Küba, kripto para ile ödemelere izin vermeye hazırlanıyor

Yayınlama: 27.08.2021 13:23:00 Güncelleme: 27.08.2021 13:46:54

ABD'nin uyguladığı ambargo nedeniyle oluşan sosyoekonomik sıkıntıları gerekçe gösteren Küba hükümeti, çareyi kripto paralarda buldu

Küba, kripto para ile ödemelere izin vermeye hazırlanıyor
Küba hükümeti ödemelerde kripto para kullanımına izin vermeye hazırlanıyor. Sebep ise sosyoekonomik gerekçeler. Yani Türkçesi, ABD'nin uyguladığı ambargo nedeniyle Küba hükümeti buna mecbur kalıyor. 

ABD'nin eski başkanı Donald Trump döneminde ülkeye uygulanan ambargo kuralları nedeniyle, çoğu Kübalı, özellikle ABD doları ile para göndermekte büyük zorluk çekiyor. Sonuç olarak, kripto para birimleri, anonimlikleri nedeniyle özgürce para göndermek ve almak için tercih edilen seçenek olarak Kübalılar arasında çok popüler hale geldi.

Ülkedeki kripto para faaliyetlerinin ardından, Küba Merkez Bankası perşembe günkü bir kararında, Bitcoin ve kripto ödemelerini tanıyacağını ve düzenleyeceğini belirtti. Banka, kripto ödemelerini düzenlemek için kurallar ve yetki alanı içinde faaliyet gösteren sanal varlık hizmet sağlayıcılarına nasıl lisans verileceğini belirleyecek.
 
Küba hükümeti, karara göre “sosyoekonomik çıkar nedenleriyle” kripto para birimlerinin kullanımını kabul ediyor. Ayrıca, ülkedeki kripto ödemelerinin kontrol edilmesini ve yasa dışı faaliyetler teşkil etmemesini sağlamak için güvenlik önlemleri alacaklar.

Kasım 2020'de, ABD hükümeti tarafından ülkeye uygulanan yaptırımın ardından Western Union gibi ödeme devlerinin Küba'da yerleşik kişilerle işlemlere son vermişti. Ambargo, dolaylı olarak ülkede kripto para biriminin çok büyük bir ilgi ve benimseme görmesini teşvik etti.

Bitcoin ve Ether, o zamanlar ülkede düzenlenmemiş olmasına rağmen, ülkedeki en çok işlem gören dijital para birimlerinden ikisiydi. Hükümetin bunu tanımaya ve düzenlemeye hazır olduğu göz önüne alındığında, Küba'daki kripto para sahipliği ve kripto ödeme oranlarının artması yüksek olasılık olarak görülüyor.

Kripto benimseme, dünya genelinde, özellikle Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkelerinde önemli ölçüde arttı. Son zamanlarda, Vietnam en yüksek küresel kripto para sahipliğinin olduğu ülke. Onu Hindistan ve Pakistan izliyor.