Moody's: Liradaki değer kaybı hane halkının alım gücünü azaltıyor

Yayınlama: 13.12.2021 09:52:00 Güncelleme: 13.12.2021 09:48:14

Moody's: Enflasyonda yükselişin düşürdüğü hane halkı alım gücü gelecek yıl GSYH büyümesini yavaşlatır

Moody's: Liradaki değer kaybı hane halkının alım gücünü azaltıyor
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, liradaki değer kaybının hızlandırdığı enflasyonun hane halkının alım gücünü azalttığını ve mevduatlarda dolarizasyonu artırdığını belirtti.

Moody's 8 Aralık tarihinde yayınladığı raporda, enflasyonda yükselişin, düşük faiz oranlarına ve zayıf kurun ihracatı büyütecek olmasına rağmen, hane halkı tüketimi üzerindeki etkisinin gelecek yıl GSYH büyüme oranını yavaşlatacağını savundu. Buna ek olarak lirada değer kaybının yüzde 60'ı döviz cinsinden olan kamu borcunu artırdığını da vurguladı. 

"Türk Lirası'nda değer kaybı ödemeler dengesi risklerini yoğunlaştırır mı?" sorusuna da yanıt veren Moody's, "Cari işlemler açığının yarı yarıya azalması ve döviz rezervlerinin ikiye katlanması riski biraz azaltıyor. Türk ihraccıların borç çevirme oranları yüzde 90'ın üzerinde ve piyasanın dış finansman ihtiyacı GSYH'nın yüzde 11'i ile yönetilebilir birseviyede. TCMB'nin lirada istikrarı sağlamak için yeniden döviz satışına başlamasına rağmen, net rezervlerin negatif olmaya devam ettiği ortamda geçen yılki seviyede bir müdahale beklemiyoruz" dedi. 

Özel sektörün lirada değer kaybına karşı ne kadar kırılgan olduğu yönündeki soruyu da yanıtlayan Moody's, "Yurt dışına asıl borçlu olan bankalar ve şirketler yakın kur baskılarına karşı göreceli olarak iyi hedge edildiler. Ancak net döviz pozisyonu negatif olan şirketler orta vadede risk yaratabilirler" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin göreceli olarak güçlü pozisyonunun bir kredi çıpası olmaya devam etmesi muhtemel mi?" sorusuna ise Moody's, "Şu ana kadar Türkiye'nin kamu finansmanı beklendenden daha güçlü performans gösterdi. Cari yıl için bütçe uygulama verileri, geçen yıl yüzde 4 civarında olan bütçe açığının 2021 yılında daha da azalacağına iyaretü ediyor. Türkiye'nin kamu finansmanı yüksek enflasyondan fayda sağlama eğiliminde. Ancak önümüzdeki döneme baktığımızda, hükümetin 2023 seçiklerine giderken büyümeyi rtırmak için mali gevşemeye başvurması riski var" yanıtını verdi.