Covid-19'un kimyasını bozan maske üretildi

Yayınlama: 27.08.2021 13:12:00 Güncelleme: 27.08.2021 13:24:54

Covid-19'un zarını yırtarak RNA'sını bozan maskeler Meksikalı bilimi insanları tarafından geliştirildi

Covid-19'un kimyasını bozan maske üretildi
Pandemide maskeye hayati rol biçilmesinin sebebi, COVID-19'un yayılma yollarından birinin konuştuğumuzda, öksürdüğümüzde veya hapşırdığımızda ortaya çıkan damlacıklar yoluyla olmasıydı. Maske takmak bu damlacıkların bizden çıkmasını engellediği gibi, damlacıkların ağız ve burun gibi yüz bölgemize düşmesini de engelleyebiliyor.

Ancak bu maskeler, hatta N95 olanlar bile yüzde 100 etkili değildir. Meksikalı araştırmacılar, COVID-19'u etkisiz hale getirme yeteneğine sahip olduğunu söyledikleri yeni bir yüz maskesi türü oluşturduklarını iddia ediyorlar.

Bu, maskeye dokunmuş gümüş ve bakır nano tabakalar kullanılarak elde ediliyor. Virüs maskeye girerse veya üzerine düşerse, nötralize ediliyor. Araştırmacılar, COVID-19 pozitif hastalardan virüslü damlalar alarak maskeyi test etti ve bunları polipropilen içine yerleştirilmiş gümüş-bakır film üzerine yerleştirdi.

Düşük viral yüklerde virüs yaklaşık 2 saat sonra kaybolurken, daha yüksek viral yüklerde virüsün yaklaşık 8 saat sonra kaybolduğu görüldü. Araştırmacılara göre, "Gümüş-bakır nano tabaka ile temas ettiğinde Sars-CoV-2 zarı kırılıyor ve RNA'sı zarar görüyor. Böylece maske çöpe çevre kurallarına aykırı şekilde atılsa bile çöpe atılan birçok maske gibi kirli kalmadığı için sorun olmadığı iddia ediliyor.

Bununla birlikte, maske henüz seri üretime geçmiş değil. Bu nedenle de bir mağazadan satın alınma imkanı yok.