SERAP SÜRMELİ
Borsanın "ikinci liglerinden" çıkan KOBİ hisseleri, yatırımın tatlı noktasıdır ve fiyatlarını katlama konusunda bir üne sahiptir. Yıla, 22.585 seviyesiyle başlayan BIST-KOBİ endeksi, son düzeltme öncesinde 35.757 seviyesine kadar yükseldi. Ve borsanın tamamına yayılan birkaç günlük genel düzeltme hareketi sonrası 33.528 seviyelerine geriledi.
Bu seviye, endekste yılbaşından beri yüzde 56,33, aylık bazda yüzde 20,19 ve haftalık yüzde 6,77’lik bir kâr performansına işaret ediyor. Aynı zamanda sene başından beri yüzde 19,42 puan yükselen BIST-100 endeks performansının 2,9 katından fazlası.
Aslında bu pozitif ayrışma son birkaç ayın konusu değil. Bunu çok basit bir şekilde XU100/XKOBİ rasyosundan görebiliriz. Rasyonun en düşük seviyesi 2020 Ekim ayında 0.22 olarak kaydedilmiş. Sonrasında gelen tepki ile 0.60’lara kadar yükselmiş. Bunun ardından şimdi 0.26 seviyesine kadar gerilemiş.
Bu KOBİ’lerden bazıları sonraki büyük şirketler olmaya aday; sermayeye erişimi olan, ölçeğe sahip, ancak aynı zamanda açık uçlu büyüme fırsatlarını değerlendirebilecek yetenekte. Hisse bazında baktığımızda özellikle gıda sektöründeki hisseler güçlü duruşunu koruyor ve birçok hisse rekor bölgesinde.
Yatırımcılar şimdilerde, birçok BIST-100 hissesinden daha iyi bir performans geçmişine sahip bu şirketlerde fiyat boşluklarını gözetliyor. Ancak işleri pek kolay görünmüyor: BIST KOBİ endeksindeki hisselerin fiyatları, ortalama 500 ve üzeri fiyat/kazanç çarpanları ile pahalı görünüyor. Öte yandan; işlem hacminin sığlığı ve spekülasyona açık yapısı gibi ters rüzgârlarla uğraşmak zorundalar.
Yine de borsanın unutulan kısmındaki göz alıcı fırsatları değerlendirmek isteyen, risk iştahı yüksek yatırımcılar için bir rehber hazırladık. Piyasa profesyonelleri, öncelikli riskler konusunda uyarılarını sıraladılar.
“TEKNİK AÇIDAN 32.300 -35.700 DİRENCİ İZLENEBİLİR”
Tacirler Yatırım Stratejisti Serhan Yenigün: BIST-KOBİ Endeksi’nin (XKOBI) yapısına baktığımızda, 47 şirketten oluşan endeksin yaklaşık dörtte birini ilk sıradaki şirketin tek başına oluşturduğunu, ilk 10 şirketin ise endeksin yüzde 60’ını oluşturduğunu görüyoruz. Bu açıdan bakıldığında, endeks dağılımı nedeniyle, etki düzeyi yüksek birkaç şirketin performansının XKOBI’nin performansı üzerinde belirleyici olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle, endekse özel bir analiz yaparken öncelikli olarak endeks ağırlığı yüksek şirketlere bakmak gerekiyor. Bu şirketlere baktığımızda ise, ilgili şirketlerin ortalama 500 ve üzeri fiyat/kazanç çarpanları ile pahalı göründüğünü fark ediyoruz. Elbette, endeks kapsamında olan ve değerleme, büyüme potansiyeli vb. temel açılardan cazip şirketler var; ancak XKOBI endeksinin yapısı açısından endeks geneli için risklerin yüksek olduğunu belirtelim. Bu nedenle de, BIST’te kâr satışlarının yoğunlaştığı bu dönemde endeksin de baskı altında kaldığını görebiliriz. Teknik açıdan, 32.300 desteği ve 35.700 direnci izlenebilir.
Endeksin bir bütün olarak, orta-uzun vadeli portföyler için cazip olduğunu söyleyemeyiz. Ancak, endeks kapsamındaki bazı şirketler için cazip getiri potansiyelleri öngörülebilir. Bu açıdan, yatırımcıların seçici olmaları gerektiğini, KOBİ’ler arasında yüksek büyüme ve gelir yaratma potansiyeli olanlara yoğunlaşmaları gerektiğini, bu şirketlerin uzun dönem performansının XKOBI performansı üzerinde olabileceğini belirtelim.
BIST-KOBİ Endeksi kapsamındaki şirketlerle ilgili detaylı değerleme çalışmaları yapmadan orta-uzun vadeli perspektifte cazip olanları söyleyemeyiz. Ancak, sektör görünümü, cari çarpanları ve kârlılık büyümesi, öz sermaye kârlılığı vb. finansal göstergeleri açısından baktığımızda, endeks kapsamında olan şirketler arasında izlemeye değer gördüklerimiz Fade Gıda, RTA Laboratuvarları, Özerden Ambalaj, Park Elektrik, Makine Takım, Gediz Ambalaj şeklinde sıralanabilir.
“ŞİRKETLERİN BİLANÇOLARI TEK TEK İNCELENEREK CIMBIZLANMALI”
İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya: Geçen hafta primlenen BIST-KOBİ endeksi tarihi rekor seviyesini tazelemiş oldu. Ancak bu hafta geçen haftaki kazanımlarının çoğunu geri vermiş görünüyor. Endekste önemli bir sürece girmiş bulunuyoruz. Dolayısıyla haftalık olarak bile alt endekslerdeki değişim dikkat çekebilir. Bir hafta başka bir alt endeksin yeni zirvesine tanıklık ederken bir diğer hafta daha farklı bir senaryoyla karşılaşabiliriz. Bunun en temelinde yatan hikâyenin bilanço beklentileri ve ekonomideki algılamaların şekillenmesi olduğunu düşünüyorum.
Büyük resimde KOBİ Endeksi’ndeki geri çekilmelerin destek görevi gördüğünü söylemek mümkün. Son iki günde yaşanan satıcılı seyrin endeksteki destek seviyelerine yaklaştığını izliyoruz. Yatırım yaparken burada o döneme ait ekonomi penceresinin avantajı ya da dezavantajı dikkate alınabilir.
BIST-KOBİ endeksinde 47 tane şirket bulunuyor. Bu şirketlerin 5 tanesinde fiyat kazanç rasyosu astronomik seviyelerde. İki şirket ise son bilanço döneminde zarar açıkladı. Dolayısıyla bu şirketler dışarıda bırakıldığında endeksin ortalama F/K’sı 38 seviyesinde bulunuyor. 27 şirket sektör ortalama F/K’nın altında değerleniyor. Ancak 2023 yılına ait enflasyon muhasebesine tabii olan şirketlerin F/K ve PD/DD rasyolarında değişkenlikler izleniyor. Burada bir kafa karışıklığı olabilir ilerleyen dönemde. Enflasyon muhasebesiyle birlikte bir şirketin F/K rasyosunun yükselmesine karşın Öz kaynakları yükselmiş ve buna bağlı olarak değişen defter değeri ile PD/DD rasyosu düşebilir. Dolaysıyla neyi dikkate alarak bu şirketlere yatırım yapılacağı konusu oldukça kritik olacaktır. Bence hisse seçiminde şirketlerin bilançolarının tek tek incelenerek cımbızlanmasında fayda var.
“KADEMELİ ALIMLAR MEVCUT RİSKİ DAĞITMADA YARARLI OLACAKTIR”
Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş: 2024 yılının başında 22.585 seviyesinde yeni yıla başlayan BIST-KOBİ endeksi yükseliş trendini sürdürerek bugün itibarıyla (5 Mart 2024) 35.757 seviyesine kadar güç içinde yükseldi. Bu yıl başından beri yüzde 56,33, aylık bazda yüzde +20,19 ve haftalık yüzde +6,77 puan kâr performansı göstererek sene başından beri yüzde +19,42 puan yükselen BIST-100 endeks performansını geride bırakmıştır. Teknik indikatörlerin endeks hakkında görünümüne bakacak olursak, günlük zaman diliminde yükselen kanal içinde hareketlerine devam ediyor. Direnç hedefi olarak 37.000 grafiklere yansırken, bu seviyenin geçilmesi durumunda 40.750 seviyesine kadar devam eden bir fiyatlama görebiliriz. Yükselen kanalın aşağı yönlü kırılımı ile ilk hedef 33.600 seviyesi olup devamında 32.370 seviyesi takip edilebilir. Haftalık bazda incelediğimizde hacimlerin arttığını ve para akış indeksinin pozitif seviyesinde olduğunu orta vadede 40.750 seviyelerine ulaşarak yükseliş performansını sürdüreceğini düşünüyoruz. Görünüm: Pozitif.
Yükselen kanal içinde kırılım gerçekleşmediği sürece sınırlı geri çekilmelerin olası göründüğünü belirtmemiz gerekiyor. Kademeli alımlar şeklinde yatırım yaparak mevcut riski dağıtmanın yararlı olacağı kanaatindeyiz. İlk alım bölgesi olarak 34.500 ile 35.000 aralığı takip edilebilir. Pozisyonlar taşınırken olası bir geri çekilmede 33.600 zarar durdur seviyesi takip edilmeli.
KOBİ Endeksi içinde bulunan hisselerin çoğunluğu ana pazar hissesi ve likiditesi düşük hisseler. Getiri potansiyeli yüksek olduğu gibi, olası zarar yaratma potansiyeli de yüksek. Bu nedenle endeks içinde yükselişi dikkate alarak hisse seçimlerinde dikkatli olunması gerekiyor. Bu endeks içinde kısa vadeli veya uzun vadeli model portföyümüzde bulunan herhangi bir hisse bulunmamaktadır.
“XKOBİ LEHİNE POZİTİF AYRIŞMA VAR”
İkon Menkul Portföy Aracılığı Birim Yöneticisi Doğancan Öncan: KOBİ Endeksi, Borsa İstanbul’un ana endeksi olan BIST-100’e göre son iki haftada pozitif ayrışıyor. Bunun farklı sebepleri olabilir; ancak işlem hacmi olarak daha düşük şirketlerin olduğu bu endeksin spekülasyon ile pozitif ayrışma ihtimalini öncelikle unutmamak gerekir.
XKOBİ endeksine baktığımızda aşırı alım bölgesinde ve teknik seviyelerde bir miktar aşırıya kaçtığını görmekteyiz. Aslında bu pozitif ayrışma son iki haftanın konusu değil. Son bir yıldır çok güçlü bir şekilde XKOBİ lehine pozitif ayrışma var.
Bunu çok basit bir şekilde XU100/XKOBİ rasyosundan görebiliriz. Rasyonun en düşük seviyesi 2020 Ekim ayında 0.22 olarak kaydedilmiş. Sonrasında gelen tepki ile 0.60’lara kadar yükselmiş. Bunun ardından şimdi 0.26 seviyesine kadar gerilemiş. Biz burada aşırılığı ölçmek için 0.22 seviyelerine daha da yaklaşma serüvenini takip edeceğiz ve bu pozitif ayrışmanın sona erip ermediğine bu rasyo ile izleyeceğiz.
Yukarıda verdiğim göstergeye dayanarak bu derece pozitif ayrışmış bir endekste kısa vadede trend takibi için 13 günlük basit ortalamayı izlemek gerekiyor. 5 Mart 2024 Salı akşamı gerçekleşen günlük mum, mezar taşı olarak nitelendirdiğimiz bir formasyonu içeriyor. Bu sebeple 5 Mart tarihinden bu yazının yayınlanacağı tarihe kadar geçen süreçte bir satış dalgası gelirse şaşırmamak gerekir.
Bu endeksteki hisselere yatırıp yapmak için bir düzeltme olmasını beklemek, maliyetlenme riski açısından daha faydalı olabilir.
Hisse bazında baktığımızda gıda sektöründeki hisseler güçlü duruşunu koruyor ve birçok hisse rekor bölgesinde. Bir giriş yapmak için bazı hisselerde rekor tazeleme ve daha güçlü alım bölgesinde gelmelerini beklemek ya da düzeltme yapmalarını beklemek iki farklı strateji olarak incelenebilir.
“KOBİ ENDEKSİNDE 32.740 -30.400 SEVİYELERİ DESTEK OLARAK İZLENMELİ”
İnfo Yatırım Araştırma Stratejisti Çağlar Toros: BIST-100 endeksinin rekorlara koştuğu 2024 yılında birçok sektör ön plana çıktı. Bunlardan bir tanesi de XKOBI’ydi. 5 Mart tarihi kapanışı itibarıyla yıl başından bu yana en çok getiri sağlayan sektör XKOBI oldu. Yıl başından bu yana yüzde 55 artışla 11.633 puan yükselen endeks, bu hafta kâr realizasyonları ile karşılandı. Endeksin ve sektörün TL bazlı rekor kırdığı 2024 yılında geri çekilmeler, belki endeksin bir nefes alması ya da kâr realizasyonu olarak anlamlandırılabilir.
Kısa vadeli olarak XKOBI endeksinde 35.355- 36.210- 36.660 seviyeleri direnç olarak gözükürken, 32.740 -30.400 seviyeleri destek olarak izlenmeli diye düşünüyorum.
Bu durum konjonktüre göre değişkenlik gösterebilen bir şey. Her dönemin ayrı bir hikâyesi oluyor. Bu hikâyelerden olumlu ya da olumsuz etkilenebilen sektörler ve hisseler var. Endeksten ziyade hissenin yatırıma uygun olup olmadığına bence bakılmalı. Bu da tabii ki temel ve teknik analizden geçiyor. Değerlemesi geride kalmış ya da potansiyelli görülen şirketler takip edilmeli.