Kriz kahininden Bitcoin kehaneti! Kripto paralara ömür biçti!

Yayınlama: 12.05.2021 13:50:00 Güncelleme: 12.05.2021 13:53:42

'Bay Felaket' lakaplı Nouriel Roubini, kripto paraşarın balon bölgesinde olduğunu öne sürerek hepsinin hükmünün sona ereceği zamanı tarif etti

Kriz kahininden Bitcoin kehaneti! Kripto paralara ömür biçti!
Roubini Macro Associate CEO’su ve NYU Stern School of Business profesörü olan ekonomist Nouriel Roubini’den Bitcoin ve Altcoin açıklaması geldi. Roubini, risk varlıklarındaki değerlemelerin artmaya devam ettiğini ve bu durumun, sermayenin altın gibi savunma amaçlı varlıklara döndürülmesi argümanını potansiyel bir piyasa düzeltmesinden önce güçlendirdiğini söyledi.  Roubini, böyle bir piyasa düzeltmesi için birkaç potansiyel tetikleyiciden bahsederek şu yorumu yaptı: “Olabilecek bir şey, yükselen enflasyonun kalıcı olmasıdır. Eğer enflasyon daha yüksek olursa ve Fed para politikasını gerçekten sıkılaştırmaya karar verirse bir daralma krizi yaşanacak. Olabilecek bir başka şey de, büyümenin aşağı yönde olabileceği gerçeği. Euro Bölgesi’nde zaten çift dipli bir durgunluk görüyoruz.”

Roubini’ye göre Bitcoin balon bölgesinde bulunuyır. Roubini, “kripto para birimi” kelimesinin bir para birimi olmadığı ve aynı zamanda bir varlığın tanımını tutmadığı için yanlış bir isim olduğunu söyledi. Roubini yaptığı açıklamada “Varlık nedir? Genellikle size bir miktar gelir ve nakit akışı sağlar. Hisse senetleri size temettü verir. Tahviller size bir kupon verir. Krediler size faiz verir. Şimdi, altının geliri yok ama endüstride kullanımı var. Kullanıma sahip çünkü mücevherde binlerce yıldır kullanılıyor. Enflasyon veya deflasyon olduğunda istikrarlı bir değer deposu oldu.” diyor.

Roubini Bitcoin için ise bu özelliklerin hiçbirine sahip olmadığını vurgulayarak “Bitcoin’in herhangi bir geliri yok, herhangi bir kullanımı yok. En azından bir ödeme aracı olarak, istikrarlı bir değer deposu yok, faydası da yok. Bitcoin’i bir takı olarak takamazsınız. Peki o zaman temel değer nedir? Diğer herhangi bir varlık için [değeri] haklı çıkarabilecek bir dizi temel ilkeye sahipsiniz. Bitcoin’in dijital altın olduğu fikri mantıklı değil.” diyor. Ancak Roubini, merkez bankası dijital para birimlerinin kripto para birimlerinden daha üstün olacağını ve bir gün onların yerini alacağını söyledi. Altın konusunda, Roubini’nin orta ila uzun vadeli görünümü yükseliş eğilimi gösteriyor.