Kripto piyasasında merkeziyetsizlik tartışması

Yayınlama: 10.08.2022 11:34:00 Güncelleme: 10.08.2022 15:29:32

ABD'nin kripto para birimi karıştırıcısı Tornado Cash'i yaptırım listesine eklemesi kripto paraların ortaya çıkış gayesi olan "merkeziyetsizlik" kavramını tartışmaya açtı

Kripto piyasasında merkeziyetsizlik tartışması

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), kuruluşundan bu yana 7 milyar dolardan fazla kripto para birimini aklamak için kullanılan Tornado Cash'i yaptırım listesine aldı.

Yaptırım kapsamında, Tornado Cash'in ABD'deki varlıklarının dondurulacağı ve ABD vatandaşlarının bununla işlem yapmasının engelleneceği bildirildi.

Kararın ardından ABD merkezli kripto para endüstrisi düşünce kuruluşu Coin Center, alınan kararın bir teknoloji yasağı olduğunu belirterek, blok zincir işlemlerinin doğası gereği Tornado Cash adresi aracılığıyla para gönderilen bir Amerikan vatandaşının işlemini reddedemeyeceği, bu nedenle OFAC kurallarını istemeden ihlal edebileceğini duyurdu.

Tornado Cash'in yerel yönetim belirteci olarak kullanılan TORN, yaptırım kararının ardından 21 Haziran 2021'den sonra en fazla değer kaybını yaşayarak günü yüzde 24,4 azalışla 22,6 dolardan tamamladı.

Ethereum ağı üzerinden kaynak ve hedef adresler arasındaki zincir üstü bağlantıyı keserek işlem gizliliği sağlayan Tornado Cash, kripto varlıkları bir araya toplayarak, onları yeni adreslere gönderiyor ve bu hizmet "karıştırıcı" olarak nitelendiriliyor. Tornado Cash gibi karıştırıcılar, genellikle yasa dışı aktörler tarafından para aklamak için kullanılıyor.