KPMG: Kripto ve blok zincir yatırımcıların odağında

Yayınlama: 05.10.2021 12:16:00 Güncelleme: 05.10.2021 12:20:10

KPMG'nin hazırladığı 'Pulse of Fintech' raporuna göre, 2021'in ilk yarısında 98 milyar dolarlık fintech yatırımı gerçekleşti

KPMG: Kripto ve blok zincir yatırımcıların odağında

Fintech'e  olan ilgi dünyanın çoğu bölgesinde hararetli bir seviyeye ulaştı. 2021'in ilk yarısında, geçen yıla göre iki kat fazla yatırım alan blok  zincir ve kriptoda yükseliş ivmesinin yılın ikinci yarısında devam  etmesi bekleniyor

KPMG'nin düzenli olarak hazırladığı 'Pulse of Fintech' raporunun 2021'in ilk yarısını inceleyen bölümüne göre fintech ekosistemi  büyümeye devam ediyor. Küresel fintech yatırımı, 2021'in ilk yarısında  kayda değer toparlanmasını sürdürerek, 87 milyar dolardan 98 milyar  dolara yükseldi. Fintech anlaşma hacmi, 2021'in ilk yarısında 2 bin 456 ile yeni bir rekor kırdı.

Wealthtech ve regtech'ten kripto ve siber güvenliğe kadar çok çeşitli  fintech alt sektörlerinde anlaşma hacimleri arttı. Küresel risk  sermayesi yatırımı, 2021'in ilk yarısında 52 milyar doları aşarak, 2018'de görülen 54 milyar dolarlık yıllık rekora çok yaklaştı.

Raporu yorumlayan KPMG Türkiye Fintech Sektör Lideri Sinem Cantürk, "Küresel fintech sektörü 2021'e çok güçlü bir başlangıç yaptı. 2021'in  ilk yarısını tanımlamak için kullanılabilecek en uygun kelime 'çeşitlilik'. Bu yıl içinde ödemeler sektörü, küresel olarak fintech  yatırımları için en üst sırada yer alıyor. Anlaşma boyutu ve  çeşitliliği, küresel insurtech yatırımını yönlendiriyor. Artan ilgi,  regtech yatırımının yıl ortasında yıllık rekor seviyeye ulaşmasını  gösteriyor. Siber güvenlik yatırımları rekor hızda devam ediyor. Wealthtech, 2021'in ilk yarısında risk sermayesi yatırımcıları  arasında büyük bir başarı elde etti" dedi.

Rapordan öne çıkan başlıklar şöyle:

Amerika bölgesi, 51,4 milyar dolarlık fintech yatırımıyla en güçlü  bölge. Amerika Birleşik Devletleri ise 42,1 milyar dolarlık yatırımla  küresel toplamın neredeyse yarısına sahip. EMEA bölgesinde 39,1 milyar dolarlık yatırım var. Açık bankacılık  düzenlemeleri, EMEA bölgesinde fintech'in benimsenmesini  hızlandırmaya, üçüncü tarafların verilere erişimini iyileştirmeye ve  özellikle yerleşik finans gibi alanlarda bir iş birliği ortamını  teşvik etmeye yardımcı oldu.

Asya-Pasifik bölgesinde de geçen yıl 4,5 milyar olan yatırım değeri, 2021'in ilk yarısında 7.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2020 yılında 10.3 milyar dolar olan küresel birleşme satın alma  işlemlerinin toplamı 2021'in ilk yarısında 27.7 milyar dolara ulaştı. Pandeminin yaşattığı durgunluk nedeniyle pek çok şirket, sınır ötesi  birleşme ve satın almalarla hizmet alanını genişletmeye gitti.

Londra Borsası veri analizi firması Refinitiv'i 14,8 milyar dolara, Nasdaq Kanada merkezli finansal dolandırıcılık tespit firması
Verafin'i 2,7 milyar dolara satın aldı.

Ödemeler sektörü, küresel olarak fintech yatırımları için en üst  sırada yer alıyor. Güçlü bir 2020'nin ardından ödemelere yönelik  küresel yatırım, 2021'in ilk yarısında da ivmeyi sürdürdü. Buna ABD  merkezli SoFi tarafından 2,4 milyar dolarlık SPAC birleşmesi, Birleşik Krallık merkezli Paysafe Group'un 1,4 milyar dolarlık SPAC birleşmesi  ve iki risk sermayesi finansman turu öncülük etti.

Finansal olmayan birçok şirket, erişimlerini ödemelere ve finansal  hizmetlere doğru genişletmeye başladı. 2021'in ilk yarısında IKEA, tüketici bankacılığı hizmetleri sağlamak  için Ikano bankasından bir hisse satın aldı.

Walmart, dijital finansal ürünler sunmak için bir fintech oluşturmak  amacıyla Ribbit Capital ile ortaklığını duyurdu. Walgreens de mağaza içinde ve çevrim içi banka hesapları sunmak için MetaBank ile bir ortaklık duyurdu.