Nitelikli yatırımcı döviz fonlara yöneldi

Yayınlama: 16.04.2024 09:34:00 Güncelleme: 16.04.2024 09:32:41

Nitelikli yatırımcılar son bir haftada döviz ağırlıklı fonlara yöneldi. Yatırım fonlarına bir haftada net 66,3 milyar TL para girişi oldu. Bu sürede döviz fonları net 38 milyar TL, para piyasası fonları da net 31 milyar TL büyüdü

Nitelikli yatırımcı döviz fonlara yöneldi

Fonlarda belirli kategorilerde önemli değişimler yaşanıyor. Bazı fonlarda para çıkışı olurken bazılarına para girişi gözleniyor. Yatırım fonlarına bir haftada toplamda net 66 milyar TL para girişi oldu. Bu süre içinde yatırım fonları kapsamında yer alan serbest fonlara net 36,1 milyar TL, para piyasası fonlarına da net 31,78 milyar TL para girişi oldu. Her iki fonun yatırım fonlarına para girişinden daha fazla büyümesinin sebebi ise yatırım fonu kapsamındaki diğer fonlardan bu iki fona para akışı olması.

PARA PİYASASI FONLARI VE DÖVİZ FONLARINDAKİ ARTIŞLAR

Para piyasası fonlarına gelen 31,78 milyar TL'lik para girişi, genellikle düşük riskli ve kısa vadeli yatırımlara yönelik olduğunu gösteriyor. Serbest fonlar arasında ise özellikle Serbest Fon - Döviz'de, 38,52 milyar TL'lik net büyüme dikkat çekici.

Yatırım fonları içindeki büyüme detaylarına baktığımda, serbest fonlar ve belirli alt kategorilerden gelen fonlar önemli bir rol oynuyor. Ancak, tüm kategorilerde büyüme olmadığı gözleniyor.

GETİRİSİ KUR ARTIŞININ ÜZERİNDE

Serbest döviz fonları parasını dövizde tutmak isteyenler için alternatif oluşturuyor. Sadece nitelikli yatırımcı tanımına uyan yatırımcıların alabildiği bu fonların getirisi yılbaşından bu yana ortalama yüzde 9,6 oldu. Aynı dönemde dolar/TL kurundaki artış ise yüzde 8,8 olarak gerçekleşti. (Zeynep Aktaş/EKONOMİ Gazetesi)