Longçu avı, shortçu avı ve Bitcoin'de kanlı günün hikayesi

Yayınlama: 16.11.2021 17:41:00 Güncelleme: 16.11.2021 18:00:21

Bugün yaşananlar belki kripto parada sıradan bir gün gibi nitelendirilebilir, fakat hodl demeyenler için piyasanın ne kadar riskli olduğunu gösteren filmin en çarpıcı jeneriği oldu

Longçu avı, shortçu avı ve Bitcoin'de kanlı günün hikayesi
Hiç tanımayan biri "Kripto para piyasası nasıl bir piyasa" diye sorsa uzun uzun anlatmak yerine bugün boyunca yaşananları gösterseniz başkaca hiçbir şey anlatmaya gerek yok. Kan, vahşet, gözyaşı, entrika... Her şey vardı. Ne oldu konusuyla başlarsak, bir kesime baksanız Çin'in artık ağza sakız olmuş kripto para madenciliğine ilişkin yeni yasaklayıcı hamlelerini sebep olarak gösterir. Diğer bir kesime sorsanız ABD'de Biden'ın onayladığı bütçe tasarısında yer alan kripto varlıklara vergi düzenlemesini. Ancak kimse Çin'in bu yasağı ilk kez bugün mü aldığı, zaten Çin'de çoktan yasaklanmış olup olmadığından bahsetmez. Diğer kesimin tezine ise kimse demez ki, "Hani kripto paranın kurumsallaşmasını istiyordunuz. Dünyanın süper gücü ABD eğer bu işe vergi getiriyorsa o zaman daha sağlam bir kurumsallaşma ve kabullenme kanıtını nerede bulacaksınız. Hem demiyor muydunuz siz kabullenilsin de biz vergiye razıyız diye". 

Çünkü bugün Bitcoin'in 65 bin 115 dolardan 58 bin 574 dolara kadar düşmesinin, onu takip eden tüm alt coinlerin bir anda tarihi destek noktalarına yüzde 10-20 gerilemesinin sebebi bunlardan hiçbiri değildi. 

2000'lerin başında Borsa İstanbul bu kadar tabana yayılmamışken, hisse sayısı sadece 100-200 arasındayken dar piyasada at koşturan, koca koca şirket hisselerini istediği gibi aşağı yukarı salayan, küçük yatırımcının psikolojisiyle kedinin fareyle oynadığı gibi oynayan, istediği zaman da "keriz" gibi küçük yatırımcıları tahtalardan silkeleyen dönemleri yaşamıştık. Hatta bu dönemde açık pozisyonda yakaladığında birbirini Borsa'da batıran manipülatörleri bile gördü bu ülke. 

Bugünün kripto para piyasasına baktığımızda hiç öyle 3 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmış, bir günde milyarlarca dolarlık işlem hacmi yapılıyormuş bir sürü coinin tahtasında diye bakmayın. Bir piyasayı speküle etmek için tek ihtiyaç, yeterince ucuz fiyattan mal sahibi olmuş büyük portföy sahipleridir. Bugünkü kripto para piyasasında 2000'lerdeki borsanın manipülatörlerinin karşılığı balinalar.

Bir süredir boğa piyasasını fiyatlayan ve büyük bir ralli bekleyen milyonlarca yatırımcı içerisinde giderek bu inançla açılan long pozisyonları balinaların Bitcoin rallisi öncesi tehdit olarak algıladığı net bir şekilde ortaya çıktı. Yükselişe yönelik kaldıraçlı işlem yapanların yükselişin bir yerinde tahtaların dengesini bozacağı inancı veya her büyük spekülatörün ya da manipülatörün klasik özelliği olarak o tahtada kendinen daha çok kimsenin kazanamayacağı psikolojisi çift taraflı bir cadı avına dönüştü. Longçuları yüzde 10'a ulaşan BTC düşüşüyle avlayarak borsaların likidasyonlarının devreye girmesine yol açan balinalar, bu pozisyonların yok olmasıyla birlikte bu defa gün içinde düşüşün daha da sürebileceği ile açılan shortçuları avlamaya başladı. 58 bin 574 dolardan aniden başlayan dönüş yine yukarı tarafta borsaların bu defa short pozisyonları likide etmesiyle bir taşla iki kuş vurulmasını sağladı.

Yani kaldıraçlı işlem yapanlar için belki de milyarlarca dolarlık servetin uçup gittiği, sadece spot işlemcilerin ortada kaldığı uzun bir gündü bugün. 

An itibariyle Bitcoin yeniden 61 bin doların altına sarkmış durumda. Altcoinler daha sert reflekslerle onu izliyor. Bu silkeleme hareketinin Bitcoin'in bu yılın son büyük rallisi için temizleme operasyonu olduğuna inanılıyor. Şimdi önümüzdeki günlerde BTC'nin yeniden 65 bin doların üzerine atmasıyla altcoinlerin de yeniden son zirvelerine yaklaşması beklentisi hakim. Hep birlikte bekleyip göreceğiz. Fakat bu hareket gösterdi ki zaten riskli olan bu piyasada bir de kaldıraç kullanmak, sizin kontrol edemediğiniz, büyük portföylerin ise her an yönü değiştirebileceği bir piyasada intiharla eşdeğer.