Not artışı tamam sıra kademe atlamada

Yayınlama: 06.05.2024 09:44:00 Güncelleme: 06.05.2024 09:42:10

Not artışı tamam sıra kademe atlamada

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya çıkardı. Görünümün pozitif olması devamının da geleceğinin işaret ediyor. Hedef ise kademe atlayarak yatırım yapılabilir seviye çıkmak. Not artışı yabancı yatırımcının piyasalara girişi için önemli. Bu süreçte aktifleri yüksek, aktif büyümesi ve kârlılığı ile önde olan 17 şirket bulunuyor.

S&P, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya çıkardı. Kredi notunun görünümü «pozitif» olarak açıklandı. Piyasanın genel beklentisi not artışının olacağı yönündeydi. Not artsa da henüz yatırım yapılabilir ülke notuna ulaşılmış değil. Bununla birlikte yönelimin pozitif olması ve istikameti göstermesi açısından not artışının devamı önemli. Bu da piyasanın canlılığını korumasına olanak verecek. Olumlu gelişmeler verilerde iyileşmeye imkân verirken kredi kuruluşlarının değerlendirmelerini de pozitife çevirmesine katkı sunuyor. Atılan adımların olumlu sonuçlar vermesi piyasalar açısından beklentileri güçlendiriyor. Mevcut kurumsal yatırımcılar ile belirli bir aşamaya gelinse de daha da yukarısı için dışarıdan nakit akışı önemli. Neticede hisse senetlerinde canlılığı koruyan piyasa dışından gelen nakit akışı olduğu göz ardı edilmemeli.

AKTİF BÜYÜMESİ %30, AKTİF KÂRLIĞI %15

Aktif büyümesi yüzde 30’un üzerinde olan ve aktif kârlılığı yüzde 15’in üzerinde büyüyen 17 şirketten 11’i son bir yılda yatırımcıya yüzde 100’ün üzerinde getiri sağladı. Bu şirketler: Mia Teknoloji, Anadolu Sigorta, SDT Uzay ve Savunma, Yeo Teknoloji Enerji, Ege Endüstri, Doğuş Otomotiv, Bim Mağazalar, Astor Enerji, Türk Hava Yolları, Alfa Solar Enerji, Boğaziçi Beton. Aktifler bir şirketin varlıklarını gösterir. Dönen varlıklar ve duran varlıklardan oluşur. Mevcut varlıklarının büyümesi ve bunların kârlılığının artması şirketler açısından olumluya işarettir.

AKTİFLER 265 MİLYAR TL

Aktifleri 265 milyar TL’nin üzerinde olan 17 borsa şirketinden 13’ü yatırımcısına yüzde 87’nin üzerinde kazandırarak enflasyona karşı reel getiri sağladı. Bu şirketler içerisinde bankalar, holdingler, petrol, içecek sektörü yer alıyor. Varlıkları güçlü şirketler içerisinde getirisi enflasyonun altında kalan şirketler Halk Bankası, Enka İnşaat, Ereğli Demir Çelik ve Şişe Cam oldu. (Zeynep Aktaş/EKONOMİ Gazetesi)