OYAK Yatırım halka arzına ilişkin bilmeniz gerekenler

Yayınlama: 03.06.2021 15:01:00 Güncelleme: 03.06.2021 17:55:41

Borsada halka arz fırtınasına dahil olan OYAK Yatırım'ın halka arz sirkülerini sizler için inceledik. İşte altı çizilecek noktalar

OYAK Yatırım halka arzına ilişkin bilmeniz gerekenler

Halka arz süreci halka açılan şirketler için olduğu kadar halka arza katılacak yatırımcılar açısından da karmaşık bir süreç. Her ne kadar sıradan bir yatırımcı bu süreçlerin sadece özet kısımlarını görse de halka açılacak şirketin bu süreçteki trafiği baş döndürücü bir seviyeye geliyor. Geçen yıldan bu yana yüzde 80'in üzerinde artan Borsa'daki yatırımcı sayısına bakılırsa sermayenin tabana yayılması açısından asıl hedeflenen geniş halk kitleleri de çoğunlukla halka arz edilen şirketlere hissedar olarak ilk kez Borsa İstanbul ile tanışıyor. Fakat mesele şu ki; yatırımcı halka arzda ortak olduğu şirketi ne kadar tanıyor. Halka arz edilen şirketler kendilerini daha iyi tanıyabilmeleri için yatırımcılara izahnamelerini açıklıyor. Fakat bu izahnamelerin yatırımcılar tarafından ne kadar okunduğu, okunsa da ne kadar güçlü bir finansal okur yazarlıkla anlaşılabildiği bir muamma. Paramevzu.com olarak yeni halka arz edilecek olan OYAK Yatırım'ın izahnamesini inceledik. İşte Oyak Yatırım halka arzı ile ilgili bilmeniz gerekenler. 

NE KADARLIK BİR HALKA ARZ BÜYÜKLÜĞÜ OLACAK?
88.3 milyon liralık sermayesini 5 milyon 670 bin lira bedelli olarak artıracak olan OYAK Yatırım, ayrıca ana hissedarı OYAK'ın 22 milyon 530 bin lira nominal değerli hisse senetlerinin de halka arza dahil edilmesiyle toplam 28 milyon 200 bin lira nominal değerli hissesini halka açacak. Hisse başına 18.65 TL fiyatla halka arz edilecek olan şirket, mevcut payların ve bedelli artırıma konu olan payların satılması halinde  525 milyon 930 bin liralık bir halka arz büyüklüğüne sahip olacak. Talebin yüksek gelmesi durumunda ise OYAK'ın elinde bulunan 4.7 milyon TL nominal değerli hisseler de ek satışla halka arza konulacak. Böylece halka arzın büyüklüğü 613 milyon 585 bin TL'ye çıkacak. Halka arz fiyatı üzerinden şirkete biçilmiş olan toplam piyasa değeri ise 1 milyar 753 milyon 100 bin TL.
Eğer halka arz başarıyla tamamlanırsa bu piyasa değeriyle OYAK Yatırım, borsadaki en büyük üçüncü yüksek piyasa değerine sahip aracı kurum olacak. Halka arz sonrasında halka açıklık oranı eğer ek satış yapılırsa yüzde 35, ek satış yapılmazsa yüzde 30 olacak.

HALKA ARZDA HİSSELERİN DAĞITIM ORANLARI
Halka arz edilecek hisselerin;
yüzde 35'i yurtiçi bireysel yatırımcılara
yüzde 35'i yurtiçi kurumsal yatırımcılara
yüzde 30'u yurtdışı kurumsal yatırımcılara tahsis edilecek.

HALKA ARZ SONRASI OYAK TAHTADA YENİ HİSSE SATACAK MI?
Ordu Yardımlaşma Kurumu, halka arzdan itibaren 4 ay boyunca OYAK Yatırım'ın ön izni olmadan dolaşımı artırıcı hisse satışı yapmama taahhüdü verdi. Ayrıca OYAK tarafından şu taahhütlerde de bulundu:

Hisselerin Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlamasından itibaren 1 yıl süreyle; 
* elindeki hisseleri halka arz fiyatının (yani 18.65 TL fiyatın) altında borsada satmayacak
* bu payların halka arz fiyatının altında borsada satılmasına yol açacak herhangi bir başka işlem de gerçekleştirmeyecek
* elindeki payları kısıtlamaya uygun şekilde satarsa ya da devrederse KAP'ta özel durum açıklamasını yapacak
* borsa dışında pay satarsa da aynı taahhütler geçerli olacak.