O ilçede kira artışı yüzde 500'e dayandı

Yayınlama: 08.06.2022 12:42:00 Güncelleme: 08.06.2022 17:50:02

Hepsiemlak'ın Mayıs Emlak Endeksi’ne göre en fazla kira artışı yüzde 411 oranla Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde olurken, satılık konut fiyatlarında ise en yüksek artış yüzde 24 oranla İstanbul Avcılar'da oldu

O ilçede kira artışı yüzde 500'e dayandı

Emlak platformu Hepsiemlak’ın ülke genelindeki verilerden oluşturduğu “Mayıs 2022 Emlak Endeksi” sonuçları, Türkiye genelinde satılık ve kiralık konutlardaki bir yıl içerisinde yaşanan fiyat artışını gözler önüne serdi.  İstanbul ve ilçeleri günden güne değer kazanırken  geçtiğimiz yıl mayıs ayına göre Antalya’nın Muratpaşa ilçesi “yüzde 411” artış ile rekor kırdı. 

Hepsiemlak’ın Mayıs ayı endeksi sonuçlarına göre; kiralık konutlarda en fazla artış gösteren ilçe yüzde 19 ile Edirne Merkez oldu. Edirne’yi yüzde 17 ile İstanbul Fatih, yüzde 14 ile Ankara Keçiören izledi. Mayıs ayına göre yüzde 13 artış göstererek dördüncü sırayı İstanbul Kadıköy, Adana Çukurova, Ankara Mamak paylaşırken Ankara Etimesgut ise yüzde 10 artışla beşinci sırada yer aldı.  

KİRA ARTIŞ REKORU ANTALYA'DA 

Türkiye genelinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre kira oranları karşılaştırıldığında ise Antalya’nın rekor artış gösterdiği dikkat çekti. Antalya’nın Muratpaşa, Konyaaltı ve Alanya ilçeleri endeksin ilk üçünde yer aldı. Hepsiemlak’ın Türkiye genelinde yaptığı endeks sonucunda yüzde 411 artış ile Antalya Muratpaşa en yüksek kira artış oranı gösteren ilçe oldu. Yine Antalya’nın Konyaaltı ve Alanya ilçeleri yüzde 327 artış ile listede ikinci sırada yer aldı. Endeksin ilk beş sıralamasında Antalya’dan sonra İstanbul göze çarpıyor. İstanbul Beyoğlu geçtiğimiz yılın Mayıs ayına göre yüzde 273 artış gösterirken, Kâğıthane yüzde 257, Üsküdar ise yüzde 241 artış göstererek yıllık bazda en yüksek oranı yakalayan ilçeler oldu. 

Türkiye Geneli Kiralık Konut İlk Beş

  1. Antalya Muratpaşa      % 411
  2. Antalya Konyaaltı        % 327
  3. Antalya Alanya            % 327
  4. İstanbul Beyoğlu         % 273
  5. İstanbul Kağıthane      % 257
  6. İstanbul Üsküdar         % 241

 
Bu ilçelerdeki artış ile ilgili Hepsiemlak CEO’su Zeynep Tandoğan; “Türkiye’de son dönemde artan turist sayısının yanı sıra, yabancıya konut satışının da fiyat artışını tetiklediğini görüyoruz. Yabancı yatırımcıya konut satışında dikkat çeken gelişme, Rus ve Ukrayna kaynaklı talepte yaşanan artış. Türkiye gayrimenkul sektörüne en çok ilgi gösteren ülke savaş sebebiyle Rusya oldu. Bu ilginin de artmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Satılık konutlara talep fazla olunca kısıtlı sayıdaki gayrimenkul fiyatları da hızlı bir yükselişe geçti. Konut fiyatlarındaki artışa gerekçe olan nedenler ortadan kalkmadığı müddetçe yakın dönem için fiyatlarda bir düşme maalesef beklemiyoruz. Hem barınma hem de yatırım için konuta olan talep günden güne artıyor. Döviz kurunun yüksek olması, fiyatları yabancı yatırımcı açısından da cazip kılıyor” dedi. 

SATILIK KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞTA İSE İSTANBUL İLK SIRADA 

 Satılık konut artışı değerlendirildiğinde en çok değer kazanan il ise İstanbul oldu. Hepsiemlak’ın Mayıs ayı endeksine göre satılık konutta ilk üçe bakıldığında en fazla artış yüzde 24 ile İstanbul’un Avcılar ilçesi olurken,  Avcılar’ı yüzde 21 ile Bağcılar, yüzde 18 ile Sancaktepe takip etti. 

  1. İstanbul Avcılar            % 24
  2. İstanbul Bağcılar         % 21
  3. İstanbul Sancaktepe   % 18
  4. Sakarya Karasu          % 16
  5. Kocaeli Gebze            % 15