JP Morgan, TCMB'den faiz indirimi bekliyor

Yayınlama: 19.11.2021 11:22:00 Güncelleme: 19.11.2021 11:21:06

JP Morgan , TCMB'den son bir faiz indirimi daha bekliyor

JP Morgan, TCMB'den faiz indirimi bekliyor

TCMB Para Politikası Kurulu'nun dün yaptığı toplantıda piyasadaki oynaklığı görmezden gelerek beklentiler doğrultusunda politika faizini 100 baz puan indirdiğine işaret eden JP Morgan, TCMB'nin yeni bir faiz indiriminin de sinyalini verdiğini savundu.

"Merkez Bankası'nın bir kez daha enflasyonda son dönemde yaşanan yükselişin arkasında arz taraflı "geçici" faktörlerin olduğunu savunarak, politika faizini 100 baz indirerek yüzde 15'e çekti" ifadelerini kullanan JP Morgan, "Bu bizim beklentilerimize ve piyasanın ortak görüşüne paralel bir adım oldu. Fiyat baskısının yüksek, yıllık enflasyonun artışta, iç talebin güçlü ve politika kredibilitesinin kötü olduğu ortamda ciddi parasal gevşeme görmek ilginç oldu. TCMB'nin bu kararının talep öncülüğündeki fiyat baskılarının zayıf bir lira yolu yolu yeni maliyet temelli baskılara yol açmasından ve daha güçlü enflasyon bekleyişleri yolu ile güçlü bir enflasyon ataleti oluşturmasından endişe ediyoruz" dedi.

Kısa vadede son politika adımlarını ekonomik temellere oturtmanın çok zor olduğunu ifade eden JP Morgan, para politikası görünümü konusunda tahminler yapmanın da daha or hale geldiğini vurguladı.

TCMB'nin yüksek enflasyon için geçici arz taraflı sıkıntıları suçladığını belirten JP Morgan, PPK kararı sonrası yapılan açıklamadaki fadelerinin TCMB'nin faiz indirimlerine ara vermeden önce Aralık ayında nihai bir faiz indirimi palnladığına işaret ettiğini de öne sürdü.