Litecoin halvingini tamamladı, düşüş başladı!

Yayınlama: 12.08.2023 10:07:00 Güncelleme: 12.08.2023 10:09:00

Litecoin halvingini tamamladı, düşüş başladı!

BERFİN ÇİPA

Geçtiğimiz hafta merakla beklenen halvingi tamamlayan Litecoin, yatırımcısı pek sevindiremedi. Büyük umutlarla gün sayılan yarılanmanın ardından Litecoin’de yüzde 15’lik geri çekilme yaşandı. Bundan sonra hikaye nasıl şekillenecek, yol haritasında neler var? Kripto Masası’nda uzmanlarla konuştuk.

En eski blockchain protokollerinden biri olan Litecoin (LTC), tarihindeki üçüncü yarılanmayı (halving) 2 Ağustos'ta tamamladı. Dört yılda bir gerçekleşen etkinlik, madencilerin ödüllerini yarıya indirdi: 12,5 LTC'den 6,25 LTC'ye.

Yarılanmalar genellikle uzun vadede ağın yerel tokeni için fiyat artışlarını artırabilecek katalizörler olarak görülür. Ancak LTC, olaydan saatler sonra ters yöne yöneldi ve 11 Ağustos sabahı yaklaşık 83,10 dolardan işlem görüyor (2 Ağustos’taki değerlemeden yüzde 11 daha az).

Daha muhafazakar fiyat tahminleri bile LTC’nin yarılanma sonrasında bu kadar düşmesini beklemiyordu.

Muhtemelen, yarılanma etrafındaki yutturmaca artık sona erdi ve piyasanın LTC’yi yükseltmek için yeni bir sebebe ihtiyacı olacak. Yarılanmaya giden 12 ayda LTC, yüzde 50'lik bir artışla piyasadan daha iyi performans gösterdi. Belki de traderlar, etkinlik öncesi yüzde 50’lik yükselişten de anlaşılacağı üzere yarılanmayı önceden fiyatladılar ve büyük Bitcoin boğa koşusu öncesi ceplerini doldurdular.

Öte yandan tüm pazar kırmızıydı. Piyasalar tam da yarılanma günü, Fitch'in ABD tahvil notunu düşürdüğü haberiyle sarsılmıştı. Tüm büyük borsa endeksleri haberlere daldı ve kripto piyasası da öyle. Belki de bu yüzden LTC, yarılanmaya rağmen genel piyasa duyarlılığı tarafından aşağı çekildi.

Uzun vadeli Litecoin yatırımcıları için asıl soru, yarılanma sonrası hayal kırıklığı yaratan performansın tokenin uzun vadeli görünümünü nasıl etkileyeceğidir. LTC, aşağı yönlü yatırımcı hissiyatını alt edebilecek mi?

Piyasa görünümü karışık, uzmanların bir kısmı Litecoin fiyat tahminini değiştirmedi ve tokenin son düşüşe rağmen yılı 100 doların çok üzerinde kapatmasını bekliyor.

Diğerleri şimdi ciddi bir çöküş öngörüyor, Yıl sonu fiyat hedefini 43 dolar olarak belirlediler, bu da neredeyse yüzde 50'lik bir fiyat düşüşünü gösteriyor ve bu düşüşün yüzde 40'ının hemen bu ay sonuna kadar gerçekleşeceğini tahmin eden ‘kundakçılar’ bile var.

LTC NEDEN DÜŞÜYOR?

Kripto Para Uzmanı Ozan Kara yarılanma sonrası grafikte gözlemlenen düşüşü şöyle yorumladı; “Halving arzı azaltacağı için yatırımcılar tarafında fiyatın pozitif etkileneceği beklentisi yaratıyor. Litecoin’in 2019’daki fiyatlamasına baktığımızda halvinge iki ay kala yüzde 141 artış ile zirve yapmıştı. Son yarılanmada da yine iki ay öncesinde yüzde 51’lik artış ile zirve yaptı. Ancak bu sefer ilk iki halvinge göre fiyatlama sönük kaldı. Kripto paralara olan ilginin azalmasının etkisi yüksek bununla birlikte piyasaya o döneme göre daha başarılı kripto projelerin çıkması da önemli bir etken. 2019 yılında bir kripto borsası açacak olsanız Litecoin 5 kripto paradan biri olurdu. Mevcut durumda ise Litecoin eski popülaritesini korumuyor. Halving fiyatlamasının sönük kalmasını; düşüşün bir düzeltme değil aşağı yönlü bir trendin başlangıcı veya piyasa ile beraber hareket eden ancak bunun üzerinde alfa yaratmayan bir fiyatlamanın başlangıcı olarak görüyorum”

Bitay Araştırma Departmanı Analisti Betül Yavuz, “Beklentiyi al, gerçeği sat” şiarına atıfta bulunarak yüzde 15’lik düşüşün gerçeğin satıldığı an olarak nitelendirilebileceğini belirterek; “Geleneksel finans piyasalarında olduğu gibi kripto piyasalarında da sıkça duyduğumuz bir ifade vardır: "Beklentiyi al, gerçeği sat." Bu söz, kripto dünyasının dinamiklerinde de etkisini gösterir. Litecoin, son iki yıldan fazla bir süre içinde yaklaşık yüzde 186 gibi büyük bir artış yaşadı. Bu yükselişteki en belirgin etken, Litecoin'in yarılanması olarak görüldü, yani beklentiler bu konuda yüksekti ve bu beklentileri takiben fiyatlar yükseldi. Litecoin'de, halving gerçekleştikten sonra gelen yüzde 15'lik geri çekilme, aslında "gerçeğin satıldığı" an olarak yorumlanabilir. Ancak gelecekteki hareketleri şu an için belirsizliğini koruyor. Geçmiş verilere göz atıldığında, halving etkisinin uzun vadede Litecoin’e olumlu yansıyacağı söylenebilir” dedi.

“HACİM DÜŞÜK OLDUĞU İÇİN FİYATLANMA BAŞARISIZ OLDU”

Kripto Teknik Kurucusu Altuğ İşler kripto paralardaki düşük hacmin önemli bir faktör olduğunun altını çizdi; “Normal şartlarda Litecoin talep gören bir para olsaydı ödül yarılanması arzı azaltacağı için fiyatı yukarı yönlü etkilerdi. Ancak Litecoin’in son zamanlarda talep görmesini gerektirecek bir durum yok. Piyasa boğada olsaydı kuşkusuz çok iyi etkilerdi. Kripto paralar tarihinin en düşük hacimli döneminde, şuan yüksek bir likidite akışı yok. O nedenle bu haber fiyatlanmadı”

GRAFİK NE SÖYLÜYOR?

Betül Yavuz Litecoin grafiğini Kripto Masası için yorumladı:

Litecoin grafiği incelendiğinde; 14 Haziran 2022 tarihinden beri yükselen bir kanal içerisinde hareketlilik gösteren Litecoin, her ne kadar ara dalgalanmalar olsa da yüzde 186 yükselişle birçok majör kripto para arasında ayrışmış vaziyette. Gün itibariyle baktığımızda, halving ardından yüzde 15’lik bir düşüş yaşasa da hala yükselen kanal içerisinde hareketlilik göstermesi pozitif görünüyor. Litecoin, en son 7 Ağustos 2023’te kanalın alt bandını test etse de hızlı alımlarla yeni günde 83$ seviyelerinde hareketlilik gösteriyor.

Litecoin hem 50 günlük hem de 200 günlük hareketli ortalamanın altında olsa da kanal içerisinde kalıcılık sağlamaya devam etmesi oldukça önemli olacaktır. Bu nedenle kanalın alt bandı seviyesi olan 79.20$ seviyesi kritik bir destek olarak karşımıza çıkıyor.

Olası aşağı yönlü bir harekette orta vadede 77.80$ ve 69$ diğer destek seviyeleri. Yukarı yönlü bir harekette ise ilk olarak 86.60$ ardından da hem 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 90$ hem de 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 91.37$ diğer direnç noktaları olarak çalışabilir.

Genel olarak Litecoin’deki fiyat hareketliliğinde birçok etkinin olduğunu, fakat geçmiş döngüler incelendiğinde bir süre düşüşler ardından uzun vadede pozitif etkilerini gördüğümüzü söylemek mümkün.

ŞİMDİ LITECOIN’İN YOL HARİTASINDA NE VAR?

Yavuz: Litecoin ekibi, 25 – 27 Eylül tarihleri arasında Prag’da gerçekleşecek olan Proof Of Work (PoW) zirvesine katılacak. Halen tartışılmaya devam edilse de dünyanın en güvenli ve etkili mutabakat yöntemlerinden POW'un mevcut durumuna, fırsatlarına ve geleceğine derinlemesine bir göz atılacak. Litecoin ekibinin de gerçekleşen halving sonrası yeni dönemde yapılacaklara ilişkin yatırımcılara bilgi vermesi ve 2024 yılında projede yapılması beklenen geliştirmeleri paylaşması bekleniyor.

İşler: Litecoin’de genellikle gizlilik özellikleri getirmeye yönelik bir yol haritası var. Ancak fiyatlanma yaratacak bir ilerlenme sağlanmadı. Merakla bekliyoruz bir sonraki boğa koşusunda Litecoin kendine nasıl bir hikaye yaratabilecek diye… Önümüzdeki boğa koşusunda Litecoin yine belli bir oranda yükselir ama mevcut haliyle miladını doldurmuş bir kripto para diyebiliriz.

BTC HALVİNGİ İLE LITECOIN HEDEFİ NE OLUR?

Litecoin üçüncü yarılanmasını tamamladı ancak daha heyecanla beklenen Bitcoin yarılanması var. BTC halvingi ile esmesi beklenen boğa rüzgarı Litecoin’in yapraklarının kımıldanmasına vesile olur mu? Uzmanlara sordum. Kara; “Sıradaki Bitcoin Halvingi hem dönemsel olarak yeni bir boğanın başlangıcına denk geleceği düşüncesi hem de biriken kurumsal ilgisi ile kripto paralarda bir dönüm noktası olarak yorumlanıyor. Bitcoin yarılanmasının Litecoin kadar sönük geçmeyeceğini, betasına göre daha iyi fiyatlanacağını düşünüyorum. Litecoin kendini ispat etmiş bir kripto para olarak Bitcoin fiyatlamasına eşlik edecektir. Ancak burada bir alfa yaratır mı? Yani bitcoinden daha iyi fiyatlanır mı sanmıyorum. Bitcoin halvingine yaklaşırken, Bitcoini tekrar 60k dolarlarda görmemiz durumunda LTC de ATH seviyelerini görmese de 150 dolar üzerinde fiyatlamalar görebiliriz. Ancak bu iyi bir boğa sezonu ile mümkün olacaktır. Yatay bir piyasada aşağı yönlü trendin devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

“BİT PAZARINA KALMIŞ KRİPTO PARALAR”

İşler ise esprili bir dille Bitcoin forklarını “bit pazarına kalmış kripto paralar” olarak tanımladı ve ekledi; “Litecoin tüm zamanların zirvesini görür mü şüpheli açıkçası... Boğa döneminde her şey yükseliyor yılların kripto para birimi Litecoin de tabiki yükselip 200 doları geçebilir. Ama Litecoin’e gelene kadar piyasada teknik farklılık yaratabilecek bir sürü proje var. Litecoin, Bitcoincash gibi kripto paraları bit pazarına kalmış kripto paralar olarak tanımlıyorum. Zamanı gelince ortaya çıkarlar bir ihtiyaç varsa hemen bunlara sarılınır görevini tamamlayınca da yine unutulurlar”

SEC’İN LITECOIN TAVRI 

SEC’in iki delilikli hali, kriptoların nasıl tanımlanacağına ilişkin aldığı kararlar kripto severlerin hop oturup hop kalkmalarına sebep oluyor. Litecoin’e ilişkin mevcut duruş nasıl sorusuna İşler, PoW altyapısındaki kriptoların emtia olarak değerlendirilmesi sebebiyle Litecoin’in devletle bir sıkıntı yaşamasını beklemediğini belirtirken; Kara da PoW sisteminin kullanılmasının SEC tarafında artı yazdığını söyleyerek şu değerlendirmeyi yaptı; “SEC neye izin verip vermediği konusu net değil. Bunu sadece Gary Gensler’ın basın toplantılarını ve SEC’nin açtığı davalara bakıp yorumlayıp bir fikir yürütüyoruz. Staking işlemlerinin borsalarda izin verilmemesi SEC’nin PoS’lara karşı daha hasas olduğunu gösteriyor. Gary Gensler’in Bitcoini finansal ürün olarak nitelendirmemesi ve Lİtecoin’in Bitcoin çatalı olması, SEC karşısında Litecoin’i güçlü bir konuma sokuyor. Bu yüzden Litecoin özelinde SEC tarafında diğer kripto paralardan daha riskli bir durum olacağını düşünmüyorum”