SERAP SÜRMELİ
2003 yılında sermaye piyasalarına odaklanan bir veri dağıtım şirketi olarak kurulan Matriks, nihayet iki yıl önce kendi verisini kendi terminallerinde yayınladı ve halka arz oldu. Şimdi veri dağıtımındaki tecrübesini kripto ekosisteminde kullanacağı yeni bir ürün üzerinde çalışıyor. Matriks Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Cem Tutar, 20 yıllık yolculuklarını, sürdürülebilir projeleri desteklemeyi ve sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek projelerini Ekonomi Borsa gazetesine anlattı.
“EN BÜYÜK HAYALİMİZİ HALKA AÇILARAK GERÇEKLEŞTİRDİK”
■ 20 yıllık finansal teknoloji şirketsiniz. Matriks’in kuruluş ve halka arz serüveninizden bahseder misiniz?
Matriks’i 20 yıl önce sektörde farklı farklı şirketlerde, benzer işleri yapan kalabalık bir ekiple kurduk. Matriks bizim için işimize konsantre olacağımız ve hayallerimizi geçekleştirmek istediğimiz bir alandı. Bir teknoloji şirketi olarak borsada kendi verimizi ve haberlerimizi yayınlayacağımızın hayali kurulduğumuzdan bu yana hep vardı ve bu hayalimizi de 2021 yılında halka açılarak gerçekleştirdik. Bakın halka arz olmak bizim için bu dünyanın bir parçası olmak gibi bir şeydi. Dolayısıyla biz kendimizi Türkiye sermaye piyasası ekosisteminin bir parçası ve teknoloji çözüm ortağı olarak gördük. Hatta zaman zaman müşterilerimizi, birlikte fikir ve ürün geliştirdiğimiz teknoloji departmanının bir parçası olarak gördük diyebilirim. Dolayısıyla beraber büyümeye inanıyoruz. Eğer sermaye piyasalarının büyüdüğüne ve geleceğine inanıyorsanız orada olmanız gerekirdi. Halka açılmamız da bizim yıllardır söylediklerimizin doğal bir sonucu oldu diyebilirim.
Halka açılmak bizim açımızdan bir mihenk taşı, ama bir hedef değildi. Çünkü öğrenmek, gerçekleştirmek ve paylaşmak için daha çok yapacak işimiz, başaracak daha çok projemiz ve gidecek çok yolumuz var.
Matriks’in faaliyet alanından bahsetmem gerekirse, biz Türkiye ve dünya finans piyasalarında oluşan veri, haber ve yorumların analiz imkanıyla birlikte anlık olarak sunulmasının yanı sıra, piyasa işlem platformları, emir ve risk yönetim sistemleri başta olmak üzere sektörün ihtiyacına yönelik teknolojik çözüm geliştiriyoruz.
■ Matriks adı nereden geliyor?
Matrix filminde küllerinden doğma hikayesi vardı hatırlarsanız. Bizde beraberce küllerimizden doğduk diyebilirim. Bakın biz patron şirketi değiliz ve ortak akla inanıyoruz. Halka açık bir şirket olarak hisse dağılımında bunu da görürsünüz. Bizde kararlar, konuşarak ve herkesin fikri ortaya konularak alınır. Matriks ismi de böyle ortak bir kararla alındı. Hem kurumsal hem de bireysel kullanıcılarımız da ismimizi benimsedi ki bu da bizim için çok önemliydi.
“EKİBİMİZLE BERABER BUGÜNDEN YARINLARIMIZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
■ Matriks, sermaye piyasalarına nasıl katkıda bulunuyor?
Matriks deyince birçok insanın akılına doğal olarak bizim ekranlarımız geliyor. Hatta son dönemde yeni katılanlar açısından mobil ürünlerimiz akla gelebilir. Aslında herkes şirketle temas ettiği noktada bizi tanıyor. Aslına bakarsanız, Matriks sermaye piyasaları ekosistemi için teknoloji çözüm ortağı diyebiliriz. Bu, bizim şirketimizin dönüşüm hikayesinde de var ve kullanıcılarımızın ilgisinden çok memnunuz.
Bakın bir sektöre ya da herhangi bir sektöre hizmet götürüyorsanız, sektörün yarınki ihtiyaçlarına yönelik olarak bugünden çalışmanız gerekiyor. Dolayısıyla bizim pozisyonumuzda ihtiyaçları mümkün mertebe öngörmeye çalışarak, gerekli iş birlikleri, iş ortaklıkları ya da ön çalışmalar yapmak mecburiyetindesinizdir. Tabii dünyayı da yakından takip etmeniz gerekiyor. Onun için ekibimizle beraber bugünden, yarınlarımız için çalışıyoruz.
Bu arada biz tek başına bir yazılım evi değiliz. Biz esasında çeşitli hizmet ve servisleri bir arada barındıran hizmet sağlayıcısıyız. Tüm bunların arkasında gerçekten tecrübeli, güçlü mühendislerin olduğu bir çözüm ve destek takımımız var. Bizim kullanıcılarımız bir kere ürün satıp beş yıl sonra tekrar buluştuğumuz insanlar değil. Bizim kullanıcılarımızla sürekli bir ilişkimiz var. Dolayısıyla oradaki iletişimi ve desteği sürekli sağlamanız gerekiyor. Sonuç olarak sektörün çözüm ortağıyız diyebilirim.
“TEKNOLOJİ İTHALATINI ENGELLEMEK İÇİN ÇOK ÇALIŞIYORUZ”
■ Türkiye’deki yazılım sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Türk mühendislerinin yaratıcılık, kapasite ve altyapı bakımından bir eksiği olduğunu düşünmüyorum. Uluslararası anlamda markalaşmaya ve iletişime ihtiyacımız var. Ülkedeki genel koşulların bu alandaki okullar, düzenlemeler ve teşvikler bakımından gençleri cesaretlendirmeye doğru çaba sarf etmesi çok önemli. Ama hepsinden daha önemlisi kendi zihinlerimiz bakımından önemli. Gençlerimizin bazı alanlarda özgüvene ihtiyacı var ama bazı alanlarda da aşırı özgüvenlerini araştırmaya yönlendirmelerine ihtiyaçları var. Biz şirket olarak gençlerimize ve onların yapabileceklerine inanıyoruz. Hatta bu bakımdan bir ekosistem (Matriks iş ortaklığı programı) çağrısı yaptık. Bunu neden yapıyoruz? Biz kurulduğumuzdan bu yana neler yaşadığımızı biliyoruz. O zorlukları, heyecanı, burnumuzun sürtmesini, başarılı olmayı, kaygıyı hepsini yaşadık. Bu ekosistem projesinin de çıkış noktası bu. Nelere ihtiyaç var, neler yapılabilir onu görüyoruz ve gençlerin kapasitelerine çok inanıyoruz.
Bizim açımızdan Matriks sermaye piyasalarında iyi bir otoyol ve bu otoyolun üzerinde herkese hitap eden çeşitli alışveriş merkezleri, dinlenme tesisleri ve servis alanları var. Bunların tümünü bizim işletmemiz ya da bizim başarmamız gerekmiyor. Ama ülkemiz ve geleceğimiz için bunların başarılması gerekiyor. Eğer bu otoyolların, sınırların dışına çıkaracaksak ancak böyle güçlenerek çıkarabiliriz. Bizim şirketimizin temel felsefesi şöyle; bildiğimiz işi yapalım, bilmediğimiz işlerde de uzmanlarla çalışalım ve bir şeyleri birlikte başaralım. Dolayısıyla biz bunu elimizden geldiğince genişletmeye çalışıyoruz.
Biliyorsunuz son yıllarda artık yazılım ihraç ediyoruz. Bu çok konuşulmuyor ama ihracat kadar ithalatla ilgili de dertlerimiz var. Bakın biz Matriks olarak teknoloji ithalatını engellemek için çok çalışıyoruz. Yurt dışından bir sürü yazılım evi ve şirket geliyor, bizim şöyle bir ürünümüz var bunu Türkiye’de satın diyor. Biz de diyoruz ki bizim de böyle ürünlerimiz var görmek ister misiniz ama görmeden çekip gidiyorlar. Türk mühendislerinin geliştirdiği ürünlerin yurtdışındaki örneklerden çok da fazla bir farkı yok. Hatta birçok alan da Türk mühendislerimiz daha iyi diyebilirim. Tabii, iyi olmadığımız yerler var onun için de daha çok çalışmamız gerekiyor. Sonuç olarak birlikte daha çok çalışıp, birbirimizi teşvik edeceğiz. Hatta o alanda koşana yardım etmeye çalışalım ki her alanda ilerleyelim.
“MATRİKS EKOSİSTEMİNİ GENİŞLETİYOR PROJESİNİ BAŞLATTIK”
■ Ufukta yeni projeler var mı?
Şirketimizin 20’inci yılında ‘ Matriks Ekosistemini Genişletiyor’ projesini başlattık. Para ve sermaye piyasalarında fikri veya projesi olan herkesi bu ekosisteme davet ediyoruz. Bu çağrı sonucunda gelen başvuruları değerlendirerek, Matriks Ekosistemi’ne katılmaya hak kazananlar arasından seçilen projelere toplam 5 milyon TL’lik yatırım yapmayı ve 1 milyon TL’lik destek sağlamayı hedefliyoruz. Başvuru sürecimiz 15 Haziran -15 Ağustos tarihleri arasında devam edecek. İlk başvuruyu aldığımız andan itibaren de projelerle ilgili ön elemeye başlayacağız ve ön elemeyi geçen ekiplerin ürün geliştirme çalışmalarına başlamalarını destekleyeceğiz. Projemiz 15 Eylül’de sona erecek. Bakın bu bir yarışma değil birinci, ikinci, üçüncü seçmeyeceğiz. Amacımız başarmak isteyen arkadaşlarımızla birlikte olabilmek.
Ayrıca Matriks’in ‘kripto para altyapı ve çözümleri ile ilgili bir platform’ kurma çalışması devam ediyor. Kripto para ticaretinde yatırımcı ve kuruluşların ihtiyaç duyabilecekleri alt yapı, işlem platformu ve analiz araçlarıyla ilgili çalışmalarda belirli bir seviyeye gelindi. Kripto para ve blockchain teknolojileri alanındaki gelişmelerin ülkemiz açısından önemli fırsatlar barındırdığını düşünüyoruz. Onun için bu alanda, yüzde yüz Türk mühendisliğinin ortaya koyacağı, küresel çapta ilkleri bünyesinde barındıran bir ürünü önce Türkiye’ye, ardından tüm dünyaya kazandırmayı hedefliyoruz.
Bu arada Matriks, kendini algoritmik işlemler konusunda geliştirmek isteyen yatırımcılara kaynak oluşturmak üzere kurulan algokutuphanesi.com’u daha da geliştiriyor ve ürünleriyle entegre ediyor. Farklı örnekler ve eğitim videolarının bulunduğu algokutuphanesi. com’da yatırımcılar; kendi stratejilerini kodlamak için mevcut örnekleri inceleyebildiği gibi eğitici videolarla stratejileri için en uygun olan algoritmayı oluşturmak için gereken temel bilgileri de edinebiliyor.
“TEMETTÜ POLİTİKAMIZI UYGULAMA GAYRETİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”
■ Hissenizin performansından memnun musunuz? Yatırımcılara bir mesajınız var mı?
Hisse fiyatımızla ilgili şu ana kadar yorum yapmadık, yapmayı da düşünmüyoruz. Biz işimizle olan kısmına odaklanıp, o çok değerli ve zor olan yorumlama konusunu işin uzmanlarına bırakmayı tercih ediyoruz- ki doğrusu da bu. Ama biz onların en iyi yorumu, en iyi analizi yapabilecekleri hazırlığı yapmak için de çok çalışıyoruz diyebilirim. Fiyattan bağımsız olarak şunu da söylemeliyim, biz Matriks olarak borsa yatırımcısının kendi müşterisi olduğu bir alanda duruyoruz. Onun için de diğer şirketlerden ayrışıyoruz. Örneğin halka arzımız sırasında eşit dağıtım yaptık. Borsadan satış yöntemiyle herkese aynı miktarda bir dağılım yapıldı. Herhangi bir tahsisat, ön satış yapılmadı. İki yıllık FAVÖK hedefi açıkladık ki iddialı hedeflerdi. Birinci yıl bu hedefleri tutturamadık ve bunun karşılığında yüzde 10 bedelsiz hisse dağıttık. Halka arzı gerçekleştiren ortaklar kendi ellerindeki hisselerin bir bölümünden söz verildiği üzere yatırımcılara yüzde 10 bedelsiz hisse devri yaptılar. Bunun dışında halka arz sırasında açıkladığımız temettü politikamızı uygulama gayretimizi sürdürüyoruz.
“MATRİKS KADIN ANDROID YAZILIMCI MESLEK EDİNDİRME PROGRAMINI HAYATA GEÇİRDİK”
■ Genelde erkek çalışanların çoğunlukta olduğu yazılım sektöründe, kadın istihdamı için çalışmalar yapıyor musunuz?
6 şubatta yaşanan depremlerle bütün ülke olarak biz de çok sarsıldık. Tabii, herkes elinden gelen yardımı yaptı. Ama biz kendimizle ilgili bir şey yapabilir miyiz dedik ve kadınlara yönelik ‘Matriks Kadın Android Yazılımcı Meslek Edindirme’’ programı başlattık. Depremden etkilenen 11 ilde ikamet eden, bu illerdeki üniversitelerde okuyan ya da mezun olan kadınları, Matriks Kadın Android Yazılımcı Meslek Edindirme programıyla yazılım sektörüne kazandırmayı hedefliyoruz. Matriks’in Up School iş birliği ile gerçekleştireceği Matriks Kadın Android Yazılımcı Meslek Edindirme programına başvurular 2 Haziran’da başladı ve 2 Temmuz’da sona erdi. Üç ay sürecek programa Türkiye genelinde toplam 425 başvuru geldi. Özelikle deprem bölgesinde yaşayan veya okuyan 69 kadınımızı öncelik vermeye çalışıyoruz. 50 arkadaşımızla bu programı başlatacağız. Programda 30 saat özgüven eğitimi ve 100 saat teknik eğitim verilecek. Teknik eğitimler 40 saat canlı eğitim, 24 saat asistan desteği ve 36 saat on-demand videodan oluşacak.
Özelikle hem rol model, hem de cesaretlendirmek adına, bizim kadın yazılımcılarımız da orada mentorluk yapacaklar. Dilim döndüğünce ben de katkıda bulunmaya çalışacağım. Sektörden de kadın yazılımcı arkadaşlarımızdan da yardım isteyeceğiz. Sonrasında da mezun olan arkadaşlarımızdan bazılarını istihdam etme fırsatını yakalarız diye düşünüyorum.
“ÇALIŞANLARIMIZIN %30’U KADIN”
■ Toplam çalışan sayınız kaç kişi, ne kadarı kadınlardan oluşuyor?
Bağımsız platformlar tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, Türkiye’de bilişim alanında çalışanların sadece yüzde 9,9’unun kadın olduğunu gösteriyor. Bizim çalışan sayımız hemen hemen 200 kişi ve çalışanlarımızın yüzde 33’ü kadın. Çalışanlarımızın yüzde 30’u kadın mühendislerden oluşuyor. Ar-Ge ekibimizde sekiz kadın yönetici bulunurken, idari ekiplerimizde ise 10 kadın çalışanımız yönetici pozisyonunda çalışıyor. Kadın çalışanlarımızın yüzde 28’i de yönetici pozisyonunda yer alıyor. Hatta yakın zamanda yönetim kurulumuza çok değerli bir kadın üyemiz atandı.
“KÂR AMACI GÜTMEYEN MATRİKS AKADEMİ’Yİ KURDUK”
■ Maalesef Türkiye’de finansal okuryazarlık yeterli seviyede değil. Matriks olarak sizin bu konuda çalışmalarınız var mı?
Türkiye’de sermaye piyasalarının önemi ve değeri topumun geneli tarafından anlaşılabilmiş değil. Sermaye piyasalarının tabana yayılma konusu yıllardır herkesin her yerde söylediği bir şey. Ama sermaye piyasası katılımcılarının kalıcılıklarını sağlamak da o kadar önemli. Bakın sosyal medyadan tweet okuyarak yatırım yapan, yatırım yaptığı şirketin faaliyet alanını, ne işle uğraştığını bilmeyen bir kitlemiz var. Bu sarmalın içinden insanların çıkması için başka yollar, pencereler olduğunu anlatabilmek gerekiyor. Biz kendi yapabileceklerimiz alanında bir şeyler yapmaya gayret ediyoruz.
Bakın günümüz dünyasında finansal okuryazarlıkla, teknolojik okuryazarlığı birbirinden ayırmak çok mümkün değil. Bununla ilgili Matriks çatısı altında kâr amacı gütmeyen Matriks Akademi’yi kurduk. Uzun yıllardır finansal okuryazarlığa ilişkin faaliyetler yürütüyoruz. Online olarak yapılan buluşmaları farklı bir formatla sunan Matriks Akademi’nin faaliyet amacı hem yatırımcılar hem de bu konuyla ilgilenen herkes için dijital bir kütüphane oluşturmak.
Bu arada Matriks, kendini algoritmik işlemler konusunda geliştirmek isteyen yatırımcılara kaynak oluşturmak üzere kurulan algokutuphanesi.com’u daha da geliştiriyor. Farklı örnekler ve eğitim videolarının bulunduğu algokutuphanesi.com’da yatırımcılar; kendi stratejilerini kodlamak için mevcut örnekleri inceleyebildiği gibi eğitici videolarla stratejileri için en uygun olan algoritmayı oluşturmak için gereken temel bilgileri de edinebiliyor.