İthal cep telefonuna gümrük zammı iptal

Yayınlama: 29.03.2023 10:32:00 Güncelleme: 29.03.2023 10:50:02

Cep telefonu ithalatında referans fiyatı 350 dolara çıkaran düzenleme iptal edildi. Ticaret Bakanlığı, “İthalatı bir süre daha takip edeceğiz” açıklamasını yaptı

İthal cep telefonuna gümrük zammı iptal
İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de değişiklik yaparak akıllı telefon ithalatında referans fiyatı 200 dolardan 350 dolara çıkaran tebliğ yürürlüğe girmeden kaldırıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan Ticaret Bakanlığı tebliği ile 28 Şubat 2023 tarihinde yayımlanan ve 30 gün sonra yürürlüğe girmesi gereken tebliğ yürürlükten kaldırıldı.

Düzenleme yayımlandığında, referans fiyattaki değişimin, cep telefonu satış fiyatında 2500 liraya kadar artışa yol açacağı yorumları yapılmıştı.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da cep telefonunda gümrük kıymetini 200 dolardan 350 dolara çıkaran uygulamanın, 30 Mart’ta yürürlüğe girmek üzere 28 Şubat’ta yayımlandığı hatırlatıldı.

Türkiye’de üretim yapan firmaların ekonomiye sağladıkları katkı ve yarattıkları istihdamın dikkate alınarak, ithalatın seyrinin yakından izlendiği belirtilen açıklamada, İthalatta Gözetim Uygulanması Hakkında Mevzuat Kapsamında belirli ürünlerin ithalatında gözetim uygulaması yürürlüğe konulabildiği bildirildi.

Açıklamada, yerli üreticilerin üretim ve yatırım planlarının tekrar değerlendirildiği belirtilerek, 200 dolarlık birim kıymette artırma yönünde değişiklik yapılmaksızın ithalatın bir süre daha takip edilmesinin uygun olacağına karar verildiği kaydedildi.

Gözetim uygulaması kapsamında belirlenen gümrük kıymetleri, ithalatta gümrük vergisine esas kıymet belirleniyor. Yani ürünün ithalat fiyatı ne olursa olsun, gümrük vergilemesi tebliğle belirlenen referans fiyat üzerinden alınıyor.