Kripto para piyasası gece yarısı nasıl manipüle edildi

Yayınlama: 11.11.2021 16:22:00 Güncelleme: 11.11.2021 16:56:06

Bitcoin başta olmak üzere bütün kripto paralarda dün gece yaşanan büyük dalgalanma, Evergrande'in iflas ettiği haberiydi. Halbuki bu beklenti zaten aylar önce satın alınmıştı ve daha da kötüsü doğru değildi

Kripto para piyasası gece yarısı nasıl manipüle edildi
Kripto para yatırımcıları dün gece belki de son dönemin en şok birkaç saatini yaşadı. Bir anda Bitcoin'de başlayan çöküş dakikalar içerisinde tüm altcoinlere sıçrayarak destek seviyelerinin birer birer aşağı kırılmasına neden oldu? Tam da neler oluyor derken ekranlara Çinli gayrimenkul geliştirici Evergrande ile ilgili o haber düştü. Zor durumda olduğu bilinen ve iflasın kıyısında dolaşan Evergrande, sonucu kripto para piyasasını doğrudan büyük ölçüde etkilemeyeceği ve asla ABD'deki gibi global bir mortgage krizi yaratma potansiyeli taşımadığı bilinmesine rağmen kripto para piyasasında nasıl oldu da bu kadar sert düşüşü tetikledi?

Üstelik de iflası bile zaten satın alınmış ve fiyatlara dahil edilmiş olan bir şirketken...

Kısa süre içerisinde ortada dönenin ne olduğu gayet net bir şekilde anlaşıldı. Bir süredir direnç noktalarını birer birer aşan Bitcoin ve altcoinlerde yeni bir ralli beklentisi giderek yakınlaşıyor. Bu rallinin de mevcut zirveden birkaç kat yukarıda olacağı neredeyse kesin gibi. Fakat trene henüz atlamamış veya yükske maliyetlerden atlamak istemeyen de çok büyü bir kitle varken, yüzde 10-15 karı görünce satabilecek kararszı, istikrarsız yatırımcıların yoğunlaştığı bir dönem. Borsadan daha önce bildiğimiz keriz silkemele benzeri bir manevrayı dün gee bilfiil yaşamış oldu. Çünkü fiyatların çöküşüne neden olan Almanya kaynaklı, fakat global piyasalarda etkili haber ajanslarınca servis edilen haberin doğru olmadığının ortaya çıkması sadece yarım saat sürdü. Evergrande'in iç piyasada vadesi gelen 3 ödemesini de sorunsu şekilde gerçekleştirdiği haberi hemen geldi ve iflas noktasında olmadığı anlaşıldı. Hoş iflas noktasında olsa ne yazardı ki? Bundan birkaç ay önce zaten Evergrande battı haberleri konuyla yakından uzaktan alakası olmayan kripto para piyasasında zaten benzer bir şekilde kullanılmış, fiyatlarda realizasyon ve spekülasyon amacıyla kullanılmış ve satın alınmış değil miydi?

İşte bunun adı tam bir keriz silkelemeydi. Haberin de ve ardından haberin doğru olmadığına ilişkin haberlerin de kaynağının aynı olduğunu anlamak çok zor değil. Bitcoin'de dün gece yaratılan en düşük ve en yüksek arasındaki dalgalanma marjı yaklaşık birkaç saat içerisinde 8.75. Bazı altcoinlerde ise bu oran yüzde 20'lere ulaşıyor. Haber sonrası yaşanan düşüşün ardından, haberin yalan çıkması sonrası yaşanan dalgalanmanın boyutu ise yüzde 5'e yakın. Yani aslında bir günden kısa sürede yüzde 13'lük bir dalgalanma.

Analistlere ve yorumculara göre bu silkelemenin tek izahı, yeni ralli öncesi yüklü mal alımları olabilir. Görünen o ki BitcoiN'de yeni ralli yaklaşana kadar gelen haberler konusunda çok daha temkinli olmak gerekiyor.