Milyarder yatırımcıdan şok uyarı: İkinci el araç fiyatında kan banyosu...

Yayınlama: 13.01.2022 15:56:00 Güncelleme: 13.01.2022 18:20:01

Kripto para pazarının da önemli yatırımcılarından biri olan ARK Investment'ın CEO'su Cathie Wood, global bazda ikinci el araç fiyatlarında yaşanan yükselişle ilgili uyardı: 2023'e kadar kan banysouna hazır olun

Milyarder yatırımcıdan şok uyarı: İkinci el araç fiyatında kan banyosu...
Devam eden COVID-19 salgınının otomobil endüstrisi üzerinde karışık etkileri oldu. Yarı iletkenlerdeki bir kıtlık, üreticilerin garip şeyler yapmasına neden oldu. Örneğin BMW, pandemiyi yönlendirmenin bir yolu olarak bazı modellerinde dokunmatik ekranları kaldırırken, General Motors gibi bazı markalar bu yıl tamamen daha az araba sattı ve 90'dan sonra Amerika'nın en çok satan otomobil üreticisi ünvanını Toyota'ya bıraktı. Sonuç olarak, bir dizi yeni araba alıcısı kullanılmış araba pazarına göç etti ve bu da kullanılmış araba envanterinin zayıf olmasına neden olurken öte yandan ikinci el araç fiyatlarında akıl almaz bir yükselişi tetikledi. Türkiye gibi ülkelerde her ne kadar bunda TL'nin dolar karşısındaki güç kaybının büyük etkisi olsa da aslında ikinci el fiyatlarda yaşanan büyük yükselişin global sebepleri işte bunlardı. 

İKİNCİ EL ARABA FİYATLARI DÜŞECEK Mİ? 2022 DÜŞÜŞ YILI MI OLACAK?
Ancak ünlü yatırım kuruluşu ARK Investment'tın CEO'su Cathie Wood, ikinci el araba almak veya satmak niyetinde olanlar için çok çarpıcı bir uyarıda bulundu: Küresel çip arzı ve otomobil talebi istikrara kavuştukça, bu yıl 2023'e kadar kullanılmış otomobil pazarında fiyatlarda bir "kan banyosu" olmasını bekliyoruz . 

Wood, son olarak EV dalgasının öncüsü olarak kabul edilen Tesla Inc. gibi elektrikli araç üreticilerinden daha iyi performans göstermeyi başaran içten yanmalı motorlu otomobil şirketlerine atıfta bulunarak, “Kayıplara bakıyor olabileceklerini söyleyebiliriz” demişti.

Elektrikli araçlardan bahseden Wood, Çin'in otomotiv pazarının elektriklilere doğru yaklaşan değişim gösterdiğini tweetledi. Genel otomotiv satışları artarken, içten yanmalı motorlu araçların satışları aslında azaldı.

ARK Invest analisti Sam Korus'un bir tweet'ine yanıt veren ve benzin veya motorinle çalışan otomobil satışlarının kabaca yüzde 4 düştüğünü, elektrikli otomobil satışlarının ise yüzde 145 arttığını belirterek "Çin, tüketicinin elektrikli otomobil tercihindeki bir değişikliğin önde gelen bir göstergesi" dedi. 

Wood, düşük tüketici duyarlılığının, artan kullanılmış araba stoklarının ve mikroçip sıkıntısının azalmasının, henüz toparlanmayan yeni araç satışlarındaki düşüşün arz sorunlarından kaynaklanmadığının işaretleri olduğunu düşünüyor. Wood kısa süre önce tweet'inde, kullanılmış araba stokları istikrara kavuştuğu ve toparlanmaya devam ettiği için ABD'de benzinle çalışan araba satışlarının büyük olasılıkla zorlaşacağını söyledi: "Benzinle çalışan araba satışları, özellikle Manheim tarafından ölçülen kullanılmış araba stokları, toptan ve perakende satışta normalin yaklaşık yüzde 40 üzerinde olduğu için, muhtemelen zorlanacak."