Kripto Para Yasası'na ilişkin ikinci görüşmenin tarihi belli oldu!

Yayınlama: 04.01.2022 12:35:00 Güncelleme: 04.01.2022 14:22:42

Sektör temsilcileri, Kripto Yasa Tasarısı'na ilişkin görüşlerini paylaşmak üzere Çarşamba günü toplantı düzenleyecek

Kripto Para Yasası'na ilişkin ikinci görüşmenin tarihi belli oldu!

Sektör temsilcileri Kripto Varlıklar Yasa Tasarısı hakkında görüşlerini paylaşmak üzere 5 Ocak Çarşamba günü Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürü Dr. Hakan Ertürk ile görüşecek. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 29 Aralık Çarşamba günü TBMM’de kripto para temsilcileriyle bir araya gelmişti.

Elitaş mecliste yapılan ilk toplantı sonrası ortak kanaatin bir an önce yasanın çıkarılması olduğunu, değişimlere ayak uydurabilecek bir metin hazırlamayı planladıklarını açıklamıştı.

İZİN ALMAYANLARA 3 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS 

Birinci toplantı öncesi sektör temsilcilerine görüş için gönderilen taslakta yer alan ifadeye göre; izin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek ve tüzel kişilerin yetkilileri hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis, 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Kripto varlık alım-satım ve transfer işlemlerini kurul tarafından yetkilendirilmemiş kuruluşlarda yapanlara da 20 bin liradan az olmamak üzere işlem tutarı kadar ceza verilebilecek.

İZİN VERME YETKİSİ SPK'DA 

Yine aynı taslakta yer alan açıklamaya göre, kripto para platformları ve hizmet sağlayıcıları izin verme yetkisi SPK’ya verildi. Kurul, platformlarda işlem görecek kripto varlıkların belirlenmesine, işlem görmenin sonlandırılmasına, işlem görmesi sonlandırılan kripto varlıkların elden çıkarılmasına ilişkin düzenleme yapmaya yetkili olacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş birinci toplantı sonrası metnin hazırlanma sürecine ilişkin şu açıklamayı yapmıştı, "Bu, ilk toplantı. Taslak metin üzerindeki yapılan işi bürokrat arkadaşlarımız da dinlediler. TBMM'ye, AK Parti Grup Başkanlığına ya yazılı olarak ya sosyal medya vasıtasıyla ya da mail vasıtasıyla gönderdikleri takdirde, onların da görüşleri dikkate alınacaktır. Bir metin hazırlanması daha sonraki aşamalarda olacak". Düzenlemenin hangi ayda yasalaşacağı konusunda bir şey söylemelerinin doğru olmayacağını kaydeden Elitaş, "Parlamentoda şu tarih diye bir şey vermek söz konusu olmaz" demişti. 

VERGİLENDİRME OLUP OLMAYACAĞI MERAK KONUSU 

En çok merak edilen konulardan biri ise vergilendirme meselesi... Taslak metinde ve ilk toplantıda vergilendirmeye dair henüz bir açıklama yapılmadı. Uzmanlar kripto paralarda vergilendirme yapılmasının yatırımcının kaçmasına sebep olacağının altını çiziyor. Çarşamba günü gerçekleşecek toplantıda bu konunun da masaya yatırılması bekleniyor.