Oyun jetonlarından 2 trilyon dolarlık bir pazara kripto paranın tarihi

Yayınlama: 02.12.2021 12:37:00 Güncelleme: 02.12.2021 12:48:51

Kripto zaman çizelgesi şaşırtıcı kırılmalara yaşadı ve yaklaşık yirmi yılı geride bıraktı

Oyun jetonlarından 2 trilyon dolarlık bir pazara kripto paranın tarihi
Facebook'un geçen ay kendisini Meta olarak yeniden markalaştırma kararı aslında oldukça retro. Metaverse, sanal bir dünyada diğer avatarlarla etkileşim kurmak için kendilerinin dijital versiyonlarını yaratan insanlarla son teknoloji bir konsept gibi görünebilir, ancak bu yaklaşık 20 yıllık bir fikir. Bugün ise sadece biraz güncellendi.

Bitcoin ve etherum, değiştirilemez tokenler, akıllı sözleşmeler ve oradaki binlerce dijital varlığın kökenleri, avatarların oynadığı ve bazen de çalıştığı video oyunlarına kadar uzanabilir.

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI NOKTA!
Kripto para piyasalarının 2 trilyon dolardan fazla değere sahip olduğu günümüzde, atalarının bir zamanlar popüler olan sanal gerçeklik oyunları World of Warcraft ve Second Life'a dayanması pek olası görünmüyor. 2000'lerin başında, 2020'de ABD başkan adayı olan eski çocuk oyuncu Brock Pierce, oyuncuların kazanmak için görevleri tamamlamak yerine bir sonraki seviyeye ulaşmak için jeton satın almaktan mutlu olduklarını fark etti.

Pierce, video oyunları oynamak ve oyun içi jetonları kazanmak için Çin ve Güney Kore'de yüzlerce insanı nasıl çalıştırdığını ve daha sonra tembellere sattığını anlatırken, "Bir şeyin somut olmaması, onun değersiz olduğu anlamına gelmez" diyor.

En büyük takas edilemeyen token (NFT) platformu olan Worldwide Asset eXchange'in şu andaki CEO'su William Quigley ile birlikte, oyun içi tokenlar için 200 milyar dolar değerinde bir pazar yeri yarattılar. Bu süreçte kripto para endüstrisinin temellerini attılar.

Pierce, "World of Warcraft'tan sonra, bitcoin'in değerini anlamak için gereken entelektüel sıçrama çok küçüktü" diye ekliyor.

Pierce, Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bilinmeyen bir yazarın, Ekim 2008'de , merkezi bir varlık olarak çalışmak yerine, kullanıcıların anlaşmasına dayanan blok zinciri adı verilen yeni bir teknoloji için teklifleri özetleyen bir makale yayınlamasından sonra, bitcoin'i ilk benimseyenlerdendi. Bu, bulmacaları çözmek için bilgisayarları konuşlandırarak “çıkarılabilen” bitcoin adı verilen dijital bir para biriminin temeli olacaktı. Bitcoin'in arzı 21 milyon birim ile sınırlandırılmıştı.

İKİ PİZZA İÇİN 600 MİLYON DOLAR ÖDENMESİ
Nakamoto daha sonra Ocak 2009'da ilk bitcoin'i çıkardı ve blok zinciri ağının ve dijital madeni paranın yayına girdiği tarihi işaretledi. Mayıs 2010'da Florida'da bir adam iki pizza için 10.000 bitcoin (bugünkü fiyatlarla 600 milyon dolardan fazla) ödedi, bu dijital paralarla yapılan ilk satın alma.

Bunun bir sıçrama yaptığını söylemek abartı olur. Küresel mali krizin ardından faiz oranları düşmüş ve merkez bankaları ekonomilerini desteklemek için devasa tahvil alım programları başlatmıştı. Ancak, bu titrek makroekonomik zemine karşı, bitcoin'e olan ilgi artmaya başladı.

MİLYARDERLERİN BITCOIN'İ KEŞFİ!
Önce özgürlükçüler ve bilgisayar meraklıları geldi, ardından döviz tüccarları ve daha geniş finansal ticaret topluluğu, bazıları teknolojinin geçmiş işlemleri değiştirmeyi veya silmeyi imkansız kılması gerçeğiyle ilgilendi. Milyarder yatırımcı Michael Novogratz gibi diğerleri, 21 milyon birim sınırı ile kıtlığı nedeniyle bitcoin'e çekildi.

2011 yılına gelindiğinde, bitcoin ticaret platformlarının çekiş kazanması için yeterince popüler hale geldi. Bu ilk borsalar - örneğin, Mt.Gox - Asya merkezliydi ve oyun geçmişlerinden varlık için bir iştah geliştiren bölgedeki perakende yatırımcılara hizmet veriyordu . Erken benimseyenlerin kendi madeni paralarını çıkarmalarına ve ticaret yapmalarına izin verdiler.

Ticaret platformlarının piyasaya sürülmesi, döviz kuru 2011'de yaklaşık 2 $'a düşmeden önce 32 $'a yükseldiğinde, bitcoin fiyatındaki ilk balonu tetikledi. B2C2'nin kurucusu Max Boonen'e göre, fiyattaki kısa süreli koşu, bitcoin'i haritaya koydu. bugün kriptodaki en büyük ticaret şirketlerinden biri. Madeni paranın, her biri bir öncekinden daha yüksek olan bir dizi balondan geçtiğini belirtiyor.

BALİNALAR SIRADAN İNSANLAR DEĞİL DEV HOLDİNGLERİN SAHİPLERİ
Boonen, “Bugün ' balinalar ' [büyük holdinglerin sahipleri] olarak bildiğimiz büyük isimler , 2013 balonundan hemen önce bitcoin'e girdi” diyor. O sırada Yunanistan'ın borç krizinin ve ardından gelen kurtarma paketinin birçok zengin yatırımcıyı son çare olarak dijital para satın almaya teşvik ettiğini belirtiyor. “Bitcoin makroekonomik olaylardan ilk kez etkilendi, bu yüzden oldukça önemliydi.”

Ancak daha geniş dünya, dijital para birimleri ve fiat para dünyasını birbirine bağlamak için yaratılan ilk stablecoin olan Tether'in piyasaya sürülmesini büyük ölçüde görmezden gelerek hala çok az ilgi gösteriyordu . Aynı zamanda Mastercoin'den ilk madeni para teklifinin zamanıydı.

Winklevoss kardeşlerden bir bitcoin borsa yatırım fonu başlatmak için yapılan ilk başvuru 2013'te neredeyse fark edilmedi. Ve 2015'te Ethereum blok zinciri ve eterin, kendi para birimi, yaratılacak ikinci kripto para biriminin gelişi de dalga yaratamadı. Bugün kripto piyasalarındaki kilit rolüne rağmen ana akım finansta.

Ethereum'un kodunda veri taşıma yeteneği önemli bir yenilikti ve algoritmaların işlemlerin yanı sıra yerleşim ve diğer işlevleri gerçekleştirdiği merkezi olmayan finans piyasalarının temelini oluşturuyor. Bu pazar 236 milyar dolar değerinde ve birçokları için finansın en ileri noktasını temsil ediyor.

BÜYÜK KRİPTO KIŞININ GELİŞİ
Bitcoin'in profili daha sonra 2017'de, fiyat 20.000 doların üzerine çıkarken dünya çapındaki küçük yatırımcıların aniden ilgi duymasıyla yükseldi. İlk madeni para teklifleri de popüler oldu. Ertesi yıl, şimdiye kadarki en büyük çöküşü işaret etti ve Bitcoin'in birçokları tarafından geleceği olmayan bir hile olarak yazıldığı sözde kripto kışını müjdeledi.

Hedge fonlarının ve aile ofislerinin bitcoin'e akışı, onu bazıları için altının dijital eşdeğeri haline getirdi.

İMAJIN ÇÖPTEN DİJİTAL ALTINA DÖNÜŞÜ
Geçen yıl, pandeminin, sınırlı arzı tarafından çekilen hedge fonları ve aile ofislerinin bitcoin'e akını tetiklediği geçen yıl Mart ayında kripto ruh hali daha olumlu hale geldi . Bu, anlatıyı, bitcoin'in başarısız bir para birimi olmaktan, bazıları için altının dijital eşdeğeri haline gelmesine kaydırdı. Milyarder hedge fon yöneticileri daha sonra bitcoin fiyatındaki ralliye ağırlık ekleyerek diğer kurumsal yatırımcıların yanı sıra bankalar ve Tesla elektrikli otomobil kralı Elon Musk'ı da çekti.

Son 18 ayda, kripto para piyasalarının popülaritesi patladı ve NFT'ler gibi yeni varlıklar gelişiyor. Bu, dogecoin gibi bazıları şüpheli değer önermeleri olan binlerce alternatif madeni paranın ortaya çıkmasına neden oldu. Öte yandan teknolojiyi daha verimli hale getirmek amacıyla Cardano, Solana ve Polkadot gibi blok zincirler de ortaya çıktı.

Bitcoin inişli çıkışlı bir seyir izledi ve son derece volatil olmaya devam ediyor. Ancak genel yön yükseliyor: 2010 yılında yaklaşık 0,08 ABD dolarından Bitcoin, bu yıl Ekim ayında 67.000 ABD Dolarının hemen altına ulaştı. 13 yaşındaki biri için fena değil.

Bir kripto zaman çizelgesi

2003

Second Life ve World of Warcraft lansmanı, satın alınabilen ve satılabilen oyun içi jetonlar olan ilk sanal varlıkların bazılarının temellerini atıyor

2007
Küresel mali kriz tetikleniyor

2008
'Satoshi Nakamoto' (takma ad) teknik incelemesi, bitcoin'i ve onun altında yatan teknoloji olan blockchain'i özetliyor

2009
İlk bitcoin çıkarıldı

MAYIS 2010
Florida'da bir adam 10.000 Bitcoin karşılığında iki pizza satın aldığında, ilk işlem Bitcoin'i ödeme aracı olarak kullanarak gerçekleşir.

TEMMUZ 2010
Ticaret platformu Mt.Gox piyasaya sürüldü ve hızla popülerlik kazandı, 2014 yılına kadar tüm bitcoin işlemlerinin yüzde 70'ini yönetiyor

2013
Milyarder Winklevoss ikizleri, bir bitcoin borsa yatırım fonu başlatmak için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna başvuruda bulundu. Mastercoin ilk ilk madeni para teklifini başlattı

2014
Stablecoin tether yayına giriyor. Ethereum, bir token satışı ile piyasaya çıkmadan önce para topluyor. Mt.Gox büyük bir hack'ten sonra çöktü

2015
Ethereum yayına giriyor

2018
Bitcoin fiyatları çöküyor ve “kripto kışı”nı başlatıyor

2020
Koronavirüs pandemisi finansal piyasalarda hasara yol açtığı için Bitcoin fiyatları düşüyor

2021
Bitcoin'in fiyatı bir dizi rekor kırdı ve Ethereum tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bankalar da dahil olmak üzere kurumsal yatırımcılar alana giriyor. Takas edilemeyen tokenler popüler hale geliyor ve merkezi olmayan finans, milyarlarca dolarlık bir sektöre dönüşüyor


Kaynak: Financial Times