Özvarlık büyümesine güvenen kazanıyor

Yayınlama: 07.05.2024 09:37:00 Güncelleme: 07.05.2024 09:35:33

Özvarlıkları büyüyen, özvarlık kârlılığı yüksek şirketler yatırımcısına kazandırdı. 2023 yıl sonu mali tabloları üzerinden yaptığımız çalışmada özvarlık kârlılığı ve büyümesi yüzde 40’ın üzerinde olan 18 şirketin yıllık ortalama getirisi yüzde 200 oldu

Özvarlık büyümesine güvenen kazanıyor

Türkiye’nin kredi notu artarken gözler hisse senetlerinde. Alternatif yatırım araçları arasında önemli bir seçenek olarak öne çıkıyor. Son bir yılda özvarlıkları büyüyen ve özvarlık kârlılığı yüzde 40’ın üzerinde olan borsa şirketleri yatırımcılara ortalama yüzde 200 getiri sağladı.

ÖZVARLIK KÂRLILIĞI NEDİR?

Özvarlık kârlılığı, şirketin özvarlıklarından ne kadar kazanç elde ettiğini gösterir. Kâr etmedeki verimlilik ölçüsüdür. İstikrarlı ve yüksek özvarlık karlılığı pozitif fiyatlanır. Şirketin kredi alırken kredibilite ölçülerindendir. Yatırımdaki şirketlerde düşük olabilir. Şirket yönetiminin özkaynakları ne kadar etkin kullandığını gösterir. Bu oranın risksiz faiz oranının üzerinde olması beklenir.

ÖZVARLIK BÜYÜMESİ %40, ÖZVARLIK KÂRLIĞI %40

Özvarlık büyümesi ve özvarlık kârlılığı yüzde 40’ın üzerinde olan 18 şirket bulunuyor. Bu şirketlerden altısı yüzde 200’ün üzerinde kazandırdı. Bu şirketler şunlar: Türkiye Sigorta, Anadolu Sigorta, SDT Uzay ve Savunma, Yeo Teknoloji Enerji, Ege Endüstri, Türk Traktör ve Garanti Bankası. Listedeki diğer yedi şirket de yüzde 100’ün üzerinde kazandırdı. Bu şirketler; Bim Mağazalar, T.S.K.B., Astor Enerji, Türk Hava Yolları, Pegasus, Alfa Solar Enerji ve Ford Otosan. Kalan dört şirket ise yüzde 30 ile 90 arasında kazandırdı.

ÖZVARLIKLAR 85 MİLYAR TL

Özvarlıkları 85 milyar TL’nin üzerinde olan 18 borsa şirketinin getirisi ortalama yüzde 200’leri buldu. Bu şirketlerin sektörel dağılımlarına baktığımızda; Ulaştırma, Holding, Banka, Petrol, Metal Ana, Cam, Telekomünikasyon, İletişim ve Savunma sektörlerine dağılmış olduklarını görmekteyiz.

Özvarlık kârlılığı yatırımcıların her zaman göz önünde bulundurması gereken kriterler arasında yer alıyor. (Zeynep Aktaş/EKONOMİ Gazetesi)