İtalya'nın Euro 2020 zaferi 4 milyar Avro getirecek!

Yayınlama: 12.07.2021 10:14:00 Güncelleme: 12.07.2021 11:04:25

İtalya ve İngiltere arasında oynanan ve tüm dünyayı ekranlara kilitleyen final, İtalya'ya kupanın yanında kısa vadede ciddi bir psiko-ekonomik fayda da sağlayacak

İtalya'nın Euro 2020 zaferi 4 milyar Avro getirecek!
İtalya'nın UEFA Euro 2020 finalinde İngiltere'ye karşı kazandığı galibiyet, dünyanın önde gelen bağımsız marka değerlendirme danışmanlığı Brand Finance'a göre kısa vadede İtalya GSYİH'sine 4 milyar Avro fayda sağlayacak.

Wembley stadyumunda düzenlenen futbol resitali, her iki ülkede de barlarda, süpermarketlerde ve diğer konaklama mekanlarında ciddi harcamalara yol açarken potansiyel olarak GSYİH'de de önemli bir artış sağladı. Bunun en önemli sebebi ise sosyal hayatı tamamen kısıtlayan çok uzun bir sokağa çıkma yasağının ardından gerçekleşen en heyecan verici finallerden biri olmasıydı. 

Bu nedenle turnuvanın zamanlamasının da harcamalarda yaşanan sıçrama tahminleri üzerinde etkili olduğu kesin gibi. Ardından, İtalya'nın zaferini takip eden yüksek moral, özellikle yiyecek ve içecek, alkol ve tütün, ulaşım, eğlence, kültür ve konaklama harcamalarında artışa yol açabilir.

İtalya'nın zaferi, özellikle son bir buçuk yılda pandemi sırasında karşılaşılan zorlukların ardından, özellikle ciddi bir darbe almış olan İtalyan halkı için kesinlikle önemli bir an olarak kabul ediliyor. Bu zaferin en önemli psiko-ekonomik etkisinin ise ulus ruhunu canlandırıp, tüketici güvenini ve harcamalarını yeniden canlandırması olacağı düşünülüyor.

Şimdi gelelim işin gerçek ekonomik sonuçlarına...

SPONSORLUK: SON GÜLEN PUMA

Fransa Milli Takımı, 2018 Dünya Kupası'na yıllık 71 milyon Avro'luk sponsorlukla girdi, ancak kupayı aldıktan sonra, bu yaz oynanan Euro 2020 turnuvası için yıllık sponsorlukları yüzde 29 artarak 91 milyon Avro'ya yükseldi.

İngiliz takımının 4. bitirdiği 2018 Dünya Kupası'ndan bugüne sponsorluk gelirinde 70 milyon Avro'dan 77 milyon Avro'ya yüzde10'luk bir artış olurken, İtalya'nın play-off maçlarında İsveç'e elenip kalifiye olamaması sponsorluk gelirinde yüzde 5'lik bir düşüşe neden oldu.

Fransa'nın 2018 Dünya Kupası'nı kazandıktan sonraki performansına dayanarak, İtalya'nın Euro 2020 galibiyeti, ilave 13 milyon Avro'luk bir sponsorluk geliri sağlayabilir ve toplam sponsorluk gelirini 59 milyon Avro'ya çıkarabilir. İngiltere'nin güçlü performansı, sponsorluk gelirine 25 milyon Avro'luk bir destek sağlama potansiyeline sahip ve bu da İngiltere Milli Takımı sponsorluğunu Katar 2022'deki Dünya Kupası için toplam 95 milyon Avro'luk rekor bir seviyeye taşıyabilir.

Ancak, çoğu milli futbol takımı için en büyük sponsorlar, kit üreticileri. İtalya, 2015 yılında Puma ile 8 yıllık bir forma üretim sözleşmesi imzaladı ve 2018 Dünya Kupası çevresinde bir sponsorluk değeri patlaması yaşamadan önce, kit anlaşması 2023'e kadar yılda sadece 22 milyon Avro getiriyordu. İtalya'nın Euro 2020'yi kazanması Puma'nın da kazanmasını sağlayabilir. Puma, Adidas'ın 8 ve Nike'ın 9 takımına kıyasla turnuvaya yalnızca İtalya, İsviçre, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti olmak üzere 4 takımla ortak oldu.

Puma'nın rekabette sahip olduğu en büyük mülkün İtalya olmasıyla birlikte marka, bu tarihi anın ödüllerini kesinlikle almış görünüyor.

İNGİLTERE İÇİN İYİ Mİ KÖTÜ MÜ BİLEMEDİĞİMİZ ANLAŞMA
İngiltere, 2018 Dünya Kupası'ndan başlayarak Nike ile yeni bir anlaşma imzaladı: 400 milyon Sterlinlik 12 yıllık bir sözleşme.
Yani Nike İngiltere'ye yılda 33 milyon Sterlin getiriyor. Fakat bu iyi bir şey mi kötü bir şey mi tartışılır. Uzmanlara göre her turnuvada final oynama alışkanlığı olan bir takım için belki de daha yüksek kazançları sınırlayacak kadar uzun bir anlaşma. Çünkü İngiltere'nin bu anlaşmasının değeri, Fransa (Nike, yıllık değeri 44 milyon Sterlin) ve Almanya'nın (Adidas, yıllık değeri 44 milyon Sterlin) yaptığı sözleşmelerin gerisinde (yaklaşık 11 milyon Sterlin daha düşük) ve 2030'a kadar yenileme yapılamayacak. Burada Nike kazanan taraf görünüyor. 

DİĞER KAZANANLAR
Oyuncular ve menajerler, Euro 2020'yi kazanmanın bir sonucu olarak çeşitli şekillerde fayda sağlayacak. İtalya ekibi, turnuvanın galipleri toplam 24 milyon sterlin aldığından, şüphesiz ikramiye ödemelerini paylaşacak. Ek olarak, İtalyan kadrosundaki tüm oyuncular, gelecekteki herhangi bir transfer döneminde başka bir kulübe yapılacak herhangi bir transferde şüphesiz daha yüksek fiyat etiketlerine sahip olacak.

Oyuncu pazar değerlerindeki potansiyel artışı göstermek için, 2018'de Dünya Kupası'nı kazanmanın bir sonucu olarak Fransa kadrosunun değerindeki artışa bakmak yeterli. 2017'nin sonunda turnuvaya katılan takımın toplam değeri şuydu: 817 milyon Sterlin. Ancak, 2018'in sonunda kadro değeri yüzde 54 artarak 1 milyar 267 milyon Sterlin'e yükseldi.

Daha şimdiden markalar kendilerini Gianluigi Donnarumma, Federico Chiesa ve Nicolo Barella gibi isimlerle ilişkilendirmeye çalışırken, oyuncular için yükselen piyasa değerleri ve ücretler, kulüpler ve İtalyan ekonomisi için artan futbolcu satış gelirleri ve sponsorluk gelirleri ve İtalyan Seria A için artan değerdeki gelecek yayın anlaşmaları yolda denebilir.