Kripto paralardaki sıkışmanın perde arkası

Yayınlama: 01.07.2021 11:25:00 Güncelleme: 01.07.2021 11:41:14

Kurumsal yatırımcılar her ne kadar Çin ve ABD'deki sıkılaşma beklentileriyle frene bassa da fiyatlardaki düşüş

Kripto paralardaki sıkışmanın perde arkası
Yılın başında, kripto para piyasalarına hakim olan senaryo, kurumların varlıklarına büyük miktarda bitcoin ekleyecekleri şeklindeydi. Riskten korunma fonlarından Wall Street'in efsane şirketlerine ve blue chip olarak kabul edilen şirketlere kadar büyük, yerleşik yatırımcılar bu senaryonun merkezinde yer alıyordu. 

Fakat gelinen noktada Bitcoin (BTC), Nisan ayında ulaşılan tüm zamanların en yüksek seviyesi olan neredeyse 65.000 $'ın yarısına yakın bir fiyatta işlem görüyor. Yani işler artık farklılaşmış durumda. Kripto para biriminde bir tasfiye satışı gibi bir manzara olmasına rağmen, veriler kurumların varlıklarında bir düşüş göstermiyor. 

Blockchain analiz firması Coin Metrics'e göre, Bitcoin balina adresleri  (1.000 BTC veya daha fazla tutanlar) Şubat ayındaki 2.500'den Mayıs ayında yaklaşık 2.150'ye düştü. O zamandan beri, sayı bu seviyelerde kaldı. 

Başka bir blok zinciri analiz firması olan Glassnode, Pazartesi günkü bir raporda, kripto para borsası Coinbase'de tutulan bitcoin dengesindeki bir durgunluğun aynı dinamiğin başka bir görünümünü sunduğunu belirtti. 

CoinDesk geçen hafta, bitcoin vadeli işlemlerinde açık pozisyonların 13 Nisan'daki zirveden yüzde 59 düştüğünü bildirdi, bu da kurumsal yatırımcıların fiyatlarda sert düşüşe rağmen halen temkinli olduğunun bir göstergesi. 

Glassnode Pazartesi günkü raporunda, "Kurumsal talep biraz cansız görünüyor" dedi. 

En son veriler, kısmen yeni bir alıcı dalgasının geleceği beklentisiyle fiyatların geçen yıl artmasının ardından, bitcoin'in geçen ay neden 30.000 ila 40.000 dolar arasında sıkışıp kaldığını gösterebilir. 

Kurumların Bitcoin'e saldırmaya hazırlandığına dair işaretler ise yükselmeye devam ediyor: BlackRock, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve JPMorgan gibi şirketler, son birkaç ay içinde bitcoin fonları ve hizmetleri kuran veya bir yatırımı dikkate almayı kabul eden geleneksel finans kurumları listesinde yer alıyor. Salı günü, finansal hizmetler firması TP ICAP , Fidelity Investments ve Standard Chartered ile birlikte bir kripto ticaret platformu başlattığını duyurdu. 

Ancak, bitcoin'in potansiyel çevresel zararı konusundaki endişeler, Çin'de bitcoin ticareti ve madenciliği üzerindeki düzenleyici bir baskı ve daha yakın zamanda, altta yatan blok zinciri ağının hesaplama gücündeki düşüş, büyük yatırımcıların duraklamasına neden oldu. 

Diğer bir endişe ise ABD Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele amacıyla para politikasını sıkılaştırma olasılığıdır. Trilyonlarca dolarlık merkez bankası teşviği sonrasında hızlı yükselen tüketici fiyatları beklentisi, bitcoin için önemli bir talep kaynağı olmuştu, çünkü kripto para birimi, yeni ihraç konusunda sabit kodlanmış limitleri ile doların değer kaybetmesine karşı sabit bir siper olarak kullanıldı. . 

Kripto para borsası OKEx'in finansal piyasalar direktörü Lennix Lai, “Son ayı piyasasında yatırımcıların korktuğuna dair bir işaret olmasına rağmen, kurumsal kullanıcılardan büyük bir çıkış görmüyoruz” dedi.
“Kurumsal yatırımcılarla her gün konuşuyoruz" diyen kripto para yatırım şirketi Arca Funds'un baş yatırım sorumlusu Jeff Dorman, "Kurumsallar hala rekor boyutlarda fon tahsis ediyorlar" ifadelerini kullanıyor.
Geniş bir kurumsal firma grubuna, çeşitli hedge fonlarına ve varlık yöneticilerine hizmet veren kripto türevleri ticaret platformu Deribit'in ticari yetkilisi Luuk Strijers, "Geleneksel finans alanından gelen ilgi düzeyinin arttığını görüyoruz" diyor. 

Yılın başında MicroStrategy, dolarize edilmiş portföyünü Bitcoin'e yatıran ilk ABD şirketiydi. 

MicroStrategy'nin yatırımı, diğer büyük şirketlerin de aynı şeyi yapabileceği yönündeki spekülasyonları alevlendirdi. O zamanki tahminler Twitter, Tesla, Apple, Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway'i ve hatta burger zinciri Wendy's'i işaret ediyordu .

MicroStrategy, bu ayın başlarında daha fazla bitcoin satın almak için 500 milyon dolar borç aldığını söyleyerek alımlarını sürdürdü. Needham & Co.'da kripto varlık ve blok zinciri araştırmaları başkan yardımcısı John Todaro, bazı küçük şirketlerin hala bitcoin'e doğru ilerlemede "aktif" olduğunu söyledi.

Todaro, Bitcoin benimseme duyurularının "daha büyük şirketler için yavaş göründüğünü" ifade ediyor.