Öğrencilerin kakasına kripto para ödeyen üniversite!

Yayınlama: 15.07.2021 13:58:00 Güncelleme: 15.07.2021 14:09:54

Evet belki mide kaldıran bir haber ama üniversitenin bunu yapıyor olmasının önemli bir nedeni var

Öğrencilerin kakasına kripto para ödeyen üniversite!
Kripto paraların kabullenilmesi için herkes belki Wall Street'in sembol finans kuruluşlarını veya devletleri bekliyor ama Güney Kore'den gelen bir örnek, en azından bazı tuvaletlerde kabullenildiği yönünde.

"İşte size garip ama gerçek" sıralamalarında üstlerde yer alacak bir haber...

Güney Kore'de Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü, kendi bünyesindeki bir profesör tarafından tasarlanan 'BeeVi' adı verilen inovatif tuvaletten elde ettiği enerji ile üniversite binasının bir bölümün elektriğini karşılığıyor. Bu tuvaleti kullanmaya teşvik etmek için ise öğrencilere daha sonra taze kahve, meyve ve kitap satın alabilecekleri bir kripto para ödüyor. Evet, doğru anladınız... Ne kadar kaka, o kadar kripto para!

Peki bu mekanzima nasıl çalışıyor?

Bir öğrenci BeeVi tuvaletini kullandığında, su tasarrufu için dışkı bir yeraltı tankına vakumla pompalanıyor. Atık, mikroorganizmalar tarafından parçalanıyor ve daha sonra bir gaz sobası, sıcak su kazanı ve katı oksit yakıt hücresine güç sağlamak için bir enerji kaynağı olarak hizmet eden metan gazı haline geliyor. İnsan gücüyle çalışan tuvaletin adı "arı" ve "vizyon" kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.

Öğrenciler, tuvaleti kullandıkları her gün, Korece'de "bal" olan "Ggool" adlı dijital para biriminden 10 birim kazanıyor. Cho tarafından tasarlanan bu para birimi sisteminin bir parçası olarak, öğrenciler yaptıkları alışverişi ödemek için kampüsteki bir Ggool pazarında bir QR kodu taratıyor. 

Cho, ortalama bir insanın günde yaklaşık 500 gram veya 2.11 bardak dışkıladığını döylüyor. Bu atık, bir arabanın dörtte üç kilometrelik yolculuğunu destekleyecek kadar metan gazına ve ardından yeterli elektriğe dönüştürülebiliyor.