Merkez Bankası'nın sürpriz kararını ekonomistler değerlendirdi

Yayınlama: 23.09.2021 15:09:00 Güncelleme: 23.09.2021 16:40:05

TCMB'nin faiz indirim adımı sonrası Dolar/TL 8,80'in üzerine çıkarak yeni bir rekora imza attı

Merkez Bankası'nın sürpriz kararını ekonomistler değerlendirdi
BERFİN NİLGÜN ÇİPA/PARAMEVZU.COM ÖZEL HABER

Yurt içinde gözler Merkez'den gelecek faiz kararındaydı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sürpriz bir karar vererek piyasaları şaşırttı. 100 baz puanlık faiz indirimine giden TCMB, politika faizini yüzde 19'dan yüzde 18'e çekti. Merkezin bu adımı sonrası Dolar/TL'nin ilk tepkisi sert oldu. 8,65 düzeyinde olan Dolar/TL, 8,80'in üzerine çıkarak 8,8021 ile en yüksek seviyeyi görmüş oldu. Şuan ise Dolar/TL 8,73 seviyesinde seyrediyor. 

Gedik Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Onurcan Bal, TCMB'nin faiz kararını şu sözlerle değerlendirdi, "Enflasyondaki yükselişi gıda fiyatları olmak üzere geçici unsurlara bağlayan TCMB, kredi ve iç talepteki yavaşlamaya dikkat çekiyor. Piyasadaki konsensüs beklentiler faiz oranlarında bir değişim yapılmayacağı yönünde bulunurken, TCMB’nin 100 baz puanlık faiz indirimi sonrasında yurt içi piyasalarda satış baskısının artış kaydettiği görülüyor". 

"TL'DE OYNAKLIK RİSKİ ARTTI"

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, Merkez'in sürpriz kararının lirada oynaklık riskini arttırdığını belirtti. Erkan, "Merkez Bankası, beklenmedik bir şekilde gösterge faiz oranını düşürdü ve %18’e indirdi. Manşet enflasyonun Ağustos ayında %19,25 seviyesine çıkarak liranın reel getiri etkisinin tamamını sildiği ve özellikle bireysel harcamalarda ağırlığı oluşturan gıda, enerji gibi kalemlerin yüksek fiyat artışı etkisiyle karşı karşıya kalacağı enflasyon ortamında lira oynaklığı riskini, dolayısıyla ilave enflasyon baskısı riskini artırdı" dedi. 

"FAİZ İNDİRİM DÖNGÜSÜ DİKKATLİ TAKİP EDİLMELİ" 

Onurcan Bal erken faiz indirimi kararının dikkatli izlenmesi gerektiğini belirterek, "Manşet enflasyonda yıl içi yüksek seviyelerde bulunurken, TCMB’nin faiz indirimi piyasalar tarafında erken bir karar olarak yorumlandı. Faiz indirim döngüsüne erken bir başlangıcın ilerleyen süreçte Türk Lirası’nın seyri ve dolayısıyla enflasyonda maliyet tarafında yaratacağı etkiler yakından izlenmelidir" ifadelerini kullandı.

PİYASALARDA OYUN YENİDEN BAŞLIYOR

Ekonomist Şevket Sayılgan ise piyasalarda oyunun yeniden başladığını belirterek, faiz kararını şu ifadelerle değerlendirdi, "Bugünkü toplantı metninde yer bulmayan ve daha önceki metinlerde özellikle dikkat çeken "Enflasyon üzeri faiz verme, dolayısıyla reel faizin korunacağı" yönündeki ifadenin olmaması, TCMB’nin yeni bir enflasyon, faiz seviyesini öngördüğü ve odaklandığını göstermektedir. TCMB’nin piyasa ile tekrardan bir mücadeleye girdiği anlaşılmaktadır. Halbuki FED in 2022 Haziranda tahvil alım programını bitireceğini açıkladığı, gelişmekte olan ülkeler içinde reel faizin koruma kalkanının kalmadığı ülke olma özelliği ile kur hareketlerine karşı savunmasız bir piyasa haline getirmek,  mevcut TCMB yönetiminin geliş amacı çerçevesinde faizi düşürme odaklı olduğu yönündeki spekülasyonları doğrulamış olmaktadır. 2021 yılının son çeyreği ve 2022 yılının Dünya da piyasaların dalga boyunun arttığı bir dönem olacağı yönündeki beklenti TCMB’nin bu son aldığı karar ile Türkiye için yeni maliyetlerin ve risklerin oluşma nedeni umarım olmaz" 


"EKONOMİK HEDEFLERDE BÜYÜME ODAĞI ÖN PLANA ÇIKABİLİR"

Erkan, metindeki değişikliklere de işaret ederek, "5 toplantı üst üste faiz değiştirmeyen Şahap Kavcıoğlu yönetiminin Eylül ayı politika açıklamasında “kararlı sıkı duruş” ve “enflasyon üzerinde faiz uygulama” ibarelerine yer vermediği de dikkat çekmektedir. Bu, aynı zamanda ekonomik hedeflerde büyüme odağını daha fazla ön plana çıkartan bir yaklaşım da olabilir. Sonraki ayların politika rotasına bağlı olarak; ya çekirdek enflasyon yaklaşımına göre faiz indirimlerinin alanı genişleyecek, ya da Merkez Bankası geçici gördüğü ve 4Ç21’de düşüşe geçmesini beklediği manşet enflasyon beklentileri tarafında kalmaya devam edecek. Faiz indirimlerinin ulaşacağı nokta itibariyle, bu iki yaklaşımdan hangisini değerlendireceği önemli. Ancak şunu da hatırda tutmakta fayda var: Enflasyon baz etkisiyle gerilese de ikincil etkilerde halen önemli yukarı risk var" şeklinde yorumladı. 

"TCMB FAİZ İNDİRMEYE DEVAM EDECEK"

Merkez Bankası’nın gevşeme döngüsünün başladığını ve ilerleyen aylarda da faiz indirme konusunda devamlılık sağlamak isteyeceğini düşündüklerini belirten Enver Erkan, "Manşet enflasyonun alım gücünü asıl yansıtan gösterge olması, çekirdek enflasyonun bireysel harcama eğilimlerini pek yansıtan bir zeminde olmaması ve enflasyon korunma motivasyonunda liranın istenen getirisinin geniş kitleleri ilgilendiren genel enflasyon göstergeleri baz alınarak ilerleneceği düşünüldüğünde, dolarizasyon eğilimlerinin değişmemesini, döviz talebinin devam etmesini bekleriz. Fed’in tapering olgusuna giden sürecinde, liranın hissedilen getiri etkisi bakımından zayıf bir zemine oturması yurtdışı portföy girişlerinde yavaşlamaya neden olabilir. Yapılan faiz indirimi finansal koşulları dramatik olarak değiştirecek boyutta olmasa da, politika rotası konusundaki çok bilinmeyenli denklem görüntüsü ve ortodoks olmayan doktrinlerin uygulanması riski, fiyat istikrarı tarafında da yansıma bulabilir. Faizlerin indirilmesinin ve finansman koşullarının gevşetilmesinin yolunun enflasyonun düşürülmesinden geçtiğini düşünürüz" şeklinde konuştu.