Otomobil hisseleri hala büyük gelecek vaat ediyor mu?

Yayınlama: 11.09.2023 09:49:00 Güncelleme: 11.09.2023 09:49:19

Pandeminin başından bu yana 20 katına çıkan hisse fiyatlarına rağmen hala en gözde porföylerde en güzide paya sahip otomotiv hisseleri. Gayrimenkul yatırımcılarının önemli bir kısmının da konuta göre daha ulaşılır otomotive yönelmesiyle rekora koşan otomotiv sektöründeki hisseler hala yüksek getiriler sağlayabilir mi? Bu sorunun yanıtını analizlerde ve uzman görüşlerinde bulacaksınız…

Otomobil hisseleri hala büyük gelecek vaat ediyor mu?

SERAP SÜRMELİ

Otomotiv şirketleri için oldukça enteresan bir yıl yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda sektördeki fiyat, satış, pazarlama algılarını da altüst eden dönemler yaşandı. Özellikle pandemiyle birlikte kapanan fabrikalar, bunun getirdiği çip tedarik sıkıntıları, ortaya çıkan tedarik açığını karşılamak için yapılan astronomik çip fabrikası yatırımlarının talebi karşılama hızının yavaş kalması ve bayilerin otomobil tedariğinde sürekli olarak yok satar hale gelmesi Türkiye’de de bir fiyat dengesizliği sorununun ortaya çıkmasına neden oldu. Diğer yandan Türkiye’de uygulanan düşük kur politikasının terk edilmeye başlanması ve hızlı yükselen kurlar da işin içerisine girince bir anda otomobil daha önce olduğunun aksine geniş kitlelerin ulaşabileceği fiyatlardan da hızla uzaklaştı.

Ayrıca otomobil alımının finansmanı konusunda da özellikle kredi cephesinde yaşanan sıkılaşma otomobil talep eden kitlelerin sayısını da iyiden iyiye azaltan bir döneme girilmesine neden oldu. En azından sahaya bakıldığında öyle bir izlenim dile getiriliyor. Bundan bir yıl önce gelen müşterisine aylar sonrasına tedarik garantisi verebilen bayiler çip krizin ortadan kalktığı bugünlerde artık tedarik sıkıntısı yaşamamasına karşın bu defa da bayilere gelen müşteri sayısının azlığından dem vuruyor.

Buna karşılık istatistiklere bakıldığında otomotiv sektörü rekorlar kırmaya devam ediyor. Yani bir kesimin talebi hız kesmeden devam ediyor. Bunun en önemli sebebi olarak ise daha önceleri konut yatırımının üstlendiği misyonun belli bir kesim için artık otomobile kaydırılmış olması gösteriliyor. Artık konut fiyatlarının belli bir gelir düzeyine sahip halk için erişebilir olmaktan çıkması nedeniyle bunun yerine daha önce konut için ayrılan bütçelerin artık otomotive yönlendirildiği düşünülüyor.

Kurların artışı nedeniyle arztalep dengesiyle bağı iyiden iyiye kopan ve kur etkisiyle her ay fiyatı artmaya devam eden otomobil artık bir yatırım aracına dönmüş durumda.

Özetle bunda en büyük etki eskiden konuta yatırım yapan bir kesimin artık bunun yerine daha erişilebilir gördüğü otomobile yatırım yapıyor olmasından kaynaklanıyor.

Diğer yandan da ihracat pazarlarında da ertelenmiş taleplerin devreye girmesi ihracatçı Türk otomobil şirketlerinin rekorlarına katkıda bulunmaya devam ediyor.

Buna karşılık otomotiv hisselerini sürekli olarak yukarı çıkaran hikaye üzerinde ortaya çıkan bir riske İntegral Yatırım’dan Seda Yalçınkaya dikkat çekiyor. Peki ya bugüne kadar otomotiv hisselerini portföylerin en gözde hisseleri haline getiren bu senaryo, yükselmeye devam edecek bir faiz ortamında bir anda tersine işlemeye başlayabilir mi?

Bu da büyük fotoğrafın barındırdığı bir risk olarak önümüzde duruyor. Gelin tüm analizleri ve yorumları verileriyle aktaralım. Kararı her zaman olduğu gibi yatırımcının kendisine bırakalım.

Borsada da hisse seçimi giderek zorlaşmaya başlamışken Ekonomi Borsa olarak otomotiv sektörüne masaya yatırmaya, uzmanlarından görüş alarak sektörün öne çıkanlarının beklentilerini ortaya koymaya ve halka açık otomotiv şirketlerinin gelecek beklentilerini değerlendirdik.

Fintables, halka açık otomobil şirketleri olan Tofaş Otomobil Fabrikaları, Doğuş Otomotiv ve Ford Otosan’ın ağustos ayına ait ODD verileri üzerinden bir projeksiyonunu ortaya koyarken aracı kurum analistleri ise özellikle hisseler üzerindeki beklentileriyle yatırımcılara bir fotoğraf ortaya koymaya çalıştı.

“HANGİ ŞİRKET NASIL PERFORMANS GÖSTERDİ”

Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş:
Otomotiv sektöründe son iki ayda 1,5 milyar dış açığın oluşmasının ardından, Ağustos ayında sektörün dış ticaret açığı 518 milyon dolar olarak kaydedildi.

FROTO: İnovatif girişimleri dikkat çekici

Ford Otosan, son zamanlarda ön plana aldığı GES projesi ile maliyetlerindeki değişken kalemleri stabilizasyonu seçerken beraberinde inovatif girişimleriyle dikkat çekiyor. Ford Otosan yılın ilk yarısında güçlü finansal sonuçlar elde eden firma brüt kârı 19.945 milyon TL açıklandı. Yıllık olarak %125 artışa tekabül eden artış piyasa beklentisini yukarı taşıdı. Vergi Öncesi kâr yıllık %120 artışla 12.461 milyon TL’ye ulaşırken, net kâr ise yıllık %86 artmış ve 12.080 milyon Türk Lirasına erişmiş görünüyor.

KARSN: Pastadan büyük bir pay alabilir

Firma teknolojik gelişmeler ve üretimdeki güçlü esnekliği ile uluslararası arenada kendini tanınır kılmaya çalışıyor. Son zamanlarda Uzakdoğu ve Avrupa pazarına açılan firmanın 3 adet üretim tesisi bulunuyor. Endüstriyel Üretimlerde sektöre tamamlayıcı ürün üretiminde görev alıyor. Elektrikli araçlar ve hidrojen ile geleceğin teknolojisini yakalayan Karsan pastadan büyük bir pay alabilir. Avrupa’da ve yurtiçinde toplu taşıma alanında araç satışları artan firma, Karabük belediyesine 50 adet minibüs teslimatı gerçekleştirdi. Karsan’ın 2023 yılı 6 aylık konsolide net karı ise 74.488.000 TL olarak açıklandı. 2022 yılında 6 aylık net karı 16.708.000 TL olan firmanın da beklentileri ve hedef fiyatlarının yukarı taşındığını görüyoruz. Şirket son olarak Consip S.P.A (İtalya Merkezi Satın alma Ofisi) ile imzalanan sözleşme kapsamında, toplamda 52 araçlık yaklaşık 20 Milyon EUR bedelli sipariş almıştır: Söz konusu siparişler kapsamında teslimatların 2024 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

TOASO: Satışlarda ciddi artış var

TOASO, Temmuz ayında Stellantis Otomotiv Pazarlama paylarının devralınması için sözleşme imzaladı. Yaz döneminde ihtiyaca yönelik hizmetlerde sunan firma “Otomobil Abonelik Sistemi” ile kısa dönemli araç kiralama ile operasyonel kiralama yöntemlerini hayata geçirdi. Son 4 yıldır yurtiçi satış rakamları ciddi ölçüde artan firmanın 2023 yılı 6 aylık konsolide net karı 7.372.790.000 TL olarak açıklandı. 2022 yılında 6 aylık net karı 3.005.429.000 TL olan firma da kendini bu yıl ikiye katlamış olarak önümüze çıkıyor. Ayrıca Fiat, otomobil ve hafif ticari araçlar toplam pazarında 101 bin adedin üzerine çıkarak rekor bir satış rakamına ulaşırken, bu sonuçla ilk 6 ayın açık ara lideri oldu. Firma böylece otomobil pazarında yüzde 16,5, toplam pazarda yüzde 18,5’lik pazar payı elde etti.

“FAİZ ARTIŞI RİSKİYLE OTOMOTİV HİKAYESİNDE YORGUNLUK GÖREBİLİRİZ”

İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya: Yüksek enflasyon ortamında araç satın alımının yatırım enstrümanı olarak görülmesi nedeniyle yılın ilk yarısı Türk otomotiv endüstrisinde oldukça güçlü geçti. İç talebin güçlü seyri, yarı iletken arzındaki iyileşmenin etkisiyle araç bulunabilirliğinin artması önemli etken yarattı. Otomotiv sektöründe yılın başından bu yana gelen olumlu aylık veriler iç tüketimin canlı kaldığına ve talebin yüksek olduğuna işaret etmişti. Hikayenin yorulduğu bir ortama giriyor olabiliriz. TCMB faiz artırım hızını yüksek tutarsa yılın geri kalanında talep bir bu kadar canlı kalmayabilir. Başka bir deyişle, yılın kalan kısmında parasal sıkılaşmanın beklenti üzerinde gerçekleşmesi halinde kredi maliyetleri ve krediye erişimin zorlaşmasının tüketimi hangi yönde etkileyeceği sektörün gelecek performansı açısından oldukça önemli olacak. Bu açıdan 3Ç bilanço döneminde şirketlerin yılsonu beklentilerini nereye revize edeceklerini izleyeceğiz. Ancak otomotiv sektöründe özellikle Ford ve Tofaş’taki yatırı hikayesi uzun vadede hisse performansında katalizör olmaya devam edecektir. Türk Traktör özellikle son üç çeyrekte oldukça güzel finansal sonuçlar açıkladı. Güçlenen net karlılıkta artan traktör satışları etkili oldu. Türk Traktör’ü beğenmeye ve model portföyümüzde tutmaya devam ediyoruz. Yeni nesil traktör üretimlerinin hızlanması ve özellikle Faz 5 üretim sürecinin güç kazanmasıyla birlikte Türk Traktör’ün sektörde daha da güçlü konuma geleceğini düşünüyoruz. Şirketin güçlü nakit akışını ve 2023 yıl sonu beklentilerinde yukarı yönde revizyona gitmesini olumlu karşılıyoruz.

Tofaş 2Ç23 döneminde güçlü yurtiçi talep neticesinde beklenti üzerinde net kar açıkladı. Yurtiçi talepteki büyümeyi segment ve model olarak pazarda önemli bir konumda olan Fiat markası üzerinden yaşayan şirketin 2Ç23 sonuçlarını pozitif karşıladık. Şirketin net nakit konumunu beğenmekle birlikte 2023 yılsonu beklentilerini de yukarı yönlü revize ettik.

Ford Otosan 2. Çeyrekte güçlü hacim büyümesi devam etti. Güçlü yurt içi satışlar, tedarik zinciri zorluklarına rağmen yurt dışı satış adetlerindeki artış, EUR/TL’de yıllık ortalama %32’lik artış 2. Çeyrek net karını destekledi. 2023 yılında Romanya satışlarının katkısıyla toplam satış adetlerinin 660-690 bin hedefine yükseltildi. Perakende satış adeti 110-120 bin adete yükseltildi. Romanya fabrikasıyla Courier, Puma ve Ecosport modellerinin satışlarının 2023 yılında etkili olması bekleniyor. Şirket’in Romanya hikayesi ve elektrikli araç yatırımlarının şirket üzerinde önemli katkısının olmaya devam etmesini beklemeye devam ediyoruz.

“DOĞUŞ OTO DAHA ÇOK ÖNE ÇIKIYOR”

İkon Menkul Portföy Aracılığı Birim Yöneticisi Doğancan Öncan: Çip krizlerinin yavaş yavaş gündemden uzaklaştığı ve aynı zamanda küresel enflasyonun etkisi ile taleplerin öne çekildiği bir dönemdeyiz. Bunun etkisi ile birlikte otomotiv sektöründeki canlanma günden güne artıyor. BİST tarafına baktığımızda ise hem üretim ve ihracat açısından hem de petrolden gittikçe uzaklaşarak yenilenebilir enerji projelerine yoğunlaşan Ford Otomotiv, Doğuş Otomotiv ve Tofaş şirketlerini radarımızda tutuyoruz.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) Ağustos ayına ait verilerine, BİST’de işlem gören şirketlere baktığımızda, bünyesinde Audi, Bentley, Porsche, Seat, Skoda ve Volkswagen markalarının yer aldığı Doğuş Otomotiv toplamda 12.002 adet araç satışı ile birinci sırada. Ford Otomotiv 8.304 adet araç satışı ile ikinci sırada. Bünyesinde Alfa Romeo, Jeep ve Fiat markalarının yer aldığı Tofaş ise 7.374 adet araç satışı ile üçüncü sırada yer aldı.

Ocak ve Ağustos ayları aralığında yıllık araç satışları sıralamasında ise 130.388 adet araç satışı ile Tofaş birinci sırada. 107.595 adet satış ile Doğuş Otomotiv ikinci sırada. 70.763 adet satış ile Ford Otomotiv üçüncü sırada yer aldı.

Bu üç şirket içerisinde Doğuş Otomotiv son 1 yılda hisse fiyatı yaklaşık yüzde 166 yükselişin yanında 3.17 ile en düşük PD/DD oranına sahip. Tofaş son 1 yılda yaklaşık 193% ile en iyi yükselişe sahip. Ford Otomotiv ise son 1 yılda yaklaşık 150% yükseliş ile üçüncü sırada yer alırken 11.31 ile en yüksek PD/DD oranına sahip. Şirketlerin 2023 yılının 2. Çeyrek bilanço net dönem karlarına baktığımızda, Ford Otomotiv 12.07 milyar TL ile birinci sırada, Doğuş Otomotiv 9.03 milyar TL ile ikinci sırada, Tofaş 7.37 milyar TL ile üçüncü sırada yer aldı.

Genel olarak otomotiv sektörünü olumlu görmekle birlikte burada Doğuş Otomotiv biraz daha önce çıkmakta.

"OTOMOTİVDE AĞUSTOS REKORU"

Fintables otomotiv analizi: Yılın ilk 7 ayında rekor seviyelere çıkan otomobil ve hafif ticari araç satışlarında geçtiğimiz ay 86 bin 454 adet ile ağustos ayı rekoru da kırılmış oldu. Son 3 aydır 100 bin adedin üzerinde gerçekleşen toplam pazarda geçtiğimiz seneye kıyasla %79 artış yaşanırken temmuz ayına göre %23 düşüş kaydedildi.

Otomobil satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %88’lik yükselişle 66 bin 131 adet oldu. (5 yıllık ortalaması: 42 bin 407) Hafif ticari araç satışları ise 20 bin 323 adet ile yıllık bazda %55 büyüdü. (5 yıllık ortalaması: 13 bin 798)

Son 5 yıllık dönemde yıllık otomobil satışlarının %60’ı ve yıllık hafif ticari araç satışlarının %58’i ocak-ağustos ayları arasında yapıldı. Söz konusu eğilimin 2023’te de devam edeceğini varsayarsak 2023 yılında otomobil pazarının 959 bin 425, hafif ticari araç pazarının 296 bin 247 ve toplam pazarın 1 milyon 255 bin 672 adet olması beklenebilir. Ancak ilk 8 ayda yaşanan anormal durum ve son dönemde bayilerde araç bulmanın kolaylaştığını düşündüğümüzde pazarın 1,1 milyon civarında oluşacağını öngörüyoruz.

DOAS

Doğuş Otomotiv’in ağustos ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları 12 bin 2 adet olurken 2022’nin aynı dönemine kıyasla %67 yükseldi. (5 yıllık ortalaması: 9 bin 131) Şirketin otomobil satışları yıllık %76’lık büyümeyle 10 bin 874 adet, hafif ticari araç satışları da %16’lık büyümeyle bin 128 adet oldu.

2018-2022 döneminde Doğuş Otomotiv’in yıllık otomobil satışlarının %65’i ve yıllık hafif ticari araç satışlarının %67’si ocak-ağustos ayları arasında yapıldı. Söz konusu eğilimin 2023’te de devam edeceğini varsayarsak şirketin 2023 yılında otomobil satışlarının 149 bin 869, hafif ticari satışlarının 16 bin 381 ve toplam satışlarının 166 bin 251 adet olacağını hesaplamaktayız. Doğuş Oto’nun Skoda hariç yılsonu satış adedi beklentisi ise 110 binin aşılması yönündeyken yılın ilk 8 ayında bu beklentilerin yüzde 77’sine ulaşılmış olduğunu düşündüğümüzde şirketin bu beklentilerin üzerine çıkma potansiyeli taşıdığını söyleyebiliriz.

FROTO

Ford Otomotiv’in ağustos ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları 8 bin 304 adet olurken 2022’nin aynı dönemine kıyasla %84 yükseldi. (5 yıllık ortalaması: 5 bin 445) Şirketin otomobil satışları yıllık %171’lik büyümeyle 2 bin 524 adet, hafif ticari araç satışları da %62’lik büyümeyle 5 bin 780 adet oldu.

2018-2022 döneminde Ford Otomotiv’in yıllık otomobil satışlarının %60’ı ve yıllık hafif ticari araç satışlarının %57’si ocak-ağustos ayları arasında yapıldı. Söz konusu eğilimin 2023’te de devam edeceğini varsayarsak şirketin 2023 yılında otomobil satışlarının 30 bin 708, hafif ticari satışlarının 92 bin 257 ve toplam satışlarının 122 bin 965 adet olacağını hesaplamaktayız. Ford Oto’nun iç pazardaki yılsonu beklentileri 110-120 bin aralığında oluşuyorken yılın ilk 8 ayında bu beklentilerin %62’sine ulaşılmış durumda. Şu ana kadarki gerçekleşmeler doğrultusunda şirketin bu beklentilere rahatlıkla ulaşması mümkün gözüküyor.

TOASO

Tofaş Fabrika’nın ağustos ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları 7 bin 413 adet olurken 2022’nin aynı dönemine kıyasla %10 düştü. (5 yıllık ortalaması: 8 bin 702) Şirketin otomobil satışları yıllık %20’lik düşüşle 3 bin 967 adet, hafif ticari araç satışları da %4’lük büyümeyle 3 bin 446 adet oldu.

2018-2022 döneminde Tofaş Fabrika’nın yıllık otomobil satışlarının %58’i ve yıllık hafif ticari araç satışlarının %57’si ocak-ağustos ayları arasında yapıldı. Söz konusu eğilimin 2023’te de devam edeceğini varsayarsak şirketin 2023 yılında otomobil satışlarının 154 bin 501, hafif ticari satışlarının 72 bin 628 ve toplam satışlarının 227 bin 129 adet olacağını hesaplamaktayız. Tofaş, iç pazarda 190-200 bin aralığında paylaştığı yıl sonu beklentilerinin %67’sine halihazırda ulaşmış durumda. Yılı tamamladığımız dönemde de şirketin bu beklentilere paralel veya biraz üzerinde gerçekleşmeler yakalamasını bekliyoruz.