Konya Kağıt halka arzı ile ilgili bilmeniz gerekenler

Yayınlama: 17.11.2021 14:25:00 Güncelleme: 17.11.2021 21:00:24

Konya Kağıt, daha önce ertelediği halka arzı bu defa gerçekleştiriyor. Konya Kağıt halka arzı ne zaman? Kaç TL'den halka arz ediliyor? Konya Kağıt ve halka arzı hakkında her şey

Konya Kağıt halka arzı ile ilgili bilmeniz gerekenler
Daha önce borsadaki konjonktürün uygun olmadığı gerekçesiyle halka arzını ileri bir tarihe ertelemiş olan Bera Holding'in iştiraki Konya Kağıt bu defa kesin kararla borsaya geliyor. Borsa İstanbul'un rekorlar kırdığı bir döneme gelen Konya Kağıt halka arzı için SPK'dan onay çıktı. Konya Kağıt halka arzı için talep toplama ise 18-19 Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ortak satışı yöntemiyle yapılacak olan halka arzda belirlenen hisse başına halka arz fiyatı 6.95 TL olacak. Bera Holding'in sahip olduğu sermayenin yüzde 20'sini oluşturan payların satışı sonucunda beklenen halka arz geliri 180.7 milyon TL. Elbette bu rakam Konya Kağıt'ın değil Bera Holding'in elde edeceği rakam. Bu arada bir hatırlatma eski ismiyle Kombassan yeni ismiyle Bera Holding de borsada işlem gören bir şirket. Yani aslında bu halka arzın gelirini alacak olan Bera Holding'i de yatırımcılarını halka arz süreci yakından ilgilendiriyor. Halka arza aracılık edecek olan kuruluş ise Halk Yatırım.

BERA HOLDİNG KONYA KAĞIT HALKA ARZINDA NE TAAHHÜT EDİYOR?
Konya Kağıt hisselerinin borsada işlem görmeye başladığı tarihten itibaren 180 gün içerisinde yani altı ay boyunca Bera Holding,
  • Bedelli sermaye artırımı yapmayacak
  • Elindeki diğer Konya Kağıt hiselerini satmayacak
  • Konya Kağıt hisselerini devretmeyecek
  • Bu hisseleri rehine koymayacak
  • Hisseler üzerinde diğer hiçbir tasarrufta da bulunmayacak
  • Bera Holding'in iştiraki olan diğer şirketler için de bu taahhütler uygulanacak
  • Konya Kağıt hisselerinin Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladığı tarihten itibaren 1 yıl içerisinde hiçbir Konya Kağıt hissesini halka arz fiyatının altında satarak dolaşımdaki pay miktarını artırmayacak, devretmeyecek, rehnetmeyecek
  • Konya Kağıt hisselerini aynı süre içerisinde başka bir borsaya kote ettirmeyecek
KONYA KAĞIT FİNANSAL DURUMU NASIL?









Konya merkezli olan Konya Kağıt, kağıt ve kağıt mamulleri üretimi gerçekleştiren bir şirket. Şirketin 130 milyon TL ödenmiş, 791 milyon TL özsermayesi bulunuyor. 
Şirket Türkiye'deki toplam üretilen kağıt tabı üretiminin dörtte birini tek başına gerçekleştiriyor. Satış tarafına bakıldığında ise toplam satışlarının yüzde 69'unu (199 milyon TL) en büyük 10 müşterisine yapıyor. Şirket üretimini Konya ve İstanbul Güneşli'deki fabrikalarında gerçekleştiriyor.

30 Haziran itibariyle şirketin çalışan sayısı 475.

Konya Kağıt'ın ihraç pazarları ise toplam ihracatındaki paylara göre sıralamayla (2021/06):

ABD: Yüzde 37.4
Irak: Yüzde 33.6
Gürcistan: Yüzde 3.6

Konya Kağıt toplam satışlarının yüzde 12'sini ihracata veriyor.

Burada dikkat çekici nokta ABD pazarının 2020 yılında sıfır ihracata sahipken 2021/06 döneminde en büyük ihracat pazarı haline gelmesi. Öte yandan geçmiş yıllarda İran'a yüzde 37.5 ihracat yaparken bu yıl bu oranın sıfıra indiği, Gürcistan'a yüzde 26.5 ihracat yaparken bu oranın da bu yıl yüzde 3.6'ya gerilediği görülüyor.

Peki Konya Kağıt tam olarak ne üretiyor? İşte rakamlarıyla şirketin ürettiği ürünler


Şirket SPK onaylı halka arz izahnamesinde aslında tüketim alışkanlıklarındaki değişimin kendi faaliyetleri üzerinde oluşturabileceği etkileri de bir risk unsuru olarak açıklamış. Özellikle dijital yayıncılığın yaygınlaşmasının, okullarda tablet ve akıllı tahta gibi uygulamaların daha geniş bir kullanıma ulaşmasının ve çevre endişeleriyle kapıt kullanımının azalmasının şirket faaliyetlerinde uzun vadede olumsuz etki yaratabileceği belirtiliyor. Öte yandan bunun ne kadarlık bir vadede gerçekleşeceği bir muamma.

Yine şirket faaliyetlerinde olumsuz etki doğurabilecek bir yasal düzenleme olarak ithal hamur kağıtlara uygulanan yüzde 10 ek gümrük vergisinin kaldırılması veya düşürülmesi olarak belirtiliyor. Bu bir ihtimal olarak yazılmış. Şu anda böyle bir düzenleme veya beklenti yok.

Konya Kağıt'ın finansal durumu ise kısa vadede şöyle:




Şirketin likidite oranları:



Şirketin 2021 için bütçeleştirdiği yatırımlar:


KONYA KAĞIT KİMİN?



Halka arzın ardından düzenlenecek ilk genel kurulda yeni bir kar dağıtım politikası kabul edilecek. Buna göre dağıtılabilir karın her yıl yüzde 20'sinin dağıtılması benimsenecek.

HALKA ARZDA DAĞITIM ORANLARI
Yurt İçi Bireysel Yatırımcı: Yüzde 30 (7.8 milyon adet pay)
Yüksek Başvurulu Yatırımcı: Yüzde 30 (7.8 milyon adet pay)
Yurt İçi Kurumsal Yatırımcı: Yüzde 30 (7.8 milyon adet pay)
Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcı: Yüzde 10 (2.6 milyon adet pay)