'Maliye, borsalardan kripto paracıların bilgilerini istedi!'

Yayınlama: 01.04.2021 14:07:00 Güncelleme: 07.04.2021 10:16:31

Webtekno'nun haberinde Maliye Bakanlığı kripto paralara düzenleme için hareket geçti! Maliye Bakanlığı'nın kripto para borsalarından müşterilerinin varlık değerleri dahil bilgilerini istediği öne sürüldü. Bakanlık iddiayı doğruladı

'Maliye, borsalardan kripto paracıların bilgilerini istedi!'
Webtekno'nu iddiasına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'de faaliyet gösteren kripto para borsalarına bir tebligat göndererek kullanıcı bilgilerini talep etti. İstenen bilgiler arasında TC kimlik numarası, unvanı, kayıt zamanı ve ön önemlisi de cüzdandaki tutarın TL cinsinden değerine kadar kritik bilgiler yer alıyor.

Webtekno'nun ulaştığı sektörel kaynaklara göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto para vergisini de içermesi beklenen Dijital Para Yasası için düğmeye bastı. Bakanlık, Türkiye'de faaliyet gösteren kripto para borsalarına gönderdiği tebligat ile kullanıcı verilerini talep etti. 

İstenilen bilgiler arasında, kripto para borsalarında hesap sahibi olan vatandaşların TC kimlik numarası, vergi kimlik numarası, SWIFT kodu, kullanıcı unvanı, borsaya kayıt oldukları tarih ve sanal cüzdan numarası da bulunuyor.

Bakanlığın borsalardan talep ettiği veriler şu şekilde:
Kullanıcı ID (Sanal Para Cüzdan Numarası): Sistemde tanımlı tekil kullanıcı hesap numarası
Kullanıcı Türü: Bireysel/Tüzel/SVHS'nin kendi kullanıcı hesabı
Kullanıcı kimlik türü:
​TCKN
VKN
Yabancı Kimlik No
Pasaport No
Kullanıcı kimlik no: İşlemi gerçekleştiren kullanıcının kullanıcı türü belgesine göre kimlik numarasıdır. 
Kullanıcı Unvan: Gerçek kişiler için ad soyad bilgisi, tüzel kişiler için unvan bilgisidir. 
Kullanıcı kayıt zamanı: SVHS kullanıcısının sisteme eklendiği zamanını gösterir. 
Stok tarihi: YYYY-AA-GG biçiminde stok gününü belirtir.
Stok varlık miktarı: Varlık biriminin miktarını belirtir.
Stok varlık kuru: Varlık biriminin TL cinsinden kur değeri

BAKANLIK DOĞRULADI: BİLGİLERİ MASAK İSTEDİ
Günün ilerleyen saatlerinde ise bu iddiayı doğrulayan açıklama Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan geldi. 
Hazine, MASAK’ın görev ve yetkileri çerçevesinde kripto varlık  alım-satım platformları gibi bu alanda faaliyet gösteren piyasa  aktörlerinden konuya iliskin olarak bilgi talep ettiğini bildirdi.

Hazine, bugün bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında  kripto varlıklarla ilgili Hazine'ye yönelik bazı haberler ve  yorumların yer almasıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi: "Günümüz dünyasında birçok ülkede mali istihbarat birimleri (Financial Intelligence Unit – FIU) suç gelirlerinin aklanmasıyla ve  terörizmin finansmanıyla mücadele etmektir.

Ülkemizde bu mücadele esas itibariyle, Bakanlıgımız bünyesinde Mali Suçları Arastırma Kurulu (MASAK) Başkanlıgı’nca yürütülmektedir.
MASAK, anılan fonksiyonları icra edebilmek için uygulama stratejileri geliştirmekte, ilgili kurum ve kuruluslar arasında koordinasyon saglamakta, görüş ve bilgi alışverişinde bulunmaktadır.

MASAK, mali ve finansal birçok alanda çalışma yürütmektedir. Bu anlamda son yıllarda gündemde yer alan kripto varlıklar, özellikleri itibariyle kullanıcılarına bazı kolaylıklar saglıyor olsa da, özellikle anonim bir yapıda olmaları dolayısıyla suç gelirlerinin  aklanması ve terörizmin finansmanı faaliyetlerinde de yoğun olarak kullanılabilmektedir.

MASAK’ın görev ve yetkileri çerçevesinde ve söz konusu suçlarla mücadele kapsamında kripto varlık alım-satım platformları gibi bu alanda faaliyet gösteren piyasa aktörlerinden konuya iliskin olarak bilgi talep edilebilmektedir. Yapılan çalışma da MASAK’ın bahsedilen  görev ve sorumlulukları içerisinde bulunmaktadır."