JPMorgan, Türkiye için enflasyon tahminlerini yükseltti

Yayınlama: 24.09.2021 11:33:00 Güncelleme: 24.09.2021 11:37:04

JPMorgan, TCMB Para Politikası Komitesi'nin dün 100 baz puanlık faiz indirimine giderek piyasaları şaşırtması sonrasında 2021 yıl sonu için enflasyon tahminini yükseltti

JPMorgan, Türkiye için enflasyon tahminlerini yükseltti

Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerdeki merkez bankalarının büyük bölümünün para politikalarını sıkılaştırdıkları veya sıkılaştırmaya hazırlandıkları bir dönemde TCMB'den bir faiz indirimi görmenin de ilginç olduğunu belirten JP Morgan, "Alınan karar talep öncülüğündeki fiyat  baskılarını güçlendirebilir, zayıf lira yolu ile maliyet temelli yeni baskılara neden olabilir ve daha yüksek enflasyon bekleyişleri ile enflasyonda daha güçlü atalete neden olabilir" dedi.

Enflasyonu aşağı getirmek için para politikasının gevşetilmesine erken  başlanmasının bir politika önceliği olmadığını belirten JPMorgan, "Bunun sonucu olarak enflasyon tahminlerimizde ciddi yukarı yönlü revizyonlar yaptık, 2021 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 15,5'ten yüzde 16,7'ye yükselttik ve 2022 sonu tahminimizi daha keskin bir şekilde revize ederek yüzde 11,5'ten yüzde 14,5'e çıkardık. Ne kadar hızlı ve hiddetli bir gevşeme olacağına bağlı olarak, bu tahminlerimiz için riskler yukarı yönlü olabilir" ifadelerini de kullandı.

TCMB'nin yaptığı sürprizin temel göstergelere bakarak tahminler yapmanın zorluğunu bir kez daha net şekilde ortaya koyduğunu belirten JPMorgan, bununla birlikte TCMB'nin yıllık enflasyonun yüzde 20'ye yaklaşacağı Ekim'de yeni bir faiz indirimi yapmasının zor olacağını hala düşünmekte olduklarını da vurguladı. 

Yılın son 2 ayında TCMB'den toplam 100 baz puan indirim beklediklerini ifade eden JPMorgan, bunun politika faizini yıl sonunda yüzde 17'ye getireceğine işaret etti. Mayıs ayında politika faizini yüzde 15 olarak gördüklerini de belirten JP Morgan, ancak risklerin faizlerde daha keskin gevşeme ve daha yüksek bir enflasyon yönünde olduğunu da vurguladı.