarak, bu örnek e-postaları tanımlamak için kullanılan ilk beş sıfat profesyonel (yüzde 19), resmi (yüzde 14,8), arkadaş canlısı (yüzde 12,4), etkili (yüzde 10,4) ve kişisel (yüzde 6,4) idi. Yukarıdakilerin tümü, bir iş ortamı için olumlu nitelikler. Birinin e-posta tonuna hakim olmak, iş arkadaşları arasında daha fazla güven ve anlayışa yol açabilir  . Ankette olası tanımlayıcılar olarak verilen diğer, daha az uygun sıfatlar arasında kaba, saldırgan, profesyonel olmayan ve çocukça yer aldı.

Çalışma, ABD'de bulunan 1.011 çalışanın katıldığı bir anketten elde edilen verileri kullanıyor. Ankete katılanların %54,6'sı erkek, %45,4'ü kadın. Katılımcıların yaşları 19 ile 71 arasında değişmekte olup, ortalama yaş 36.9. Ankete katılanların %22,6'sı Z Kuşağı, %29,2'si Y kuşağı, %27.1'i X Kuşağı olarak tanımlanmış ve %21.1'i baby boomer olarak bildirdi. Herhangi bir dikkat kontrolü sorusuna yanlış cevap veren katılımcıların cevapları diskalifiye edildi. Bu çalışma yüzde 95 güven aralığında yüzde 3 hata payına sahip.

Kaynak: Fast Company