Konteyner krizi küresel ticaretteki toparlanmayı engellemiyor

Yayınlama: 11.06.2021 09:12:00 Güncelleme: 11.06.2021 09:34:25

DTÖ Başekonomisti Robert Koopman’a göre, uluslararası ticarette son aylarda yaşanan konteyner krizi bazı kritik sektörler açısından ticareti bir miktar yavaşlatsa da genel tabloya bakıldığında küresel ticaret çok güçlü toparlanma işaretleri gösteriyor

Konteyner krizi küresel ticaretteki toparlanmayı engellemiyor
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Başekonomisti Robert Koopman, uluslararası ticarette son aylarda yaşanan konteyner krizi bazı kritik sektörler açısından ticareti bir miktar yavaşlatsa da genel tabloya bakıldığında küresel ticaretin çok güçlü toparlanma işaretleri gösterdiğini söyledi. Küresel arzda geniş ölçekte daha fazla bozulma beklemediklerini belirten Koopman, tedarik zincirleri pandemi sonrası toparlanmaya uyum sağlamakta zorlansa da bunların geçici olacağını tahmin ettiklerini ifade etti. 
Koopman konteyner krizinin nedenlerini Covid-19’a bağlı kapanmalar sırasında üretimin azalmasına bağlı olarak oluşan sıkıntılar, pandemi sonrası ekonomik toparlanmanın her yerde aynı hızda olmamasının konteynerlerin küresel dağılımında eşitsizliğe neden olması ve konteyner gemilerinde boşaltma kapasitesinin düşmesi şeklinde sıraladı. 
Yüzde 80’ninden fazlası deniz yoluyla gerçekleşen dünya ticaretinde Covid sonrası dönemde deniz yolunun payında ve sınır ötesi sevkiyatların kompozisyonunda önemli bir değişim beklemediklerini belirten Koopman, “Küresel arzda önemli bir bozulmaya neden olabilecek unsurlar görmüyorum. Yaşanan aksamaların sistematik olduğunu gösteren açık kanıtlar yok ve biz bunların geçici olduğu görüşündeyiz” dedi.