Kazakistan'dan flaş kripto yasası

Yayınlama: 08.11.2021 12:49:00 Güncelleme: 08.11.2021 12:52:19

Kazakistan Senatosu kripto platformlarda finansal izleme uygulamayı sağlayacak bir yasa çıkardı. Kazakistan terörün finansmanı ve kara parayı izlemek için kripto para MASAK'ı benzeri bir kurum kuracak

Kazakistan'dan flaş kripto yasası
Ülkenin ulusal parlamentosunun üst meclisi tarafından bugün kabul edilen yeni mevzuata göre, Kazakistan'daki kripto işletmeleri yakında Kara Para Aklamayı Önleme (AML) düzenlemelerine tabi olabilir . 

Yeni yasa, ülkenin finansal izleme sistemini kripto servis sağlayıcılarını kapsayacak şekilde genişletiyor.

Yeni mevzuat aynı zamanda kripto paralaral igili yasal bir izleme kurumu kurulmasını da kapsıyor. Bir firma kripto para alım satım hizmetini başlattığında veya dijital varlıklar çıkardığında, Kazakistan'daki Dijital Kalkınma, Yenilik ve Havacılık Endüstrisi Bakanlığı'na bildirimde bulunmak zorunda kalacak. Kurum, Müşterinizi Tanıyın ve AML yönetmeliklerine uyulduğunu doğrulayan bir risk değerlendirmesi yapmaktan sorumlu olacak.

Senatör Olga Perepechina, Kazakistan'ın finansal izleme sisteminin şu anda dijital varlıkları yöneten, ticareti organize eden veya kripto para birimlerinin nakde, maddi mallara ve diğer mülklere dönüştürülmesi için hizmetler sunan tüzel kişileri kapsamadığını belirtti.

Senatör, bu gözetim eksikliğinin karaborsanın büyümesinin yanı sıra kara para aklama ve terörün finansmanı suçlarının hızla yayılmasını sağladığı konusunda uyardı. Teröristler de dahil olmak üzere siber suçluların yerleşim yerlerinde dijital varlıkları ve elektronik yöntemleri kullanmaya teşvik edildiği konusunda uyardı.

Kazakistan bilindiği üzere Çin'in kripto para madenciliğine ilişkin yasaklarının ardından enerji maliyetleri ve serbestlik açısından dünyanın en çok madenci akımı çeken ülkelerinden biriyid. Bu yasal düzenleme özellikle kripto para madencileri açısından önemli.