Omicron varyantı hakkında bilinmesi gerekenler

Yayınlama: 21.12.2021 15:24:00 Güncelleme: 21.12.2021 18:40:02

Yeni tip corona virüsün endişe veren Omicron varyantı şimdiye kadar Türkiye de dahil olmak üzere en az 89 ülkede tespit edildi. Omicron, dünyada baskın varyant haline gelirken, bilim insanları onun etkilerini daha iyi anlamaya başladı

Omicron varyantı hakkında bilinmesi gerekenler

Güney Afrika ve Botsvana'daki bilim insanların  dünyayı endişe verici yeni bir corona virüs varyantının ortaya çıkması konusunda ilk kez uyarmasından sadece haftalar sonra, araştırmacılar, önceki herhangi bir varyanttaki sayıyı çok aşan mutasyonların anlamını anlamaya başladılar.

50'DEN FAZLA GENETİK DEĞİŞİKLİK MEYDANA GELDİ

Corona virüsün Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan orijinal versiyonuna, Omicron varyantında  50 genetik değişiklik tespit edildi. Bunların 30’dan fazlası ise virüsün insan hücrelerine bağlanan açıkta kalan kısmı olan başak proteininde yer alıyor. 

Şimdiye kadar yapılan araştırmalar, bu değişikliklerin, onu dünyada baskın olan Delta varyantından daha bulaşıcı hale getirdiğini gösteriyor. Ayrıca,  aşılar veya önceki enfeksiyon tarafından sağlanan bağışıklık korumasından kurtulma olasılığının yüksek olduğu görülüyor.

BİLİM İNSANLARI NEDEN OMİCRON HAKKINDA ENDİŞELENİYOR?

ABD’de yer alan Wellcome Sanger Enstitüsü'ndeki Covid-19 Genomik Girişimi direktörü Jeffrey Barrett, Omicron’un diğer dört endişe verici varyanttan (Alfa, Beta, Gama ve Delta) sahip olduğu çok sayıdaki mutasyonla ayrıldığını söyledi. Terapötik şirketi olan Centivax'ın kurucusu Jacob Glanville ise mutasyonların on beşinin, virüsün insan hücrelerine girmesi için bir "yakalama kancası" gibi davranan reseptör bağlama alanında olduğunu açıkladı.

AŞILAR, İKİ YIL ÖNCE WUHAN'DA ORTAYA ÇIKAN VİRÜSÜ ALIYOR

Glanville, bu tür kapsamlı mutasyonların aşılama veya önceki enfeksiyonla eğitilmiş insan bağışıklık sisteminin farklı bir varyantı tanıması için Omicron ile mücadele etmesini zorlaştırdığını belirtti.  Mevcut aşıların, iki yıl önce Çin'in Wuhan şehrinde ilk kez tespit edilen orijinal suşu temel aldığını vurguladı.

Bununla birlikte, uzmanlar bazı mutasyonların bağışıklıktan bağımsız olarak bulaşıcılığı da artırdığını söyledi.  Barrett, "Evrim açısından bakıldığında, Omicron, herhangi bir organizmada gördüğüm en dramatik doğal seçilim kanıtıdır" dedi.

OMİCRON NE KADAR HIZLI YAYILIYOR?

Omicron varyantı ilk olarak Güney Afrika'dan alınan örneklerde tespit edilmiş olsa da, kimse nereden geldiğini ve bu kadar çok değişikliği nasıl biriktirdiğini kesin olarak bilmiyor.

Güney Afrika, Johannesburg ve Pretoria şehirlerini içeren Gauteng eyaletinde başlayan ve ardından ülke geneline yayılan Omicron tarafından yönlendirilen dördüncü bir Covid dalgasını bildiren ilk ülke oldu. Ancak Gauteng'deki vakalar geçen hafta zirve yapmış gibi görünüyor ve şimdi düşüyor.

Diğer taraftan, Omicron vakaları dünya çapında hızla çoğalıyor. Bazı ülkelerde iki gün gibi kısa bir sürede sayılar ikiye katlanıyor ve hükümetler sosyal hareketliliği kısıtlamak için önlemler alıyor. İngiltere ve Danimarka, Avrupa'daki en hızlı Omicron büyümesini bildirdi, ancak bu kısmen diğer ülkelere göre daha kapsamlı genomik gözetim sistemlerine sahip olmalarının bir sonucu.