Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz açıklaması

Yayınlama: 02.06.2021 15:40:00 Güncelleme: 02.06.2021 15:46:02

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizde indirim beklentisine yönelik açıklamaları dolarda TCMB'nin bağımsızlığı tartışmalarını alevlendirmişti. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, piyasada oluşan havayı "Haklı gerekçeye dayanmıyor" diyerek eleştirdi

Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz açıklaması
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu yatırımcılarla bir videokonferans  gerçekleştirdi. Kuşkusuz bütün gözler Kavcıoğlu'nun faiz indirimine ilişkin yapacağı açıklamalardaydı. Bunun en önemli sebebi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TRT'nin yayınında "Merkez Bankası Başkanımla görüştüm. Faizleri bir an önce düşürmemiz gerekiyor" çerçevesindeki açıklamalarıydı. Bu açıklamanın ardından yüzde 2'den fazla değer kazanan dolar, TL karşısında 8.80'i aşmış daha sonra yaşanan geri çekilmeyle eski seviyelerine dönmüştü. Fakat piyasa aktörleri çoktan Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve olası bir erken faiz indirimini yeniden tartışmaya açmıştı. Kavcıoğlu, piyasada oluşan "faiz indirimi geliyor" havasını yalanlayan sözlerle oluşan beklentiyi eleştirdi.

Başkanın Yatırımcı toplantısında yaptığı açıklamalarda öne çıkan  mesajlar şöyle: 

1. 2021 yılının ilk çeyreğindeki büyüme ve büyümenin bileşenleri Nisan Enflasyon Raporumuzdaki görünümle uyumlu gerçekleşti. İktisadi  faaliyet güçlü ve trendinin üzerindeki seyrini sürdürdü.

2. Halihazırda ihracattaki güçlü artış eğiliminin, altın ithalatındaki  belirgin gerilemenin ve bireysel kredilerdeki yavaşlamanın dış dengede  beklenen iyileşmeyi desteklemesini bekliyoruz.

3. Son dönemde aşılamaya dair olumlu gelişmeler, turizm başta olmak  üzere salgından olumsuz etkilenen sektörlerde iktisadi faaliyetin  normale dönmesine ve cari dengedeki süregelen iyileşmeye önemli ölçüde  katkıda bulunacaktır.

4. Ekonominin yeniden dengelenmesini sağlayacak ılımlı bir iç talep ve  kredi büyümesi sağlanması için sıkı para politikası duruşu gerekiyor.

5. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve 2023 yılında orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde,  gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde  oluşturulmaya devam edeceğiz.

6. Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüşün üçüncü  çeyreğin sonunda, dördüncü çeyreğin başı gibi olacağı düşünülüyor. Bu  görünüm, bizim dezenflasyon süreci boyunca politika faizini  enflasyonun üzerinde tutma kararlılığımızla birlikte yorumlanmalıdır.

7. "Para ve Kur Politikası" Metnini 2021 yılında uygulayacağımız  politikalar ve iletişim stratejisi açısından bir yol haritası olarak  görüyoruz. Yılın ilk iki çeyreğinde olduğu gibi bundan sonra söz  konusu yol haritasına sıkı sıkıya bağlı kalacağız. Önümüzdeki dönemde  para ve kur politikaları, bu metinde belirtilen esaslara göre  uygulanacaktır.

8. Sadeleştirilmiş operasyonel para politikası çerçevesini  koruyacağız. Bu çerçevenin, aktarım mekanizmasını güçlendirdiğine ve  para politikası duruşu iletişiminin daha sade ve net şekilde kurulmasına  imkân verdiğine inanıyoruz. Bu bağlamda, bir hafta vadeli repo faiz oranı, temel politika aracımız olmaya devam edecektir.

9. Kararlarımızı veri odaklı bir yaklaşım içinde, enflasyon başta  olmak üzere tüm makroekonomik veri akışını göz önünde bulundurarak,  şeffaf ve öngörülebilir bir şekilde almaya devam edeceğiz.

10. Piyasalardaki haklı bir gerekçeye dayanmayan erken gevşeme beklentilerinin tümüyle ortadan kalkması gerekiyor. Merkez Bankası  kanunla kendisine verilmiş fiyat istikrarı amacına bağlıdır.