Kavcıoğlu'nun açıklamaları yabancıyı ikna etti

Yayınlama: 30.04.2021 14:03:00 Güncelleme: 30.04.2021 14:13:07

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun faiz ve enflasyona yönelik açıklamalarının ardından JP Morgan, faiz indirimi beklentisini Eylül ayı olarak teyit etti

Kavcıoğlu'nun açıklamaları yabancıyı ikna etti
Uluslararası yatırım bankası JP Morgan, Yarkın Cebeci imzasıyla yayınladığı analizde, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamalarının faiz indirimi beklentilerini azalttığını belirtti.
"Merkez Bankası'nın yeni başkanı Kavcıoğlu, görev süresinin ilk enflasyon raporu brifinginde oldukça şahin bir tavır takındı, enflasyondaki düşüşe yönelik artan risklere vurgu yaptı ve politikayı “kararlılık ve azimle” sıkı tutacağına söz verdi" diyen JP Morgan, Kavcıoğlu'nun, sıkı bir politika duruşunun olası piyasa oynaklığına karşı güçlü bir tampon oluşturacağını söylediğine dikkat çekti.

TCMB'nin, yılsonu enflasyon tahminini de yüzde 9,4'ten yüzde 12,2'ye revize ettiğinin altını çizen JP Morgan'ın raporunda, "Yeni tahmin daha makul ve yüzde 13.1'lik piyasa konsensüsüne ve yüzde 13.4'lük JPMorgan tahminine daha yakın. Belki de en önemlisi, Kavcıoğlu bir soruyu yanıtlarken, TCMB'nin bugüne kadar uygulanan politikaların sonuçlarını izleyeceğini belirterek, para politikası cephesinde gerekli adımların yıl sonuna doğru atılacağını öne sürdü. Bu, politika faiz tahminimzile uyumludur. İlk faiz indirimini Eylül ayında görüyoruz ve erken gevşeme riskini saklı tutuyoruz. Bugünkü konuşmaya baktığımızda - ancak siyasi belirsizlikleri de göz önünde bulundurarak - bu riskin dün olduğundan daha düşük göründüğünü söyleyebiliriz." ifadelerine yer verdi.

JP Morgan'ın raporunda dikkat çeken başlıklar ise şöyle:
"Genel olarak bakıldığında, açıklamalr piyasalar için olumlu bir sürpriz oldu. Ancak eylemler sözlerden çok daha önemlidir ve Kavcıoğlu'nun güvenilirlikte herhangi bir iyileşme görebilmesi için önce bugün söz verdiği şeyi uygulaması gerekiyor. Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında enflasyon baskıları ve TCMB'nin bunlara nasıl tepki vereceği önemli.

Kavcıoğlu, enflasyon görünümüne ilişkin olarak, artan küresel emtia fiyatları, güçlü iç talep, küresel ve yurt içi arz kısıtlamaları, döviz geçişkenliği ve enflasyon beklentilerinin kötüleşmesinin önemli riskler haline geldiğini belirtti. Çekirdek enflasyonist baskı hala yüksek. Nisan ayından sonra bir miktar düşüş olsa da, yıllık enflasyonun yüksek kalmasını bekliyor. Mevsimsellikten arındırılmış enflasyon rakamlarının bekledikleri hızda düşmediği konusunda uyardı. Kavcioğlu, iç talep koşullarının öngördüğünden daha enflasyonist olduğunu da belirtti. Ayrıca, enflasyon beklentilerindeki son artışa da değindi ve bunu fiyatlama davranışına yönelik büyük bir tehdit olarak gördü. Bu çerçevede TCMB, 2021 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 9,4'ten yüzde 12,2'ye revize etti. 2022 sonu tahmini de yüzde 7'den yüzde 7,5'e revize edildi. TCMB'nin kısa vadeli enflasyon tahmini patikasına baktığımızda, Merkez Bankası'nın Nisan ayında yüzde 17,0-17,5'lik dönemsel bir zirve beklediğini görüyoruz. Enflasyonun 3Ç sonuna kadar yüzde 16'nın üzerinde yapışkan kaldığı görülüyor ve yılın son çeyreğinde yüzde 12,2'ye düşmesi bekleniyor. 4Ç'de yüzde 13,4'e daha yavaş bir düşüş bekliyoruz.

Enflasyondaki düşüşe yönelik risklerin arttığını kabul eden Başkan, fiyat dinamiklerinde ve enflasyon beklentilerinde iyileşme olduğuna dair kanıtlar bulunana kadar kararlı ve azimle sıkı politikalara ihtiyaç olduğunun da altını çizdi. TCMB, son faiz artışının kredi büyümesi ve iç talep üzerindeki etkisini görmeyi ve önümüzdeki aylarda talep kaynaklı fiyat baskılarında bir zayıflama görmeyi umuyor. Kavcıoğlu, bu tür sıkı politikaların olası piyasa oynaklığına karşı güçlü bir tampon oluşturacağını kaydetti. Son olarak Kavcıoğlu, bu çerçevede yıl sonuna doğru para politikasında gerekli adımları atacaklarını belirtti. Bu, olası faiz indirimlerini ekarte ediyor gibi görünüyor ve politika faiz beklentimizle uyumlu. Yani Eylül ayında ilk indirimi öngörüyoruz."