Kripto para piyasası için tarihi gün: İlk ETF yüzde 3 yükselişle açıldı

Yayınlama: 19.10.2021 17:12:00 Güncelleme: 19.10.2021 17:19:40

SEC'in onayının ardından vadeli işleme dayalı bir yatırım fonu ilk kez New York'ta işlem görmeye başladı

Kripto para piyasası için tarihi gün: İlk ETF yüzde 3 yükselişle açıldı
Yıllarca süren gecikmeler ve aksiliklerden sonra, ABD'deki ilk Bitcoin bağlantılı borsa yatırım fonu, ProShares Bitcoin Stratejisi ETF, Salı günü ilk işlemine başladı ve kripto endüstrisi için bir dönüm noktası oldu.
BITO kodu altında işlem gören fon, New York'ta sabah 9:33'te yaklaşık yüzde 3 artışla 41.25 dolara yükseldi. Hem kripto topluluğu hem de birçoğu yıllardır Bitcoin merkezli bir borsa yatırım fonunun vadesinin geçtiğini savunan Wall Street'teki yatırımcılar tarafından uzun zamandır bekleniyordu. ProShares fonu vadeli işlem sözleşmelerine dayanıyor ve SEC Başkanı Gary Gensler'in "önemli yatırımcı korumaları" sağladığını söylediği yatırım fonu kuralları çerçevesinde dosyalanmış durumda.
Bu arada, Bitcoin'in fiyatı beklentiyle yükseliyor - dünyanın en büyük kripto para birimi New York'ta Salı sabahı, Nisan rekorunun biraz altında 62.000 dolar civarında işlem görüyordu.
FTX CEO'su Sam Bankman-Fried, "İnanılmaz bir yükseliş haftası - özellikle ETF çevresinde gerçekten olumlu bir hava var." dedi.
İlk onay alan kişinin, endüstride tanınma ve potansiyel olarak büyük miktarda nakit çekme dahil olmak üzere en büyük faydaları elde edebileceği uzun zamandır varsayılmıştı. Fundstrat Global Advisors'ın kurucu ortağı, Bitcoin boğası Tom Lee'ye göre, bazı analistler BITO'da yükseliş beklentisinde ve vadeli işlemlere dayalı Bitcoin ETF, etrafındaki hype göz önüne alındığında ilk yılında 50 milyar dolardan fazla giriş çekebilir.
Piyasa gözlemcileri, BITO'nun ilk alımını ölçmek için birkaç ölçüm çubuğuna sahip. Bloomberg Intelligence'a göre, SPDR Gold Shares fonu, yönetim altındaki varlıklarda 1 milyar dolara şimdiye kadarki en hızlı tırmanışını yaptı ve sadece üç gün içinde dönüm noktasına ulaştı. Daha yakın zamanda, BUZZ kodu olan VanEck Sosyal Duyarlılık fonu, bu yılın başlarında 400 milyon dolardan fazla hissenin işlem yaptığını gördü; bu, ilk gününde bir ETF için şimdiye kadarki en yüksek meblağlardan biri.
Bloomberg News'ün haberine göre geçen hafta SEC, vadeli işlem destekli bir Bitcoin fonunun başlatılmasının önünde durmama kararı almıştı.
SEC Başkanı Gensler, selefi Jay Clayton'a göre kriptoya karşı daha açık fikirli biri olarak görülüyor. Gözlemciler, Gensler'in kripto dünyasına olan önceki ilgisinden bahsediyor - bir keresinde MIT'nin Sloan School of Management'ta “Blockchain ve Money” adlı bir ders bile verdiği hatırlatılıyor. Ve SEC Başkanı yaz boyunca düzenleyicilerin, kripto para biriminin kendisinden ziyade vadeli işlemlere dayalı olması durumunda, bir Bitcoin ETF'ye daha açık olabileceğini söylemişti.

Fakat BITO'nın hemen ardından Grayscale'in ilk gerçek fiziksel Bitcoin ETF'si için başvuruda bulunmuş olması Gensler'in bu fikrinde ne kadar esneyebileceğini de gösterecek.