Bina maliyetleri zirvede kaldı

Yayınlama: 12.04.2021 13:05:00 Güncelleme: 12.04.2021 13:15:43

İnşaat maliyetlerinde malzeme fiyatlarındaki artış ocak ayındaki zirvesine yakın seviyelerde gerçekleşti. Malzeme maliyetleri şubatta yüzde 32.61 arttı

Bina maliyetleri zirvede kaldı
TÜİK, bina maliyet istatistiklerini açıkladı. Buna göre inşaat maliyetleri ocak ayındaki yüzde 28.36'lık artış rakamlarına yakın seviyede gerçekleşti yani zirvede kaldı. Şubatta bina inşaat maliyeti yüzde 28.23 arttı.
Maliyet artış kalemleri açısından bakıldığı en düşük artış işçilik maliyetlerinde oldu. İşçilik maliyetleri şubatta yüzde 19.73 arttı. Toplamda malzeme maliyetleri ise (bina ve bina dışındaki inşaatlarda toplam) yüzde 31.64 artış gösterdi.

Bu verinin sokaktaki vatandaş açısından manası: Özetle konut üretimindeki maliyet baskısı yüksek kalmaya devam ediyor. Önemli olan yeni konut üreticilerinin talebin yükseldiği dönemlerde bu maliyet artışının ne kadarını satış fiyatlarına yansıtacağı. Eğer inşaatçılar bu maliyet baskısına dayanamarak maliyet artışlarını fiyatlara yansıtırsa bu sadece konu satış fiyatlarının artacağı anlamın gelmiyor aynı zamanda konut satın alanların daha fazla kira çarpanı talep edeceği anlamına geliyor. Yani maliyetlerin satış fiyatına yansıtılması durumunda bu kaçınılmaz olarak sıfır konutlarda kiralarda da artış olması anlamın gelecek.