Kripto paralar emeklilik fonlarının yeni oyun alanı olabilir mi?

Yayınlama: 10.08.2021 22:30:00 Güncelleme: 11.08.2021 01:06:34

Fon yöneticileri arasında yapılan anketler, Y, Z ve diğer kuşakların kripto paralara yaklaşımları ve yasal düzenlemeler arasında yaklaşan dalga oyunun kurallarını değiştirebilir

Kripto paralar emeklilik fonlarının yeni oyun alanı olabilir mi?

DERLEME-PARAMEVZU.COM

Halihazırda emekli olanların pek böyle bir derdi olmayabilir fakat Y kuşağı için yapılan bir kripto para anketi oldukça ilginç sonuçlar içeriyor. 1981-1990 ortaları arasında doğan yani şu anda 40-50 yaşları arasında olan kuşağın yaklaşık yarısı emeklilik tasarruflarında kripto paraların da yer almasını istiyor.
Hatta Baby Boomers denilen 1946-1964 arasında doğmuş olan kuşak için de bu anket yapılmış. Y kuşağında yüzde 40 çıkan kripto para isteği bu kuşakta yüzde 7'de kalmış.
CoreData tarafından İngiltere'de yapılan bir ankete göre ise X kuşağı ve Z kuşağının yüzde 10'u kripto katkılı emeklilik için harekete geçmeye hazır.

EMEKLİLİK ANKETİNDE RADİKAL SONUÇ!
Aslında basit bir anket gibi görünse de sonuçları itibariyle çok radikal. Emeklilik gibi, tamamen geleceği garanti altına almakla özdeş bir kavramla kripto para gibi oynaklığı had safhada ve hiçbir garantisi olmayan bir yatırım aracının düşüncede bile olsa bir araya gelmesi kolay karşılaşılabilecek bir duru değil.
Peki X kuşağından başlamak üzere bu kripto para inancı körü körüne mi? Elbette değil. Katılımcıların tamamına yakını düzenlenmemiş ve dolandırıcılığa açık bir piyasa olması nedeniyle, her ne kadar iyi niyet bildirseler de kripto paraların emeklilikleri için henüz güvenli olmadığına da inanıyor.
Bakın burada bir noktanın altını çizmek gerekiyor: 'Düzenlenmemiş'.
Yani düzenlenmiş bir kripto para piyasası çoğu yeni kuşak açısından "risk almaya değer görülen" bir emeklilik planı barındırıyor.

Peki bu durumda yarın öbür gün, bu piyasalar düzenlendiğinde bireysel emeklilik fonları içerisinde kripto para yatırımları da görebileceğiz anlamına mı geliyor?
Dünyada trend çoktan başlamış durumda.

ABD'DE YÜZDE 5 KRİPTO PARA YATIRIMI YAPAN EMEKLİLİK PLANI
Örneğin ABD'de çokça bilinen bir emeklilik planı olan 401(k), işverenin çalışanına sunabildiği bir emeklilik planı türü. İşverenin de katkı yaptığı, çalışanın maaşından da emeklilik için bir kısım tasarrufun kesildiği bu planlarda, emeklilik ikramiyesini alana kadar vergi öncesi kesinti yapılır, yani vergi emekliliğe kadar sıfırdır. Fakat emekli olunca yani emekli ikramiyesi alındığında vergilendirildiği sistemde biriken paralar, yatırım kuruluşlarına aktarılarak buradan elde edilen gelir de emeklilik hesabına aktarılır.
ABD'de bulunan küçük çaplı 401 (k) kuruluşlarından biri olan ForUsAll, Amerikalı çalışanların emeklilik planlarının içine kripto paraları da dahil etmek için harekete geçti. Planlanan kripto para payı ise tüm fon içerisinde yüzde 5. Evet pay olarak küçük fakat kripto para camiası açısından çok büyük bir adım...

Teklif, Coinbase Institutional tarafından saklanacak ve yönetilecek olan bitcoin dahil 50 farklı kripto varlığı içeriyor. Fon portföyünün kalanı ise çevre yatırımları, gayrimenkul ve yatırım fonlarından oluşuyor. Şirket, ürünün piyasaya sürülmesinden bu yana, kaç işverenin teklife dahil olduğunu açıklamadı. 

CEO Jeff Schulte, CNBC’nin “Power Lunch”ında yaptığı açıklamada, Bitcoin’i 401(k) aracılığıyla kullanıma sunmanın bireysel yatırımcılara kolay ve erişilebilir kripto para yatırımı sağlamanın bir yolu olduğunu söyledi ve ekledi: “Son birkaç yılda yatırım dünyasında büyük bir deniz değişikliği gördük. Kurumsal yatırımcılar, portföylerinin bir parçası olarak kripto para birimini giderek daha fazla kullanıyorlar, Harvard, Brown, Yale, hepsinin bağışlarına kripto para biriminin dahil olduğunu görüyorsunuz. Ne yazık ki çoğu Amerikalının aynı tür varlıklara erişimi yok.”

Son istatistiklere göre 2020 sonu itibariyle 401(k) planında 6.7 ​​trilyon dolar var  ve bu, 34.9 trilyon dolarlık ABD emeklilik piyasasının yaklaşık beşte birini temsil ediyor. 

Buna çok benzeyen bir diğer örnek Yeni Zelanda'dan. 

Yeni Zelanda'nın emeklilik tasarruf programının bir parçası olan KiwiSaver Büyüme Stratejisi fonu, parasının yüzde 5'ini bitcoin'e ayırdı.

Program, ABD'deki 401(k) hesaba benzer vergi teşvikleri ve yaş gereksinimleri ile Yeni Zelanda vatandaşları için bir emeklilik tasarruf aracı. 

MORNINGSTAR ANKETİNDEN ÇIKAN ÇARPICI VERİ
Peki diğer profesyonel bireysel emeklilik veya yatırım fonu yöneticileri ne düşünüyor? Bu gerçekten büyüyebilir bir pasta mı?

Morningstar Davranış Bilimcisi Stan Treger, kripto para biriminin artan ilgisiyle birlikte, şirketteki analistlerin, yatırımcıların bu varlığı emeklilik portföylerine kabul edip etmeyeceklerini merak etmeye başladığını belirtiyor. Bu nedenle, bu soruyu Mayıs 2021'de yürütülen yaklaşık 1.400 kişinin katıldığı daha geniş, ABD çağında bir anketin parçası olarak sordular. 

Firma, anket katılımcılarından kripto para birimlerine yatırım yapma seçeneği, profesyonelce yönetilen seçeneklerin mevcudiyeti, otomatik yükseltme ve yatırım tavsiyesi de dahil olmak üzere en çok tercih edilenden en az tercih edilene göre 16 potansiyel emeklilik planı özelliğini sıralamalarını istedi. Katılımcılar, bir emeklilik fonunda istenen bir özellik olarak kripto para birimini büyük ölçüde en son sıraladı - kripto para birimi için en yaygın sıralama 16 üzerinden 16'ydı ve yanıt verenlerin yüzde 24'ü bunu en son sıraladı. Bununla birlikte, onu ilk sıraya koyan küçük bir kesim vardı ve bu kesim yüzde 3'lük bir dilimi oluşturuyordu. İlk bakışta oran küçük gibi görünse de henüz emekleme aşamasında olan ve hala kurumsal kabul görüp görmediği tartışılan kripto parayı fon stratejisinin en tepesine koyan 42 fon yöneticisi! Morningstar, kripto para birimi için ortalama ve medyan sıraların 16 üzerinden sırasıyla 11.08 ve 12 olduğunu belirtiyor. 

Yatırımcılar çoğunlukla bu tür fonları emeklilik portföylerine ekleme konusunda temkinli görünse de, genç yatırımcılar kripto para birimiyle daha fazla ilgilenme eğiliminde olan bir grup. Morningstar'ın verileri, bu görüşü yansıtıyor gibi görünüyor ve yaş, kripto para sıralamasındaki varyansın yaklaşık yüzde 4.8'ini oluşturuyor. Treger, katılımcıların yaşı ne kadar büyükse kripto para birimini o kadar az önemli bulduklarını belirtiyor. 

Z KUŞAĞI VE MILLENNIAL 5 KAT DAHA FAZLA KRİPTOCU

Z kuşağı ve Millenial kuşağı dahil olmak üzere daha genç yetişkinler, emeklilik planlarında kripto para birimini en yaşlı nesle göre yaklaşık beş kat daha fazla tercih ediyorlar. Buna karşılık, Baby Boomers'ın kripto para birimini son sıraya koyma olasılığı diğer nesillere göre yaklaşık iki kat daha fazlaydı.

Yine de, genç yatırımcılar kripto para birimini yaşlı yatırımcılardan daha çekici buluyor gibi görünse de, onu emeklilik portföylerine eklemek konusunda biraz önce de bahsettiğimiz tereddüdün aynısı burada da var. Treger, “Kripto para birimiyle ilgilenme olasılığı beş kat daha fazla olabilir, ancak bu ilgilenen grup, daha geniş genç yatırımcı nüfusunun hala yüzde 5'inden daha azını oluşturuyor” diye vurguluyor. “Dolayısıyla, danışmanlar müşterilerin kripto para birimine, özellikle de Millennial ve Z kuşağına olan ilgisini ölçmeyi faydalı bulsa da, karar vermede birincil faktör olmamalı” diye ekliyor. 

GRAYSCALE'İN İDDİASI: EMEKLİLİK FONLARI ÇOKTAN BITCOIN'E GİRİŞ YAPTI
Şimdi incelemeyi biraz daha derineştirelim ve niyetlerden çıkıp, harekete geçenlere bir bakalım. İşte bu noktada artık kripto para dünyasıyla ismi özdeşleşmiş bir fon olan Grayscale'in oldukça iddialı bir açıklaması var:

Grayscale'e göre emeklilik fonları Bitcoin'e giriyor.

Aslında, CEO Michael Sonnenshein, bu fonların Grayscale'in büyümesini körüklediklerini söylüyor.

Sonnenshein Perşembe günü Bloomberg'e emeklilik fonlarının ve bağış alan vakı ve derneklerin Grayscale fon ailesine aktif olarak yatırım yaptığını öne sürdü: “Uzun süredir katılım gördüğümüz hedge fon segmentinde değil, son zamanlarda diğer kurumlarda, emeklilik ve vakıflarda da katılım görmeye başladık. Yaptıkları tahsislerin boyutları da hızla büyüyor.”
Grayscale, Bitcoin ( BTC ) satın alma çılgınlığının merkezindeki bir kurum ve şu anda toplam Bitcoin'in yaklaşık yüzde 3'ünü dolaşımda tutuyor. 

Emeklilik fonları geçen yıl Fidelity Investments tarafından yapılan bir ankete göre Bitcoin pazarına girmeye başladı, yani kurumsal alıcılar bir yandan azar azar kripto para istifliyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da finansal kurumların üçte birinden fazlası sı kendi kripto para projeleri veya türevleri olduğunu söyledi. Ankete katılanların dörtte birinden fazlası Bitcoin'e sahip olduklarını bildirirken, yüzde 11'i Ethereum'a (ETH) sahip olduklarını açıkladı.

Grayscale Investments'a göre, kripto para birimine ve Bitcoin'e kurumsal giriş, alana en yeni girenler arasında emeklilik fonları ve bağışlarla yoğunlaşıyor. 

KRİPTO PARAYA YATIRMADAN KRİPTO PARAYA YATIRIM YAPAN ABD'Lİ FON
Daha da ileri gitmek gerekirse Amerika Birleşik Devletleri geçtiğimiz aylarda ilk kez kripto tabanlı bir emeklilik fonuna sahip oldu. Virginia, Fairfax County'deki iki emeklilik planı şimdi Morgan Creek Digital'in sahip olduğu 40 milyon dolarlık bir risk sermayesi fonuna bağlanacak.
Morgan Greek Digital , Virginia, Fairfax County'deki emeklilere 40 milyon dolarlık bir risk sermayesi fonu sunmaya başladı. Morgan Creek Digital'in kurucusu Anthony Pompliano'ya göre fondaki yatırımcılar arasında "bir sigorta şirketi, bir üniversite vakfı ve özel bir vakıf" yer alıyor .

Pompliano, Bloomberg'e kripto tabanlı emeklilik fonunun geleneksel bir risk sermayesi fonu gibi yapılandırılacağını, ancak blok zinciri alanındaki şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapacağını söyledi. Fon ayrıca toplam değerinin küçük bir kısmını Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinde tutacak.

Fon, tamamen değişken kripto para birimlerine değil, blok zinciri tabanlı şirketlere yatırım yaptığından, emeklilerin lehine hesaplanmış bir risk ortaya koyduğu iddiasında.

Şirket, en son açıkladığına göre 40 milyon dolar olan bu risk sermayesi fonu için 25 milyon dolarlık beklentilerini çoktan aştı. Beklentisi ise tüm varlıkların olmasa da çoğunun gelecekte tokenleştirileceği yönünde.

AVRUPA'LI FONLAR HAYALLERİ MiCA'YA BAĞLADI: KORKU VE HEYECAN ARASINDAKİ İNCE ÇİZGİ
Avrupalı ​​yatırım yöneticileri bu konuda ne yapıyor?

Bunu öğrenmek için Şubat 2021'de Societe Generale Security Services, 15 Avrupalı ​​yatırım yöneticisi arasında Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerine yapılan yatırımlar ve Blockchain'in (Blockchain tarafından kullanılan Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) kullanımları hakkında bir anket yaptı. 

Bu son derece nitel görüşmeler dört konuya odaklandı: kripto para birimleri, kayıtlar, finansal araç ihraçları ve DLT'nin diğer kullanımları...

Her bir başlık için pazara ilişkin vizyonlarını, projelerinin özelliklerini ve motivasyonlarını, ayrıca beklentilerini tespit etmeye çalışan sorular soruldu.

Teknolojinin genel algısı ve oyuncuların yaklaşımı ile ilgili olarak, üç ilginç aşama dikkat çekti:

1- Muhafazakar yaklaşım: Warren Buffett örneğinde olduğu gibi kripto para birimlerinin tümden reddedilmesi...

2- Bekle ve gör yaklaşımı: Çoğu kurumsal yatırımcının tavrı olan, balıklama atlamadan önce öncülerin ortaya çıkmasını beklemek...

3- Ve oldukça sıradışı bir fırsatçı yaklaşım: Bitcoin fonu başlatan varlık yönetimi firması TOBAM gibi bir girişim...

Avrupa ülkelerinde, bu teknolojinin kullanımları için geçerli olan düzenlemeler şu anda liberal çerçeveler (Lüksemburg, İsviçre, Fransa ve Almanya) ve daha muhafazakar çerçeveler (İtalya, Orta Avrupa) arasında ikiye bölünmüş durumda.

Avrupa düzeyinde, kripto para birimleri ve özellikle stable coinler, MiCA (Avrupa Komisyonu'nun Kripto Varlık Pazarları Düzenlemesi) düzenlemelerine tabi olacak. Amacı, dijital varlık hizmetleri sağlayıcılarına uygulanabilir bir Avrupa düzenleyici çerçevesi oluşturmak olan bu proje, Eylül 2020'de yayınlandı ve 2022 yazında kabul edilmesi bekleniyor. Kurumsal yatırımcılar bu nedenle benimseme konusunda bekliyor.

Yatırımda bu teknolojiden yararlanmak için ödeme en önemli bir konu. Çoğu oyuncu, anında mal ve para alışverişi ile, yani teslimata karşı ödeme modunda işlem yapmak istiyor. Bu nedenle, stable coin adı verilen ortak bir para biriminin veya Merkez Bankası Dijital Para Birimi veya CBDC adı verilen doğrudan bir merkez bankası tarafından çıkarılan bir para biriminin temsilinin DLT'de mevcut olması gerekiyor.

Ancak sonuçta, tutumları ister bekle-gör ya da fırsatçı olsun, oyuncular DLT'nin işlem yaparken tüm belgeleri anında paylaşma olasılığı ile değişim akışını daha iyi hale getirdiğinde hemfikir. Yani kullanmanın potansiyel değerini görüyorlar.

Bu aşamada kripto para birimlerine yatırım yapan şirketlerin çoğunluğu Amerikalı; Tesla, Blackrock, Fidelity, Microstrategy ve Mass Mutual gibi...
Avrupa ve Asya'da talep çoğunlukla özel müşterilerden geliyor. Avrupalı ​​kurumsal yatırımcılar bir bekle-gör yaklaşımı benimsiyor; Bekledikleri ise MiCA düzenlemelerinin sunduğu korumadan faydalanabilmek. Deneme yapan az sayıdaki Avrupalı ​​oyuncu bunu marjinal miktarlar için yapıyor.

Bu arada fon yönetimi şirketleri, Avrupalı ​​kurumsal yatırımcılardan kripto para birimlerine yatırım için ciddi bir taleple karşı karşıya değil. Çok azı halihazırda bir kripto para fonu başlattı ve yönetim altındaki kripto varlıkları da çok düşük düzeylerde.

Çoğu durumda, bir kripto para biriminde pozisyon almak, Avrupa'da düzenlemeye tabi olmayan varlıklar olan Coinbase, Kraken veya Binance gibi bir kripto para birimi değişim platformunda doğrudan risk almak anlamına geliyor. Ancak, aşağıdakileri kullanarak düzenlenmiş kuruluşlar üzerinde risk alarak yatırım yapmanın yolları da var:

Chicago Ticaret Borsasında listelenenler gibi Bitcoin veya Ethereum vadeli işlem sözleşmeleri;
Kripto paraya yatırım yapan şirketlerin hisseleri;
Veya düzenlenmiş yatırım fonları...

Tüm büyük Amerikan menkul kıymet hizmetleri sağlayıcılarının bir kripto para saklama çözümüne sahip olduğu veya sahip olacağı öne sürülüyor. SIX ve Deutsche Bank gibi bazı Avrupalı ​​oyuncular şu anda bireysel ve kurumsal yatırımcılara yönelik teklifler sunuyor. Çoğu durumda, bu oyuncular üçüncü taraf bir fintech kullanıyor.

DLT'nin yatırım fonu kayıtları için uygun bir teknoloji olduğu konusunda küresel bir fikir birliği var. Model denendi ve çalışıyor.

Bugün hacimler artmıyor çünkü DLT'de dolar veya euro gibi olağan bir para birimi mevcut değil. Tipik olarak, bir CBDC'nin tanıtılması, teslimata karşı ödeme işlemlerini üstlenme olasılığıyla birlikte kayıt şirketleri açısından büyüme için gerçek bir katalizör olarak görülüyor.

Bazı oyuncular ayrıca, IZNES ve Calastone gibi, öncülerin rollerini azaltmaya çalışmak yerine aracıları nasıl kullanacaklarını daha iyi bilmeleri durumunda katlanarak büyüyeceklerine olan inançlarını da belirtti. Aracılar, genellikle daha muhafazakar olan kurumların aksine, erken benimseyenler.

Bu aşamada Avrupa'da kripto para birimleri cinsinden yatırım fonu birimleri oluşturmaya yönelik çok az girişim bulunuyor.

TOKENİZASYON MESELESİ
Tokenizasyon yayınlamak için bir dizi deney var Avrupa'da. Oyuncular DLT'de finansal ürünler yayınlıyor, ancak şu ana kadar hiçbir norm ve standart yok ve bu nedenle süreç verimli değil.

Bazı yatırımcılar, bazı sorunlar yalnızca tokenlerde çözüelbildiği için zaman zaman DLT kullanmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Anket yapılan kişilerin yorumlarından ikisi, genel hissi doğru bir şekilde özetliyor gibi görünüyor: "En az bir güvenilir aracı olana kadar piyasa gelişmeyecek" ve "daha gidecek çok yol var".

İncelenen kişiler için, finans alanındaki tüm olası uygulamalar arasında en büyük potansiyel, Know Your Customer (KYC) yani Müşterinizi Tanıyın gereksinimlerini karşılama yeteneğinde yatıyor. Gerçekten de KYC, hala parçalı, manuel ve her kurumda benzer şekilde yürütülen bir bankacılık süreci. DLT'yi kullanmak, süreci birleştirmeyi ve daha da önemlisi, müşterilerle ilgili kamuya açık bilgileri paylaşmayı mümkün kılacak.

Ancak bu konuda henüz Avrupa düzeyinde ortaya çıkan bir çözüm yok.

Ayrıca DLT'nin sunduğu izlenebilirlik ve şeffaflık da gündeme getirilmiş durumda. Gerçekten de bazı DLT'lerin  zincirlerinin uygulanabilirliğini sağlamak için DLT düğümlerini barındırmak için güvenilir üçüncü tarafları kullanmak gerekiyor. Bu üçüncü taraflar, doğrulanması gereken verilere doğrudan erişebilen menkul kıymet hizmetleri sağlayıcıları, denetçiler ve hatta düzenleyiciler olabilir.

Avrupalı ​​kurumsal yatırımcılar, kripto para birimleri veya başka herhangi bir finansal araç olsun, şu anda yeni uzmanlığa öncelik vermek veya DLT arka ofisi ile ilişkili riskleri almak istemiyor. Bu ürünler için hem uzman hem de güvenilir üçüncü taraflar olan aracıları kullanmayı tercih ediyor. Yani Avrupa emeklilik ve yatırım fonları sektöründe kripto para ile ilgili gelecek, MiCA ve onun kripto para düzenlemesi ile başlayacak.

ALMANYA'NIN CESUR ADIMI: KURUMSAL FONLARA 5'TE 1 KRİPTO PARA İZNİ
Öte yandan Avrupa ekonomisinin en önemli ayağı olan Almanya, kripto para konusunda cesur adım atan ülkelerden biri.

Almanya, kurumsal fonlara kriptoya yatırım yapma imkanı veriyor
Varlık sınıfını çevreleyen riskler göz önüne alındığında, büyük yatırımcıların ise 'ihtiyatlı' hareket etmeleri bekleniyor. 

Kurumsal yatırımcılara yönelik Alman fonları artık varlıklarının beşte birine kadarını kripto para birimlerine tahsis edebilir, ancak yöneticilerin müşteri parasını ultra değişken varlık sınıfına yerleştirme risklerini tartarken temkinli bir yaklaşım benimsemeleri gerekiyor.

Temmuz ayının başında yürürlüğe giren yeni kurallar, Almanya'nın finansal gözetim kurumu BaFin'in kripto para birimlerinin “son derece riskli ve spekülatif” doğasıyla ilgili endişelerini yeni teknolojilerin gelişimini teşvik etme arzusuyla dengelemeye çalışmasıyla geldi. 

Alman varlık yöneticilerini temsil eden ticaret birliği BVI'ya göre, Spezialfonds olarak bilinen ve halka açık olmayan ve yalnızca kurumsal yatırımcılara açık olan fonlarda tutulan varlıklar Mart sonunda 2 trilyon Avro'nun biraz üzerindeydi.

Bu fonlar milyarlarca Avro'yu (Tüm varlıkların yüzde 5'i olsa 100 milyar Avro'luk bir üst limitte) potansiyel olarak kripto para birimlerine çevirebilirken, yatırım endüstrisi genel olarak, hisse senedi ve tahvil gibi geleneksel menkul kıymetlerden çok daha geniş fiyat aralıklarında hareket eden bitcoin ve ethereum gibi kripto paralara büyük tahsisler yapmak konusunda isteksizdi.

ABD, İngiltere ve Almanya'daki düzenleyiciler de, düzenlenmemiş veya gevşek bir şekilde denetlenen kripto gruplarındaki yasa dışı faaliyetlerin potansiyeli konusunda giderek daha fazla endişe duymaya başladı. Kurumsal emeklilik planlarını temsil eden dernek ABA'nın genel müdürü Klaus Stiefermann, bu risklerin emeklilik fonlarından gelen getirileri azaltabileceğini söyledi: “Bireysel emeklilik şirketleri üyelerine verdikleri emeklilik vaatlerinden sorumlu oldukları için çok tutucu yatırımcılardır. Şirket emeklilik planlarının kripto para birimlerini değerlendirirken çok dikkatli bir şekilde ilerlemesini bekliyorum” dedi.

Tahsis kurallarındaki değişiklik, Alman yetkililerin finans sektörü için bir dizi dijital odaklı girişim başlatmasıyla gerçekleşti. Geçen ay milletvekilleri, şirketlere, bitcoin ve ethereum gibi kripto paraların temelini oluşturan bir tür dağıtılmış defter olan blok zinciri teknolojisini kullanarak borç senetleri ihraç etme izni verdi. Sektör genelinde evrak işlerini azaltmak ve verimliliği artırmak için benzer bir çaba daha sonra fonlara genişletilecek.

Hukuk firması Dechert'in Münih merkezli ortağı Angelo Lercara, “BaFin rehberlik verme konusunda çok aktifti ve hem kripto varlıkları hem de dağıtılmış defter teknolojilerini anlayan bir düzenleyici olarak uluslararası alanda itibar kazandı” dedi.

700'DEN FAZLA YATIRIM KURULUŞU ARTIK BANKACILIK KURALLARINA TABİ DEĞİL, DAHA SETİNE TABİ
Yetkililer ayrıca Almanya'nın varlık yöneticileri için onları bankalarla aynı düzenlemelerden çıkaracak yeni bir yasal çerçeve de getirdiler. Değişikliği memnuniyetle karşılayan BVI'ya göre 700'den fazla yatırım şirketi bankacılık kurallarından çıkarıldı.

Ancak dernek, üyelerinin yaklaşık 17'sinin artık daha karmaşık bir düzenleyici talepler dizisine bağlı olacağını da kaydetti. BVI CEO'su Thomas Richter, “Amaç daha basit bir ihtiyatlı rejim yaratmaktı. Bunun yerine, oldukça inişli çıkışlı bir başlangıç ​​içindeyiz” dedi.

TÜRKİYE ÇOK MU GERİDE KALDI?
Peki Türkiye'de yatırım fonları veya bireysel emeklilik fonları, kripto paralar konusunda hangi noktada. Şu ana kadar bununla ilgili açıklanmış bir anket yok. Fakat halihazırda hem yatırım fonlarının hem de bireysel emeklilik fonlarının yatırım yapabileceği varlık sınıfları çok net ve katı çizgilerle belirlenmiş. Fonların düzenlemelerde belirtilenler dışında yeni bir enstrümanı buna dahil edebilmesi için hem yasal bir altyapı hem kripto para gibi varlıklar için bir tanımlama gerekiyor. Şu anda fonlar, düzenlenmiş piyasalar dışında yatırım yapma imkanın sahip değil.
Fakat ekonomi yönetimi, SPK ve Merkez Bankası gibi kurumlar, yasal altyapı konusunda artık geri sayımda. Eylül ayında pilot bir uygulamanın yürürlüğe girmesi bekleniyor. Peki bu yasal altyapı kripto varlıklara tartışmaya açık olmayan bir tanım getirir ve kripto para borsaları bir düzenlenmiş-denetlenen piyasaya dönüştürülürse?..

İşte o zaman otomatik katılımla birlikte 170 milyar TL'lik BES pazarı ve 183 milyar lirayı aşan yatırım fonları pazarı ve portföy yönetim şirketlerince yönetilen 47 milyar liralık bireysel ve şirket fonları pazarı için yepyeni bir oyun alanı açılacak. 

Elbette burada, tüm dünyada olduğu gibi müşteri talepleri belirleyici olacak. ABD gibi risk almayı seven yatırımcı profiline mi yoksa Avrupalılar gibi muhafazakar bir yatırımcı porfiline mi ağırlıklı olarak sahip olduğumuz da işte asıl o zaman ortaya çıkacak. Fakat Türkiye'nin kripto para yatırımlarında dünya sıralamasına giren yatırımcı sayısı düşünülünce ve özellikle yeni kuşakların kripto para fanatizminde öncülüğü çektiği akılda tutulursa bu sorunun cevabını az çok tahmin edebiliyoruz.