Bu da oldu: Kripto para hesabına haciz geldi

Yayınlama: 13.04.2021 12:12:00 Güncelleme: 13.04.2021 12:22:08

Kripto paralara düzenleme ne zaman gelecek bilinmez fakat hukuk, yeni döneme ayak uydurmaya başladı bile: İlk kez bir kripto para hesabına haciz uygulandı

Bu da oldu: Kripto para hesabına haciz geldi
Türkiye'de 5 milyon yatırımcısı bulunan kripto paralarla ilgili flaş bir karar geldi. İlk defa bir kripto para hesabına haciz konuldu. 60 bin lira değerindeki kripto para hesabı bloke edildi.

Konuyla ilgili konuşan Avukat Tevfik Kerem Bilen, "Şu anda hukukumuzda bununla ilgili bir düzenlenme yok. Fakat icra müdürlüklerine teknik alt yapı sağlanırsa elektronik cüzdan verilirse bu mümkün olur kanaatindeyim. Daha önce kripto para borsasında TL hesabının haczedildiğini görmüştük. Ancak bu kez ilk defa bir kripto para haczedildi" açıklamasında bulundu. 

"KRİPTO PARA DÜŞERSE ZARARI KİM KARŞILAYACAK?"

Bu paranın icra dairesine ödeneceği zamanki değeri tartışma konusu olduğunu belirten Bilen, "Diyelim ki müvekkilim icra dairesine bu parayı ödedi. Bloke kalktığında ya bu paranın değeri o günkü değerinden düşmüş olursa aradaki zararı kim karşılayacak? Buradaki tartışma konusu bu. Zararı kim karşılayacak? Kripto para borsası mı, alacaklı mı, icra müdürlüğü mü? Bunların hepsi kripto paralara karşın yasal düzenleme söz konusu olmadığı için tartışma konusu." dedi.

Bilen'e göre, haciz işlemi kaldırılabilir, zira mevzuatta açıklar var. Alacaklı ve borçlu için de durumun benzer nitelikte.

Daha önce kripto paradan elde edilen gelirlere el konulduğuna ilişkin işlemlerin yaşandığı ifade eden Bilen, "sanal", "dijital" paraya yani "coinlere" haciz uygulanmasının ilk kez yaşandığını vurguladı.

Avukat Kerem Bilen, "sanal" mal varlığına el konulmasına rağmen tahsil işleminin nasıl gerçekleşeceğinin belirsiz olduğunu söyledi.

"Üçüncü kişilerin uhdesinde bulunan her mal varlığına haciz konulabilir" diyen Bilen, "İcra İflas Kanunu'nda yasaklı ve hacze kabil olmayan mallar dışındaki her mala yasal işlem yapılabilir. Bu nedenle kripto paraya haciz konulması hukuka uygundur. Fakat tartışmalı bir konudur. Haciz konulması ayrı, hacizden sonra bunu paraya çevrilmesi ve buna el konularak icra dairesine gönderilmesi ve depo edilmesi apayrı bir konudur" diye konuştu.

"Birçok ilde icra ihbarnamesi yazıldığını öğrendim"

Kerem Bilen, kripto paranın maddi değerine değil, bizatihi kendisine yani "sanal" olanına haciz konulmasının beraberinde başka sorunları da gündeme getireceğini belirtti.

Bu haciz işleminden sonra Türkiye'nin birçok noktasındaki icra dairelerinde benzer ihbarnamelerin yazıldığını aktaran Bilen, "Yüzlerce belki de binlerce yazı yazıldı. Haftanın ilk işi günü yani pazartesi birçok ildeki icra dairelerinde ihbarnameler gönderildi. İcra takipleri neticesindeki bankalara ve belli müdürlüklere yazılıyordu. Bunların dışında ilk defa bu kadar fazla ihbarname gönderildiği bilgisini aldım" ifadelerini kullandı.  

"Ülkemizin küçük bir beldesinin sadece bir icra müdürlüğünde dün itibarıyla 20 ihbarname yazıldı" diyen Bilen, şunları söyledi: 

"İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Mersin gibi kentlerdeki durumu düşünmek bile istemiyorum. Bu nedenle mevzuat düzenlenmesi kaçınılmazdır. Vergilendirme de işin bir parçası. Soruşturma ve kovuşturmalara dolayısıyla cezalandırma işin diğer bir tarafı. Bunların hepsinin yavaş yavaş hukukumuzda olması gerektiğini düşünüyorum."

İstanbul 14. İcra Dairesi'nin almış olduğu haciz işlemi kararıyla artık kripto para piyasasında işlem yapan insanların bilgilerinin paylaşıldığının ortaya çıktığını aktaran Bilen, "Kripto para, Türk hukukuna tabiidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin adli makamları bilgi istedikleri takdirde şirketler hepsini vereceklerdir. Bu karar bu anlama geliyor. Aslında bu bana göre bir sorun değil. Kripto paraların yasal bir zemine oturtulması gerekiyor. Şu anda kripto paralar sadece bir yatırım aracı olarak görülmüyor. Bu uygulama ile paralarını aktaranlar da para kaçıranlar da vardır. Kripto para borsalarını kullanan vatandaşların da bunu desteklemeleri gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

BORÇ NASIL TAHSİL EDİLECEK?

Konunun teknik boyutlarının, şikayet ve dava açma usullerinin bulunduğunu ancak mevzuat olmadığı için kripto para konusunda açıkları olduğunu kaydeden Bilen, "Haczi kaldırabileceğimizi düşünüyorum. Normal para, banka, mevduat, menkul kıymet için gönderilen haciz işlemi gibi değil. Kripto para borsası için gönderilen ihbarnamenin de mevzuata uygun olması gerekiyor. Herkesin neyi istediğini çok açık ve net bir şekilde somutlaştırması gerekiyor. Alacağı kripto para olarak istiyorsak buna karşın bir elektronik cüzdan olması şart" yorumu yaptı.

Kripto paranın kağıt paranın yerini alıp olmayacağı ve haciz işlemlerin devam etmesi halinde ödemelerin ne şekilde alınacağı veya tahsilatın nasıl gerçekleşeceği sorusuna Bilen şu cevabı verdi: 

"Bir malı kıymetini kullanan kişiler belirler. Ona atfettiğiniz değer ne kadarsa o kadar kıymet kazanır. Günümüzde kripto para piyasası 2 trilyon dolarlık bir değere ulaşmış durumda. Bu çok ciddi bir rakam. Kripto para diğer dünya piyasasındaki borsalar arasındaki yerini aldı. Kağıt paranın yerini tutar mı, tutmaz mı tartışmalarına girmek istemiyor. Fakat kripto paraların bundan sonra hayatımızda olacağının kesin olduğunu söyleyebilirim. Ve daha fazla adını duyacağız. Bu kesin ve net bir gerçektir. Ama mevzuatı hazırlanmadan tahsilatın güç olacağını söyleyebilirim." 

"Herkes yatırımını kendi riskine göre yapsın" diye uyarıda bulanan Bilen, bu alanda yatırım yapan vatandaşlara önerilerini şöyle sıraladı: 

"Yatırıp yapan bütün vatandaşlarımızın, o okumadığınız kullanıcı sözleşmelerini, gizlilik ilkelerini, aydınlatma metinlerini iyi okumalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Nereye ne işlem yapacaklarına iyi düşünerek karar versinler. Bu tarz olayların olması da onları korkutmasın. Çünkü kripto para borsasının regüle olması ve yeni mevzuat düzenlemelerinin meydana gelmesi herkesin yararına olacaktır. Herkes daha gönül rahatlığıyla yatırım yapacaktır. Devletin bu alana el atması ve borsaların buna göre kendilerine çeki-düzen vermesi bence herkes için iyi olacaktır."