Luna matematiksel olarak eski günlerine dönebilir mi? İşte basit hesaplamalar

Yayınlama: 15.05.2022 10:30:00 Güncelleme: 15.05.2022 11:14:12

Luna coin'in 116 dolarda 40 milyar dolarlık tarihi zirve piyasa değerinden çöküşünün sebebi dolaşıma sokulan 6.5 trilyona adede varan Luna coin arzı. Peki bu haliyle Luna'nın yeniden en azından 1 dolara gelmesi nasıl mümkün olabilir?

Luna matematiksel olarak eski günlerine dönebilir mi? İşte basit hesaplamalar
Luna ve UST'nin kripto para piyasasını darmadağın etmesi ve ardından yeniden geri dönüş çabasına girişmesi, açıklanan Luna ve UST'yi kurtarma planları derken, şimdi elinde Luna coin olanlar veya Luna'nın çöküşünün ardından virgülden sonra bol sıfırlı fiyatlardan Luna alıp bir kumara girişenler aynı soruyu soruyor: Luna yeniden en azından 1 dolara çıkabilir mi? Çıkabilir mi?.. Bakalım matematik ne diyor?

PARAMEVZU.COM
Aslında kripto para piyasası dediğiniz şey karmaşık bazı matematikten başka bir şey değil. Veri en değerli şeydir lafının tokenize edilmiş hali diyebiliriz. Bu matematik içerisinde her şeyi ve her coinin hedefini bir şekilde matematikle açıklamak ya da tahmin etmek de mümkün. Örneğin Bitcoin'in ulaşabileceği fiyat tahminlerinin yüzde 90'ı da aslında bu matematik formülasyonlarına dayanıyor. Arz edilecek Bitcoin miktarı, kripto para piyasasına yönlenmesi beklenen geleneksel paraların miktarı, Bitcoin'n buradan alabileceği pay oranı, madencilik ödüllerinin halvinglerle gelebileceği seviye vs vs... Tahminlerin birbirinden farklı olmasının sebebi ise en çok talep porjeksiyonlarındaki farklılığa dayanıyor. Bunun dışında tüm veriler ise şeffaf aslında. Evet karmaşık, ama her şey eninden sonunda bir matematik. 

1 DOLAR LUNA, 6.5 TRİLYON DOLAR MARKETCAP DEMEK!
Aynı matematikle Luna'ya bir bakalım. Luna'nın çöküşünün en önemli sebeplerinden biri UST'yi teminatlandıran bir coin olması nedeniyle UST'nin 1 doların altına düşmesi sonrasında yeniden 1 dolarlık değerine döndürülmesi için teminatı yükseltmek amacıyla basılan Luna coinlerin piyasada dolaşan miktarının 6.5 trilyon adede kadar ulaşması. Mevcut haliyle basit hesapla Luna'nın yeniden 1 dolar olması demek piyasadan 6.5 trilyon dolar çekmesi demek. Böyle bir şeyin imkanı var mı? Kripto para piyasasının Bitcoin dahil toplam işlem hacmi son 24 saatte 86 milyar dolar. Toplam piyasa değeri ise 1.28 trilyon dolar. 
Yani matematiksel olarak Luna coinin mevcut arz miktarıyla yeniden 1 dolar olması hayal bile değil. Luna coinin çöküş öncesinde 116 dolar coin başına fiyatla ulaştığı maksimum piyasa değeri 40 milyar dolar sveiyesindeydi.

MEVCUT ARZ MİKTARINDA TAVAN FİYAT 0.006154 DOLAR, Kİ O BİLE...
Peki 40 milyar dolar piyasa değerine yeniden ulaşabilmesi için mevcut arz adediyle ulaşabileceği maksimum fiyat nedir? 6.5 trilyon adet Luna'nın piyasada dolaşmaya devam ettiğini varsayarsak her bir Luna coin 0.006154 olmalı ki Luna yeniden 40 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olsun. BU mümkün mü? İşte burada biraz matematikten çıkıp sosyoloji ve psikolojiye girmek gerekiyor. Luna'nın 40 milyar dolarlık piyasa değerini yakalamasının en önemli sebepleri Luna çevresinde oluşan hype, yani Luna'ya olan inançtı. UST'nin piyasadaki payı arttıkça teminat ihtiyacı duyulan Luna adedi düşüyor, Luna yükseldikçe daha az Luna'nın UST'ye teminat olması ihtiyacı kalıyordu. Bu iki coin, aynı ekosistemin birbirini destekleyen parçalarıydı ve bu ekosistemin birlikte yükselişi ulaştığı 40 milyar dolarlık piyasa değerinin temelini oluşturuyordu.
Şimdi aynı hype'ı yakalaması bunca yaşananların ardından mümkün mü? Yatırımcı inancı ciddi şekilde kaybolmuş durumda. Özellikle de UST'yi kurtarmak için basılan onca Luna'nın ardından. 

YAKIM HABERLERİ...
Şimdi Luna için resmi olarak başladığı duyurulmasa da yakım haberleri geliyor. Bir yakım planı olduğunu aslında biliyoruz. Fakat piyasaya sürülen 6.5 trilyon adet Luna'nın ne kadarı yakılacak onunla ilgili net bir bilgi yok. Öte yandan bir diğer soru işareti de Luna'nın teminatı olarak görev yaptığı UST'nin gerçek bir teminatla teminatlandırılmasına ilişkin bir plan da ortaya koyuldu ve çalışmaya başladı. Hatta Terra'nın Binance ve Gemini borsalarındaki cüzdanlarına 1-2 milyar dolar değerinde BTC'yi transfer ettiği de konuşuluyor.

YÜZDE 99.38'İ YAKILSA BİLE...
Peki Luna'nın yeniden 1 dolar seviyesine gelebilmesi için ne kadarlık Luna coin yakılması gerekiyor?
En azından 40 milyar dolarlık tavan piyasa değerine ulaşabilmesi için mevcut Luna coinlerin fiyatı hiç değişmediği varsayıldığında bile yüzde 99.38'inin yakılması gerekiyor ki 1 dolarlık Luna başına fiyatla yeniden 40 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşabilsin. Bu kadar yakım yapılırken fiyatının değişmemesi mümkün mü? İmkansız üstü imkansız. Ama diyelim ki mevcut fiyat hiç değişmeden bu yakım gerçekleşti. Bu yakım için Terra'nın yapması gereken harcama 2 milyar dolardan az değil. 
Her yakımda artacak bir fiyatla bu rakam onlarca milyar dolar demek ve yakım arttıkça bu giderek zorlaşacak ve artan bir maliyet demek.

TERRA'DA ÇOK SERT YUKARI AŞAĞI SEYİR OLABİLİR
Bu durumda ne olabilir? Terra'nın yapabileceği şey, fiyatı sürekli olarak her yakımda yukarı giderken baskı altına alıp yeniden aşağıya basmak ve düşük fiyatlardan topladığı Luna'ları yeniden yakmak. Yani basit bir yukarıdan bas, aşağıdan yüklüce al, yak, yaktıkça yükselen fiyata yeniden bas ve aşağıdan yeniden yüklü miktarda topla. Böyle bile aylarca sürebilecek bir şey, ki bu arada bir balinanın girip aşağıda Terra'dan önce bu coinleri almayacağının ve bu oyunu tamamen bozmayacağının bir garantisi yok.

Yani Luna için çok zorlu bir süreç başlamış durumda. Burada asıl belirleyici olan rellocation planı. Yani Luna ve UST'den zarara uğrayan yatırımcılara zararlarının bir kısmını veya tamamını geri ödeme planı. Bunun nasıl sonuçlanacağını önümüzdeki haftalarda göreceğiz.

SAAT 19:00'DA LUNA İÇİN AÇIKLANACAK BÜYÜK HABER NE?
Bu arada hem Terra topluluğu hem de fan sayfalarında bugün saat 19:00'da çaıklanacak bir büyük haber pumplanıyor. Twitter'daki en büyük Luna fan gruplarından biri olan LunaTerra_com adresinden yapılan paylaşımlarda geri sayım yapılıyor. Aynı grubun Telegram sayfasında ise, "Tüm zamanların en büyük geri dönüşüne hazır mısınız. Tüm Crypto dünyasının LUNA'ya olanlardan kurtulmasına yardımcı olacak bir sinyal göndereceğiz. Bu vesileyle zaten bazı hazırlıklar yaptığımız için sinyalimiz twitter'da yoğun bir şekilde trend olacak, tüm araçlarımız hazır. Alımları yaymak ve sinyali çok daha organik ve modaya uygun hale getirmek için sinyali belirli bir zaman yerine rastgele bir zamanda yayınlayacağız. Öngörülen hedefimiz, mega balinalarımız sinyalde biraz yardım sağlamak için devreye girecekleri için yüzde 500 olacak. Tüm zamanların en büyük geri dönüşüne hazır olun" ifadeleri yer alıyor.

Fakat şu sıralar Luna tahtasında yaşananlar tam bir çılgınlık halini aldığı için bu türden pump haberlerine karşı dikkatli olmakta fayda var. Hele Telegram gibi kontrolü olmayan türden platformlarda paylaşılanlara karşı daha da dikkatli olmak gerekiyor.