Litecoin’de yarılanma şoku yaşanıyor

Yayınlama: 25.11.2023 11:20:00 Güncelleme: 25.11.2023 11:23:44

Litecoin’in üç aylık ezber bozan fiyat grafiği yatırımcısını hayal kırıklığına uğratırken, kripto paranın halving stratejisinin etkinliğinin de sorgulanmasına neden oldu. Satış baskısıyla gelen aşırı düşük fiyatlamalara rağmen madenci ilgisindeki artış ise büsbütün kafaları karıştırıyor. Cevabı aranan büyük soru: Madencilerin bildiği ancak Litecoin’in hikâyesinde henüz göremediğimiz ne kaldı?

Litecoin’de yarılanma şoku yaşanıyor

BERFİN ÇİPA

Litecoin meraklıları için karışık bir yıl oldu. Merak edilen halving etkinliği, beklenen yükselişi sağlayamadı. Ancak bu dijital para birimi için her şey kaybedilmiş değil; satış baskısı ve düşük değerlenmeyi sürdürerek, potansiyel kazançlara yer açıyor, özellikle de piyasa yükseliş eğilimini sürdürürse.

Litecoin grafiğinin halving sonrası test ettiği rollercoaster parkuru, beklenen yükseliş senaryolarını pek takip etmedi. Tarihsel olarak halving ardından önemli fiyat artışları yaşayan Bitcoin’in aksine Litecoin’in fiyatı nispeten sabit kaldı. Ezber bozan bu fiyat grafiği yatırımcıların bir kısmını hayal kırıklığına uğrattı ve Litecoin’in halving stratejisinin etkinliğinin sorgulanmasına neden oldu.

Halving’e verilen ılımlı ama sınırlı tepkiye rağmen aslında hâlâ bir geri dönüş olabilir. Litecoin’in lehine olan en önemli faktörlerden biri satış baskısıyla gelen aşırı düşük fiyatlamalar. Bu, Litecoin’i çevreleyen yatırımcı duyarlılığının, kripto para biriminin gerçeklerinden daha karamsar olduğu anlamına geliyor. Ancak Litecoin, geniş piyasa ivmelerini, bu dalgayı atlatmak ve yükselişe geçmek için kullanabilecek yetenek ve dayanıklılığa sahip.

İleriye baktığımızda Litecoin için seçenekler tükenmiş değil; yatırımcısının temkinli ve iyimser olmak için hâlâ geçerli nedenleri var. Artan madenci ilgisinin kaynağı ve ne kadar süreceği henüz bilinmiyor. Diğer yandan şimdilik pek gündemde olmasa da ETH için uygun yani hem merkezsiz hem de menkul kıymet sayılmayan az sayıdaki kripto para biriminden biri olarak, bir sonraki ETH piyangosu talihlisine de dönüşebilir.

Her ne kadar son zamanlardaki fiyat dalgalanmaları yatırımcısının sinirlerini yıpratmış olsa da kripto para piyasalarının doğası gereği değişken olduğunu ve her zaman yatırımcısını şaşırtma kapasitesine sahip olduğunu unutmamak önemli.  

 “ZAYIF BİR TREND VAR”

WOFDEX Araştırma Direktörü Helin Çelik halving’in etkisinin görülmemesinin normal olduğunu belirtti ve ekledi; “Halving süreçlerinde genelde ilk etki hemen halving sonrasında görülmez. Öncelikli olarak beklentinin gerçekleşmesi ve alınan ödülün yarıya düşmesiyle madenci ilgisinin azalması söz konusu olur. Ancak, zaman içerisinde özellikle sınırlı varlıklarda yükseliş eğilimi korunur. Halving’in mantığı dolaşıma giren coin sayısının azaltılması ve enflasyona karşı dirençli hale getirilmesidir. Litecoin’de de bu senaryo gerçekleşti. Halving öncesi 114 dolar seviyelerine kadar yükselen LTC/USDT Temmuz ayında halving’in gerçekleşmesinden sonra düşüş trendine girdi ve 57 seviyelerini gördü. 72-76 bandına kadar ivme kazanan kripto para biriminde hacim zayıflamış durumda ve 70’in üzerindeki kazanımlarını koruyacak düzeyde yeterli alıcı bulamıyor. Hem haber etkisinin sönümlenmesi hem de son zamanlarda hacmi zayıf olan kripto para birimlerinde yaşanan canlılık bu fiyat kısıtını yaratan önemli iki faktör. Hâlihazırda zayıf bir trend görünümü olduğunu söylemek mümkün.”

Kripto Teknik Kurucusu Altuğ İşler ise; “Litecoin’in bir hikâyesi yok. Neden Litecoin alalım sorusunun cevabı şu an mevcut değil. Başlangıçta böyle değildi. Bitcoin alışverişlerde kullanılmak için tasarlanmamıştı fakat Bitcoin’i daha da hızlandırarak alışverişte kullanılır hale getirmek o dönemde çok güzel bir fikirdi. Litecoin de geçtiğimiz boğalarda bunun ekmeğini yedi. Bugün alışveriş için kullanılabilecek binlerce farklı kripto para var. Litecoin sadece PoW alt yapısında diye kullanmak eskisi kadar cazip gelmiyor insanlara. O nedenle hikâye yoksunluğu yaşıyor. Bir ara gizlilik mevzusu geldi anonim işlemlere izin verme konusunda çalışmalar yaptılar ve bu bir heyecan yarattı. Açıkçası Litecoin için yeni bir hikâye bekliyor diyebiliriz. Aksi halde git gide düşen bir ivme ile yoluna devam ediyor olacak.”

GRAFİK NE SÖYLÜYOR?

WOFDEX Araştırma Direktörü Helin Çelik LTC grafiğini Kripto Masası için yorumladı.

Parite günlük grafikte 57 seviyelerini test etmesinin ardından yükselen kanal içerisinde fiyatlanmaya başladı. Kanal içi fiyatlamada bozulma olmazsa ilk etapta 76-80 bandına kadar ivme yakalanabilir. Özellikle long pozisyonda olan yatırımcının bu kanalı dikkatle takip etmesinde fayda var. Eğer kanaldan negatif ayrışma yaşanırsa kanalın iç hacmi kadar aşağı yönlü reaksiyon görülebilir. Yukarıda ise kanalın üst bandından gelebilecek kâr realizasyonlarını göz önünde bulundurmalı. Hâlihazırda piyasada yaşanan gerileme sonrası toparlanma izleri minimal düzeyde gözüküyor. Bu sebeple eğer kanal desteğine çekilme olursa risk düzeyini gözden geçirilmeli. Genelde kanal destekleri alım fırsatı olarak değerlendirilir, ancak kırılım geldiğinde sert satış baskısı görülebilir. Bu sebeple stopsuz pozisyon riski artıracaktır.

LTC 100 DOLAR OLUR MU?

İşler, boğada LTC’nin 100 doları aşmasını beklediğini belirtse de tatmin edici bir yükseliş görülmeyeceğinin de altını çizdi; “Boğa sezonunda 100 doları geçeceğini tahmin ediyorum. Zaten boğa sezonunda her kripto para yönünü yukarı çeviriyor, Litecoin de yükselecektir. Fakat burada önemli olan o seviyede kalıcılık sağlayabilir mi sorusunun cevabı… Öte yandan diğer paralar yüzde 300 yükselmişken Litecoin’in yüzde 40 yükselmesi yatırımcısını tatmin edecek mi? Bunun gibi sorular var. Zayıf ama olması imkânsız olmayan bir diğer senaryoda biliyorsunuz ETF başvuruları dönemi başlıyor. Kabul sırası Bitcoin ile başlatıp, Ethereum ile devam edecek…  Bu onayların ardından sıranın hangi kripto paralara geleceğine dair fazla bir seçenek kalmıyor aslında. Hem merkezsiz olan hem menkul kıymet sayılamayacak kripto paralara baktığımızda; BitcoinCash, Dogecoin, Litecoin ve Ethereum Classic… BTC ve ETH’nin ardından saydığım dört coinden birine piyango vurabilir. Böyle bir kurumsal alım dalgasıyla beraber ciddi yükselişler görebiliriz. Bu piyango bileti Litecoin’e çıkarsa LTC’de ciddi yükselişler görebiliriz. Aksi halde boğada yükselir mi? Yükselir ama performansının çok tatmin edici olacağını düşünmüyorum.”

“YENİLİKÇİ SİSTEM İÇİNDE GELENEKSEL COINLER LİSTESİNE GİRDİ”

Litecoin geçtiğimiz günlerde yüksek işlem hacimlerine ulaşarak Bitcoin’le yarışır hale geldi. Yaklaşık 800.000 kullanıcısıyla günlük aktif adres sayısı bakımından Bitcoin ile neredeyse eşleşti. Konuya ilişkin Çelik’in yorumu şu şekilde oldu; “Bakkt’ın Litecoin’i de kapsamına alarak saklama hizmetini genişletmesi Litecoin’de hafta başından bu yana işlem hacminin artmasına sebep oldu. IntoTheBlock verilerine göre, haberin açıklandığı gün “günlük aktif adres sayısı” neredeyse Bitcoin’deki aktif adreslerin seviyesine ulaştı. Ancak işlem hacminin artması fiyatların da katlanması anlamına gelmiyor. Ağ faaliyeti ve kullanıcı sayısının artması; kullanıcıların oynaklıktan yararlanarak işlem sayısını artırması söz konusu. Yaşanan gelişmelere ve kullanıcı eğilimlerine bakacak olursa LTC’nin çıkışından bu yana amaçladığı faaliyet alanını iyi kurguladığını, amacına ulaştığını söylememiz mümkün. Bitcoin’in yanından giden yol arkadaşı olduğunu ve yenilikçi sistem içinde geleneksel coinler listesine girdiğini düşünebiliriz.”

İşler ise habere biraz mesafeli… Bahsedilen hacim büyüklüğünün gerçekçi olmadığını düşündüğünü belirtti ve ekledi; “Kim Litecoin’i neden kullanıyor kısmına geldiğimizde çok bir açıklama olmadığı için bu rakamlar biraz spekülatif, biraz bot hareketi diyebiliriz. Litecoin’de bir ödül yarılanması gerçekleşti ve bunun bir satın alınması yaşandı. Halving sebebiyle arz talep dengesi değiştiği için doğal olarak yukarı beklenti vardı ve bunu satın alan pek çok yatırımcı oldu. Bitcoin tam anlamıyla yükseliş yapıp boğa sezonu başladığında LTC’de halving etkisini göreceğiz. Ama tabii ki günlük alım satım yaparak faydalanmak isteyenler geçtiğimiz ay çok işlem yaptılar. Bunun da hacimlerde etkisi olmuştur.”

BALİNA HAREKETLERİNE DİKKAT!

Çelik: Litecoin’in yukarı gitmesini sağlayan en önemli katalizör balina hareketleriydi. Balinaların pozisyondan çıkmasıyla düşüş serüveni başlamış oldu. Bu sebeple LTC’deki balina hareketleri takip edilmeli. Balina sayısındaki ve pozisyon büyüklüklerindeki artış yatırımcının radarında olmalıYanı sıra, ödeme kuruluşlarıyla yapılan anlaşmaları zaman zaman ön plana çıkabiliyor. Kolay madenciliği ve fiyat avantajıyla da göz önüne alınabilecek bir coin. İç haber akışları anlık olarak gelişebilecek sürpriz bir coin.

LITECOIN AĞ HASH RATE’İ REKOR KIRDI

Ağustos 2022’de Litecoin hash rate’i (ağdaki toplam işlemci gücü) 500 TH/s iken bu rakam 2023 Ağustos’unda 750 TH/s’nin üzerine çıktı. Birkaç gün önce tüm zamanların en yüksek seviyesine 1,1 PH/s ile ulaştı. Çelik piyasa koşullarının önemine dikkat çekerek; “Hash rate’in artması daha fazla madencinin üretim için ağa yöneldiğini ve zorluk seviyesinde artışa neden olduğunu gösteriyor. Madenci, avantaj ve fırsat gördüğü yere ilgisini artırır. Orta-uzun vade hedeflerinin canlı olduğunu söylemek mümkün. Yanı sıra, madenci sayısı ne kadar artarsa merkeziyetsizleşme adımları ve ağın güvenliği de o kadar artar. Ağdaki madenci sayısı zaman zaman artabilir ya da azalabilir. Böylelikle zorluk seviyesi yeniden ayarlanır ve sistemin düzgün çalışmasındaki devamlılık sağlanır. İlginin yüksek olması fiyat hareketi açısından da pozitif yorumlanabilir. Ancak bu kalıcı olmayabilir. İç dinamikler değiştikçe yatırımcı davranışı evrilir. Bu ölçütte altcoinlerdeki hareketlilik, piyasa dinamikleri ve aktif kullanıcı sayısıyla kullanıcı eğilimi belirleyici olur. Bu sebeple piyasa koşulları yatırımcı tercihinde önemli rol oynar” dedi.

İşler ise hash rate’de rekor kırılmasının yatırımcı nezdinde tercih edilirliğini artırabileceğini belirtti; “Litecoin bir yerden bir şey yakalayacaksa bu merkezsizlik kısmından olabilir. PoW alt yapısındaki bir paranın merkezsizliği de ‘Ne kadar yüksek hash rate’i varsa o kadar daha güvenlidir’den gelir. O nedenle biz Bitcoin bu kadar güvenli diyoruz. Çünkü Bitcoin ağını kontrol etmek için milyarlarca doları düzenli harcamak gerekir. Teoride mümkün ama pratikte çok mümkün değildir deriz. Aynı durum LTC’de de geçerli. Hash rate’in artması demek daha fazla madenci geldi anlamına gelir. Belki de bu madenciler belli bir kurumsal taraftan geliyordur; belki bir şey biliyorlardır ve önden pozisyon alıyorlardır.

YATIRIMCI NELERE DİKKAT ETMELİ?

Çelik: Litecoin özelindeki haber akışlarına ve teknik göstergelere bağlı kalarak işlem yapılmalı. Hâlihazırda altcoinlerdeki hareketlilik devam ediyor, ancak Litecoin’in fiyat hareketi kısıtlı kaldı. Bunu tersine çevirecek bir haber akışı gelmediği müddetçe porföydeki ağırlığı zorlanmamalı. Mega boğadaki 400 seviyelerine ulaşması için daha yenilikçi ataklara ihtiyacı var

İşler: Litecoin yatırımcısına sabırlar diliyorum. Şu an biraz şans işi özellikle mevcut piyasada. 2024’ün bir noktasında saydığım kriptolardan birine piyango vurma ihtimali yüksek. Elinde bunlardan birini seçeceklerse Litecoin bunlardan biri tabii ki olabilir. Sepetlerde çok yüksek olmamakla beraber bir miktar bulundurmakta bir zarar yok. Litecoin’in yükselişi majör olmamakla birlikte düşüşü de majör olmuyor. O nedenle biraz daha kabul edilebilir, daha az riskli yatırım sepeti içerisinde neden olmasın.