"Kripto kışı bitti çilesi bitmedi"

Yayınlama: 22.07.2023 10:30:00 Güncelleme: 22.07.2023 10:44:49

"Kripto kışı bitti çilesi bitmedi"

BERFİN ÇİPA

Ripple’ın SEC karşısındaki hukuk zaferi piyasada büyük bir heyecan yarattı. Bir yandan da Bitcoin halvingine geri sayım başladı. Yeni bir boğa rallisi için kademe oluştuğuna dair işaretler takip ediliyor. Yatırımcı, “Rahat bir nefes alsak mı, kış bitti mi” diye soruyor. Heyecan yüksek bir haftayı geride bırakırken masa yatırımcıları uyarıyor: Özetle kripto dünyasında güneşli bir gün ama su hala soğuk.

Bu sefer geçmişe dönerek başlayalım. Yıl 2020… SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) Aralık ayında XRP geliştiricisi Ripple Labs’e dava açarak şirketi ve yöneticileri XRP’yi satıp 1,3 milyar dolarlık kayıt dışı menkul kıymet arzı gerçekleştirmekle suçladı. Ripple ise XRP'nin menkul kıymet olmadığını savundu. Üç yıl boyunca onlarca haber akışı ile davayı takip ettik. Geçtiğimiz hafta bu belirsizlik Ripple’ın SEC karşısındaki zaferi ile sonuçlandı. Haber, kripto para piyasasında doping etkisi yaptı.

Bir taraftan Ripple coşkusu diğer taraftan Bitcoin halving’e geri sayım, öte yandan Fed’in parasal sıkılaştırmada sona gelindiğine dair sinyalleri derken, yatırımcı şu ara hiç olmadığı kadar keyifli. Şimdi herkes bir konuda hem fikir gibi görünüyor:  Kış nihayet bitti.

“PİYASA KATILIMCILARI HALA MAKRO VERİLERE ODAKLI”

WOFDEX Araştırma Direktörü Helin Çelik; “Fed’in faiz artırımında sona geldiği düşüncesi, yatırımcı beklentilerini pozitif ve canlı tutuyor. Fed’in 25’er baz puanlık iki faiz artırımı daha yapması bekleniyor. Piyasa buna hazır, ancak öngörülenden fazlası piyasadaki tedirginliği artıracaktır. Geçen hafta Ripple-SEC Davası’yla ilgili olumlu gelişmelerin yaşanması, piyasada doping etkisi yaratmıştı. Yükselişle birlikte yatırımcı karını realize etti, XRP dışında çoğu coin başladığı noktaya geri döndü. Bu, piyasa katılımcılarının hala makro verilere odaklı olduğunu gösteriyor. Tam anlamıyla faiz artırımlarının sonuna geldik demeden mega ralli beklemek, temkinli olmayı elden bırakmak olur”

Kripto Fenomeni Lord of Crypto ise; “Kış bitti, ama henüz yaza girmedik. Önümüz yaz, sadece bu kısmı doğru. Pozitif olalım ama erken sevinmeyelim” dedi.

Gate Türkiye Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu; “ Kripto kışı bitti ancak çilesi bitmedi. Çünkü alışılmış bir boğa ralli dönemi yaşamıyoruz. Makro olarak parasal sıkılaştırmanın sonuna geldik ama sene sonuna kadar yapılacak 50 bp faiz artışının bittiğini görmemiz için eylül-ekim ayını bekliyoruz. Bir taraftan regülasyonlara dair ilk adımların geldiği ve kurumsal ilginin yavaş yavaş arttığı bir dönemi geçiriyoruz. Daha güzel günlerin başlangıç aşamasındayız” diyor.

“RİSKLER GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI”

Evox Kurucusu Barış Büyüktaş yatırımcıları uyardı; “Ayı piyasasının sona erdiği düşüncesiyle birlikte Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinde bir toparlanma yaşandı. Fiyatların ve kurumsal ilginin artması, piyasada iyimserlik dalgası yaratıyor. Ancak, belirsizlikler ve riskler henüz ortadan kalkmadı. Düzenleyici önlemler, teknolojik zorluklar ve volatilite, kripto kışının tamamen sona erip ermediği konusunda dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor. Yatırımcıların, sabırlı ve bilinçli kararlar vermeleri önemli.”

BTC’NİN GRAFİĞİ NE VADEDİYOR?

Çelik: Bitcoin’in günlük grafiği incelendiğinde 30.000’in üzerindeki fiyatlamanın zayıf olduğunu ve yeterli momentumun yakalanamadığı gözleniyor. 20MA’yı aşağı yönlü kırması ise parite üzerindeki kırılganlığı artırıyor. Konsolide olduğu bölgede kalmayı başarırsa yeniden geçtiğimiz günlerde test ettiği 31.800 ile 32.670 bandını deneyebilir. Pozisyonda olan yatırımcı direncin kırılmasıyla 34.800 seviyelerini bekleyebilir.

Önümüzdeki hafta Fed’in faiz artırımından önce grafik üzerinde belirtilen bölgeden negatif ayrışması ise satış baskısını artıracak bir fiyatlama olur. Bu durumda destek seviyelerinin kademeli olarak takip edilmesinde yarar var. Trend desteğine kadar yaşanabilecek olan gevşemeler, düzeltme döngüleri baz alındığında, normal karşılanabilir. Trend desteği ise güncel konjonktürde alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Yatırımcı risk algısı doğrultusunda bahsi geçen bantlardan maliyetlenebilir.

İşler: Bitcoin’in grafiği bize piyasanın olgunlaştığını, yeni boğa rallisi için kademe oluşturduğunu gösteriyor. Özellikle 30 bin doların üzerinde kalmayı başarması burada kendine yeni seviyeler elde ettiğini gösteriyor. Bundan sonraki süreçte ufak çaplı düşüşler yaşanabilir. Tekrar, 25 binlerde hatta 20 binlerde görebiliriz. Fakat bir sonraki Fed toplantısının ardından, para politikasının gevşemeye başlamasıyla birlikte büyük ihtimalle yeni rallinin fitili ateşlenmiş olur. Bu nedenle ancak 2024 mayısından sonra Bitcoin’de 100 bin dolar koşusu başlayabilir.

Dedeoğlu: Bitcoin, 24.000 dolar seviyesinden 31.500 dolara doğru sert biçimde yükseldi. Bu yükseliş boğa bayrağı formasyonunun bayrak direğini oluşturdu. 23 Haziran’dan beri 31.500 - 29.500 aralığında ve yatay alanda seyrediyor. Bu yatay alan aslında bize formasyonun bayrak kısmını oluşturuyor. 31.500 dolar seviyesi daha öncesinde kırılamadığı için direnç seviyesine dönüştü. Kırılma gerçekleştiği an ilk hedef 32.500 dolar seviyesi olacak. Kırılırsa bayrak formasyonunun hedefi 38.000 dolar seviyesine taşınır. 29.500 dolar seviyesini kaybedersek, 29.000- 28.500 bandına doğru fiyatlanabilir. Geri çekilme devam ederse de 27.900 dolar seviyesinden dönüş almasını bekleriz. Buradaki geri çekilmeyi düzeltme olarak yorumluyor ve yukarı yönlü beklentimizi koruyoruz. Bu senaryoyu, aleyhine bir haber akışı ve negatif regülasyon haberi bozabilir.

Büyüktaş: Bitcoin fiyatı üç aydır yatay bir seyirle, 29000-32000 aralığında hareketleniyor. Bu süreçte gelen ETF başvuruları piyasaya olumlu yansıyor. Fakat ABD’nin Silkroad'dan el koyduğu Bitcoin'lerin satılma ihtimali piyasaya olumsuz yansıyor. Son dönemdeki dalgalanmalar ve yükselişler, yatırımcılara hem fırsatlar hem de riskler sunuyor. Grafikler, Bitcoin'in hâlâ volatil bir varlık olduğunu gösteriyor ve değerindeki kritik noktaların yeni bir yükselişe işaret edebileceğini gösteriyor. Ancak, grafiklere dayanarak geleceği tahmin etmek tamamen güvenilir değildir. Düzenleyici önlemler, küresel ekonomik durum ve diğer faktörler, Bitcoin'in geleceğini etkileyebilir. Yatırımcılar, teknik analizlerin yanı sıra genel piyasa koşullarını da dikkate alarak bilinçli kararlar vermeli ve riskleri göz önünde bulundurmalıdır.

Lord of Crypto: Bitcoin, tek başına grafiğe bakıp yorumlanabilecek bir varlıktan fazlası. Dünyadaki ekonomik duruma, Bitcoin’in felsefesine ve önceki döngülerine de mutlaka bakmak lazım. Karşımızda sekiz aydır neredeyse hiç düşmeden tepede akümüle olup, tekrar yükselen bir BTC var. Bunun dışında dünyada faizler düşüyor ve halvinge sadece 8-9 ay kaldı. Yani tüm veriler pozitif.

BOĞADA KİMLERİN YILDIZI PARLAYACAK?

Ne kadar sürerse sürsün boğa rallisine hazırlıklı olmakta fayda var. Önceki boğada DeFi coinler popüleritesini artırmıştı, sırada kimin olduğunu bilmek önemli kazançların kilidini açabilir.

Çelik’e göre bu, yapay zeka coinleri; “DeFi öğeleri gelişimindeki ivmeyi bozmadan devam ettirdi. Yanı sıra, bu yıl içerisinde yapay zekayla ilgili gelişmeler heyecan ve merakla takip edildi. Yapay zeka coinleri ön planda olmaya devam edebilir. Avrupa Kupası sürecinde ise bazı fan tokenlardaki hareketler dikkat çekici boyuta ulaşabilir.”

İşler de aynı fikirde; “Bu boğada bizim katman1 dediğimiz ana veya üzerinde farklı tokenlar çıkarılan platformların yükselmesini bekliyoruz. Zirvesinden çok düşmüş olan AVAX, SOLANA gibi birçok eski katman1 projeleri de toparlanabilir. Fakat tabii ki boğada parayı bunlardan ziyade daha spekülatif varlıklar kazandırıyor. Böyle bakınca yeni trendin ne olacağını kestirmek güç. Yapay zeka trendinin bir kez daha geleceğini düşünüyorum. Çünkü önceki dönem trendi destekleyecek kripto para yoktu. Keza özellikle Apple’ın VR gözlüğünün çıkmasıyla beraber metaverse tokenlarından da ciddi bir atak bekliyorum”

Büyüktaş; “Akıllı sözleşme platformları, likidite sağlayıcıları ve borç verme protokolleri gibi sektörde öne çıkan projeler, bu boğa döneminde yıldızlarını parlatma şansına sahip olabilir. Özellikle Arb, Near, Sol, Cosmos, Algo, Avax gibi kendi chainleri olan projelere yönelmek ve riski doğru yönetmek kazanç getirebilir.”

Lord of Crypto; “Boğada en çok yükseliş yapacağını tahmin ettiğim projeler, Arbitrum,  Aptos, SUI ve APE. Bunun dışında halvinge kadar olan süreçte piyasaya yeni çıkacak birkaç yıldız proje daha olacak. Onları da piyasaya çıktıklarında ayrıca paylaşacağım. Bu projeleri seçerken bence en önemli kriterimiz, coinlerin daha önce boğa görmemiş olması; arzı, satış baskıları ve sahip oldukları piyasa değerinin majörlere göre görece düşük olması.”

Pekala, Ripple’ın zaferine karşılık SEC bir kez daha itiraz ederse? O zaman piyasaya ne olur?

Lord of Crypto; “Elbette bu mümkün ama XRP’nin bu davada güzel bir sınav verdi ve kötü günleri geride bıraktığını düşünüyorum” Altuğ İşler de aynı şekilde itiraz gelse dahi piyasada bir değişiklik olmasını beklemiyor. Büyüktaş ise o kadae emin değil; “SEC, mahkeme kararına itiraz eder ve davanın sonucunu değiştirmeye çalışırsa, Ripple'ın zaferine gölge düşer. Bu durum, piyasada belirsizlik yaratabilir ve Ripple'ın itibarını olumsuz etkiler.”

SEC ve Ripple arasındaki davanın genişleyen etkileri oldu. ABD milletvekilleri kripto yasası için kongreye baskı yapmaya başladı. O halde “yeni bir kripto yasası boğa koşusunu engeller mi” bunu konuşalım.

Çelik; “Yenilikten ve dijitalleşmeden yana olan taraf zafer ilan edebilirse kripto varlıklara özgü tanımlar ve kurallar göreceğiz. Kriptoların ayrı bir varlık sınıfı olarak hayatına devam etmesini destekleyecek hamleler, yatırımcıyı bu alana itecek ve hacmi besleyecektir. Boğada böyle bir gelişme yaşanması çekimser katılımcının da sektöre dahil olmasını sağlar. Tam tersi, kısıtlayıcı ve geleneksel bir mekanizma içerisinde var etme çabası devam ederse kırılganlık artacaktır. Bu durumda da piyasa hacmine bağlı olarak kırılganlık düzeyini ölçmek gerekir. Geçtiğimiz ralli döngüsünde Çin’den gelen negatif haberler piyasayı belirli bir noktaya kadar kısıtlayabilmişti. Bu tamamen yatırımcının iştahı ve küresel ekonomilerin durumuyla ilgiliydi”

Dedeoğlu; “Regülasyon netleştikçe yatırımların arttığını ve kripto para piyasasının tabana yayıldığını göreceğiz. Burada da beklentimiz kripto dostu, projelerin gelişmesine olanak sağlayacak can suyu olacak bir regülasyon gelmesi yönünde. Kripto para piyasasının nasıl tanımlanacağı oldukça önemli” dedi.