Karşınızda cep telefonlarını "4 günde 1 şarj ettirecek" teknoloji

Yayınlama: 09.05.2021 01:41:00 Güncelleme: 09.05.2021 01:56:51

Elbette bu iddia, "devrim" olarak nitelendirdiği 2 nanometrelik çipi üreten IBM'e ait. IBM, bu teknolojiyle cep telefonlarının pil ömrünün 3 kat arttığını da öne sürüyor

Karşınızda cep telefonlarını "4 günde 1 şarj ettirecek" teknoloji
Perşembe günü IBM, entegre devre tasarımında bir atılımı duyurdu: Dünyanın ilk 2 nanometrelik (nm) çipi. IBM, yeni çiplerin modern 7 nm tasarımlara göre yüzde 45 daha yüksek performans veya yüzde 75 daha düşük enerji kullanımı kapasitesine sahip CPU'lar üretebileceğini öne sürüyor. Ki doğruysa, bu da örneğin yeni bir iPhone modelinin 4 günde bir şarj edilmeye ihtiyaç duyacağı ve pil ömrünün 3 kat artacağı anlamına geliyor.

Bilindiği üzere Intel'in mevcut masaüstü işlemcileri hala 14 nm'de çalışıyor ve şirket aslında 10 nm'ye aşağı doğru bir geçişi tamamlamakta zorlanıyor. Rakipleri ise aslında masaüstü işlemcilerde çok daha hızlı bir durumda. Şu anda piyasadaki en küçük üretim çipleri Apple'ın 5 nm'deki yeni M1 işlemcileri. 

IBM'in yeni 2 nm işleminin nasıl göründüğüyle ilgili daha iyi bir fikir edinmek için, Wikichip'ten alınan üretim süreci bilgileri ve Anandtech'ten Dr. Ian Cutress'in IBM'in süreçleri hakkındaki bilgilerle birlikte transistör yoğunluklarına bir göz atmak gerekirse...
Cutress'e göre, IBM'in yeni çipleri mevcut boyutuyla, 50 milyar transistörü 150 milimetre kareye sığdırabilecek küçüklükte.

Üretici firma Örnek İşlem Boyutu Tepe Transistör Yoğunluğu (milyon / mm kare)
Intel Cypress Cove (masaüstü) CPU'lar 14 nm 45
Intel Willow Cove (dizüstü bilgisayar) CPU'lar 10 nm 100
AMD (TSMC) Zen 3 CPU'lar 7 nm 91
Elma (TSMC) M1 CPU'lar 5 nm 171
Elma (TSMC) 2022 dolaylarında yeni nesil Apple CPU'lar 3 nm ~ 292 (tahmini)
IBM 6 Mayıs prototip IC 2 nm 333

IBM, yeni sürecin "cep telefonu pil ömrünü dört katına çıkarabileceğini ve kullanıcıların aygıtlarını her dört günde bir şarj etmelerini gerektirdiğini" iddia etse de, yeni süreçte tasarlanan yongalara somut güç ve performans özelliklerini atfetmek için henüz çok erken olarak değerlendiriliyor. Apple için çip üreten TSMC'nin 5 nm süreci zaten üretimde ve çok benzer bir transistör yoğunluğuna sahip olan 3 nm çipi önümüzdeki yıl üretim için yola çıkmış durumda.

IBM'in şu anda hem Samsung hem de Intel ile bu süreci kendi gelecekteki üretimlerine entegre edebilecek çalışma ortaklıkları bulunuyor. Bu teknolojinin akıllı telefonlarda Samsung'lara, masaüstünde ise Intel'lere ne zaman geleceğini hep beraber göreceğiz.

IBM'in 2 nanometrelik yeni çipinden ilk kareler